Annonce
Erhverv

Aarhus-milliardær reddede firma fra konkurs: Nu ruller millionerne ind

Peter Bohnsen købte for ni år siden 51 procent af ejendomsfirmaet Bricks, der var på konkursens rand. Tiderne er vendt, og Bricks havde i 2017 et overskud på 89 mio. kr. Ikke mindst i kraft af nygbyggeriet Frederiks Plads. Den højbjergensiske Bohnsen-familie er i dag den 23. rigeste i Danmark. Fotos: Kim Haugaard

Milliardæren Peter Bohnsen har skabt sin formue på containerhavnen i Aarhus. Bohnsen-familien er den 23. rigeste i Danmark, og nu ruller millionerne ind fra ejendomsfirmaet Bricks, som han reddede fra konkurs.

AARHUS: Da Aarhus-milliardæren Peter Bohnsen købte ejendomsfirmaet Bricks i 2009, mens finanskrisen toppede, rynkede flere på næsen. Bricks, der bygger stort i Aarhus, har heller ikke givet det store afkast. Indtil nu. Det nye regnskab viser et overskud på 89 millioner kroner i 2017.

Bricks står blandt andet bag Frederiks Plads på DSBs gamle værksted ved Spanien, der snart er klar til indflytning for de sidste af 150 familier. Nicolinehus på Aarhus Ø er et andet projekt, der er sving i lige som Peter Bohnsens formue, der for alvor blev grundlagt i 2007. Han solgte dengang rederiet Unifeeder, som var en del af den forretning, han havde bygget op i 1970erne på containertrafikken til og fra Aarhus.

Siden Unifeeders salg til kapitalfonden Montagu for to milliarder kroner er Bohnsen-familiens formue vokset til 3,9 milliarder kroner, skriver dagbladet Børsen.

Bohnsen-familiens formue er delt op i to hovedselskaber, som sidste år fik et overskud på 202 millioner kroner inklusive 89 millioner kroner fra det århusianske ejendomsfirma Bricks.

Annonce

Formue er fordoblet

Siden salget af Unifeeder-rederiet er egenkapitalen dermed ynglet til det dobbelte. Bohnsen-familiens formue er - ifølge Forbes - den 23. største i Danmark.

Peter Bohnsen har overdraget selskabet Jabami til sine fire døtre, Birgitte, Maria, Jane og Anne Sofie, med en egenkapital på 2,6 milliarder kroner, mens han selv råder over 1,3 milliarder i sit eget investeringsselskab Webco Invest, skriver Børsen. Hovedparten af kapitalen er investeret i aktier.

Dog ikke ejendomsfirmaet Bricks, som Peter Bohnsen reddede i 2009, da mændene bag, Martin Busk og Philip Foss, stod tilbage med et tab på 162 millioner kroner efter kollapset i ejendomssektoren. Nu går det dog den anden vej - ikke mindst i kraft af, at selskabet er blevet stærkt polstret med Peter Bohnsens kapital, hvilket gør godt i en branche, hvor det kræver mange penge at være med i store og profitable projekter.

Succes kommer ikke af sig selv

Den 74-årige Peter Bohnsen, der altid har haft bolpæl i Skåde sammen med hustruen Ulla, er kendt som en diskret mand, der yderst sjældent udtaler sig. I forbindelse med Unifeeders milliard-handel løftede han dog lidt af hemmeligheden om sin person som succesfuld erhvervsmand.

- Der er ikke tale om et eventyr. Snarere om hårdt arbejde, sagde han til Stiften.

Formuen har han skabt sig på skibsfart. Da container-trafikken i 1970erne for alvor boomede, så han mulighederne på Aarhus Havn. Han var klar over, at der i Europa var behov for at fordele de containere, som A.P. Møller og andre store rederier med skibe så lange som flere fodboldbaner havde fragtet over Atlanten.

Til formålet stiftede han sammen med Tonny D. Paulsen Unifeeder A/S, der specialiserede sig i containerlinier til og fra nordiske og baltiske lande samt Rusland. Forretningen gik så godt, at Peter Bohnsen og Tonny D. Paulsen i sommeren 2007 - 30 år efter de stiftede Unifeeder A/S - kunne sælge rederiet med hovedkontor i Shippinghuset i Aarhus til den engelske kapitalfond Montagu for et milliardbeløb.

Den succesrige erhvervsmand stammer fra Fyn. Han kom i 1961 i lære som speditionselev hos Samson Transport i Odense. Senere gik turen til Alfred Hansen Shipping først i København og derefter i Aalborg og Aarhus. Privat er Peter Bohnsen den stille og lidt eftertænksomme type, har vennen og den mange-årige golfmakker, Flemming Vennekilde, fortalt Århus Stiftstidende.

- Han slår ikke ud med armene til højre og venstre, selv om han har mange penge. Det mærker man ikke, forklarer han.

Golf er den store passion

Tennis har også været blandt Peter Bohnsen fritidsinterresser, men golf er og bliver dog den store passion. Han er manden bag Lyngbygaard Golf i Lyngby på Lyngbygaard Gods' tidligere jorder.

Peter Bohnsen var manden med startkapitalen til den 27-hullers højtberømmede golfbane, og han har siden skudt betydelige beløb i klubben. I 2017 blev underskuddet i klubben tre millioner kroner.

Men i den store sammenhæng er der råd til at slå et slag i fritiden. Ejendomsfirmaet Bricks er, ikke mindst på grund af den store efterspørgsel på lejlighederne på Frederiks Plads, på guldkurs med overskuddet på 89 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce