Annonce
Erhverv

Aarhus-milliardær reddede firma fra konkurs: Nu ruller millionerne ind

Peter Bohnsen købte for ni år siden 51 procent af ejendomsfirmaet Bricks, der var på konkursens rand. Tiderne er vendt, og Bricks havde i 2017 et overskud på 89 mio. kr. Ikke mindst i kraft af nygbyggeriet Frederiks Plads. Den højbjergensiske Bohnsen-familie er i dag den 23. rigeste i Danmark. Fotos: Kim Haugaard

Milliardæren Peter Bohnsen har skabt sin formue på containerhavnen i Aarhus. Bohnsen-familien er den 23. rigeste i Danmark, og nu ruller millionerne ind fra ejendomsfirmaet Bricks, som han reddede fra konkurs.

AARHUS: Da Aarhus-milliardæren Peter Bohnsen købte ejendomsfirmaet Bricks i 2009, mens finanskrisen toppede, rynkede flere på næsen. Bricks, der bygger stort i Aarhus, har heller ikke givet det store afkast. Indtil nu. Det nye regnskab viser et overskud på 89 millioner kroner i 2017.

Bricks står blandt andet bag Frederiks Plads på DSBs gamle værksted ved Spanien, der snart er klar til indflytning for de sidste af 150 familier. Nicolinehus på Aarhus Ø er et andet projekt, der er sving i lige som Peter Bohnsens formue, der for alvor blev grundlagt i 2007. Han solgte dengang rederiet Unifeeder, som var en del af den forretning, han havde bygget op i 1970erne på containertrafikken til og fra Aarhus.

Siden Unifeeders salg til kapitalfonden Montagu for to milliarder kroner er Bohnsen-familiens formue vokset til 3,9 milliarder kroner, skriver dagbladet Børsen.

Bohnsen-familiens formue er delt op i to hovedselskaber, som sidste år fik et overskud på 202 millioner kroner inklusive 89 millioner kroner fra det århusianske ejendomsfirma Bricks.

Annonce

Formue er fordoblet

Siden salget af Unifeeder-rederiet er egenkapitalen dermed ynglet til det dobbelte. Bohnsen-familiens formue er - ifølge Forbes - den 23. største i Danmark.

Peter Bohnsen har overdraget selskabet Jabami til sine fire døtre, Birgitte, Maria, Jane og Anne Sofie, med en egenkapital på 2,6 milliarder kroner, mens han selv råder over 1,3 milliarder i sit eget investeringsselskab Webco Invest, skriver Børsen. Hovedparten af kapitalen er investeret i aktier.

Dog ikke ejendomsfirmaet Bricks, som Peter Bohnsen reddede i 2009, da mændene bag, Martin Busk og Philip Foss, stod tilbage med et tab på 162 millioner kroner efter kollapset i ejendomssektoren. Nu går det dog den anden vej - ikke mindst i kraft af, at selskabet er blevet stærkt polstret med Peter Bohnsens kapital, hvilket gør godt i en branche, hvor det kræver mange penge at være med i store og profitable projekter.

Succes kommer ikke af sig selv

Den 74-årige Peter Bohnsen, der altid har haft bolpæl i Skåde sammen med hustruen Ulla, er kendt som en diskret mand, der yderst sjældent udtaler sig. I forbindelse med Unifeeders milliard-handel løftede han dog lidt af hemmeligheden om sin person som succesfuld erhvervsmand.

- Der er ikke tale om et eventyr. Snarere om hårdt arbejde, sagde han til Stiften.

Formuen har han skabt sig på skibsfart. Da container-trafikken i 1970erne for alvor boomede, så han mulighederne på Aarhus Havn. Han var klar over, at der i Europa var behov for at fordele de containere, som A.P. Møller og andre store rederier med skibe så lange som flere fodboldbaner havde fragtet over Atlanten.

Til formålet stiftede han sammen med Tonny D. Paulsen Unifeeder A/S, der specialiserede sig i containerlinier til og fra nordiske og baltiske lande samt Rusland. Forretningen gik så godt, at Peter Bohnsen og Tonny D. Paulsen i sommeren 2007 - 30 år efter de stiftede Unifeeder A/S - kunne sælge rederiet med hovedkontor i Shippinghuset i Aarhus til den engelske kapitalfond Montagu for et milliardbeløb.

Den succesrige erhvervsmand stammer fra Fyn. Han kom i 1961 i lære som speditionselev hos Samson Transport i Odense. Senere gik turen til Alfred Hansen Shipping først i København og derefter i Aalborg og Aarhus. Privat er Peter Bohnsen den stille og lidt eftertænksomme type, har vennen og den mange-årige golfmakker, Flemming Vennekilde, fortalt Århus Stiftstidende.

- Han slår ikke ud med armene til højre og venstre, selv om han har mange penge. Det mærker man ikke, forklarer han.

Golf er den store passion

Tennis har også været blandt Peter Bohnsen fritidsinterresser, men golf er og bliver dog den store passion. Han er manden bag Lyngbygaard Golf i Lyngby på Lyngbygaard Gods' tidligere jorder.

Peter Bohnsen var manden med startkapitalen til den 27-hullers højtberømmede golfbane, og han har siden skudt betydelige beløb i klubben. I 2017 blev underskuddet i klubben tre millioner kroner.

Men i den store sammenhæng er der råd til at slå et slag i fritiden. Ejendomsfirmaet Bricks er, ikke mindst på grund af den store efterspørgsel på lejlighederne på Frederiks Plads, på guldkurs med overskuddet på 89 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffede

Læserbrev

Læserbrev: Jeg vil kæmpe med næb og klør, for at Aarhus aldrig får mere letbane

Helge Bay skriver 7. februar i et læserbrev, at letbanen er på vej til at blive en succes. Jeg spørger: Hvor? Letbanen er en katastrofe og en århushistorie af dimensioner. Og den bliver ikke en mindre katastrofe fremover. I Aarhus afskaffede man sporvognen i 1971. Faktisk havde man allerede nedlagt den første sporvogn, der var i drift fra 1884-1895. Hvorfor vil man ikke lære af sine fejl? Letbanen er et prestigeprojekt, som på ingen måde er designet til den trafik, som Aarhus har, og Aarhus får i fremtiden. Letbanen/sporvognen gav mening for 50 år siden, og før det, da færre havde biler, og færre mennesker boede her. Men Aarhus er en vikingeby. Byen er bygget op om, at gaderne skal være smalle, fordi man ikke havde brug for mere plads, da der var hestevogne til. Letbanen fejler også, ved at den overhovedet ikke fragter det antal passagerer, man havde forventet. Hvorfor? Fordi, som undersøgelserne også sagde, inden man byggede den, så flytter den under én procent af bilister over i kollektiv trafik. Til gengæld har letbanen været en direkte årsag til lukning af utallige busruter i de små byer og forstæder i Aarhus og opland. Derudover glemmer Helge Bay fuldstændig finansieringen. Hvem skal betale? Inden den første centimeter af letbanens etape 2 er lagt, koster det mindst 655 millioner kroner til omlægning af varmerør mm. Det kan man få rigtig mange busser for. Det smarte ved busser er også, at man kan flytte ruten, så den giver mening. Og så er de betydeligt nemmere at sætte i drift. Letbanen fylder alt for meget. Hvorfor skal den køre igennem det mest trafikerede kryds i Aarhus - krydset Nørreport/Kystvejen? Herfra kommer bilister fra færgen, Randersvej, Kystvejen og den nordlige del af Aarhus, samt fra midtbyen. Og så også en letbane? Det er helt tabt. Hvordan Helge Bay kalder en sporvogn for en "ny trafikløsning", er mig også en kæmpe gåde. Som sagt nedlagde vi den i 1971. Og så køber jeg ikke argumentet med, at det er den eneste CO2-neutrale løsning. Så vidt jeg ved, findes der også elektriske busser. Alt det her gør, at letbanen skal droppes. Og så har jeg hverken nævnt problemerne med frosten, eller den evige udskydelse af åbningsdatoen. Letbanen er gammel vin på nye flasker. Vi har prøvet det før og lagde sporvognene ned af en årsag. Forhåbentlig er der kun få mennesker, der ønsker at ødsle pengene væk på et så udueligt projekt.

AGF

Efter aflysning i Superligaen: AGF besejrede AaB i træningskamp

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce