Annonce
Erhverv

Aarhus-milliardær køber historisk bygning i Skotland: Ejer 1 procent af landet

Bestseller-koncernens ejer Anders Holch Povlsen har købt ikonisk bygning, der huser stormagasinet Jenners midt i Edinburgh i Skotland. Fotos: Scanpix/Google Street View

Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen har købt bygningen, der huser ét af verdens ældste stormagasiner. Med købet ejer han godt 1 procent af hele Skotland.

AARHUS: Danmarks næstrigeste mand, Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen, har købt den skotske bygning, der huser ét af verdens ældste stormagasiner.

Det skriver Edinburgh News.

Bygningen, hvori stormagasinet Jenners ligger, kostede Anders Holch Povlsen mindst 50 millioner pund. Det svarer til cirka 416 millioner kroner.

Stormagasinet vil fremover leje sig ind for knap 20 millioner kroner om året.

Anders Holch Povlsen ejer tøjfirmaet Bestseller A/S, der blev grundlagt i 1975 af hans forældre Troels Holch Povlsen og Merete Bech Povlsen. Han arvede firmaet, da han var 28 år gammel og blev senere eneejer. Han ejer en stor del af aktierne i diverse virksomheder rundt omkring i verden.

I 2013 købte han 10 procent af aktierne i det tyske firma Zalando, der sælger tøj på internettet. På daværende tidspunkt ejede Bestseller 27 procent af Asos, et britisk der ligeledes sælger tøj på nettet.

Anders Holch Povlsen har igennem længere tid opkøbt ejendomme og grunde i Skotland. I dag ejer han ifølge Finans.dk 1 procent af hele Skotland, og derfor angiveligt den, der ejer mest jord i landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce