Annonce
Aarhus

Aarhus-organisation får royal pris for at hjælpe folk i nød

Velkommen til Fundamentet i Frichsparken. Medarbejder Tim Alvin Boström tager imod. Foto: Fundamentet

Fundamentet i Aarhus modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris for sit arbejde.

AARHUS: Den århusianske organisation Fundamentet, der hjælper sårbare mennesker, modtager på lørdag Kronprinsparrets Stjernedryspris.

Organisationen, der har hjemme i Frichsparken, modtager 100.000 kroner.

- Det er kæmpestort for os, både hvad angår pengene og anerkendelsen, siger Christian Rundager, der er daglig leder af Fundamentet.

Stedet, der har eksisteret i fire år, har 10 ansatte og 60 frivillige og hjælper hvert år cirka 200 borgere med deres problemer.

- 75 procent af dem, der kommer, er mellem 18 og 35 år, resten derover, og vi hjælper mange ud af deres problemer. De kan handle om alt, og vi har ikke særlige specifikationer. Vi siger, at vi skal tilpasse os dem og ikke omvendt. Vi har heller ikke tid på, hvor lang tid, folk kan være i Fundamentet. De får hjælp så længe, det giver mening, siger Christian Rundager.

De folk, som opsøger Fundamentet, kan have fundet stedet på nettet, være henvist af kommunen eller have hørt om steder fra andre.

- Vi har kontakt med cirka 26 pr. dag, siger Christian Rundager.

Annonce

Fundamentet og priserne

Fundamentet er en organisation for sårbare, udsatte eller blot fortvivlede mennesker, der søger hjælp. Igennem rådgivning, terapi, behandlingsforløb, assistance med dagligdags problemer og grundlæggende nærvær arbejder Fundamentet med at hjælpe disse mennesker videre i livet. Organisationen arbejder blandt andet med problematikker som ensomhed, angst, gæld, misbrug og sorg.I 2016 modtog Fundamentet 1,3 millioner kroner fra A. P. Møllers Fonde.

Kronprinsparrets Priser er indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Formålet er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.

Der uddeles i alt fire priser: Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris, Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris og Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris. Modtagerne af Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris offentliggøres ved prisuddelingen i Aalborg 24. november.

Kronprinsparrets Priser er hæderspriser og kan ikke søges. Prismodtagerne udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Der er hyggeoligt hos Fundamentet i Frichsparken. Foto: Fundamentet

Også filmkunst

Der bliver også sat spot på filmkunst, når Kronprinsparrets Priser 2018 uddeles i Musikkens Hus i Aalborg. Også filminstruktøren Annika Berg får en pris.

Kronprinsparrets to Stjernedryspriser har hidtil været givet til yngre kunstnere med et særligt talent. Det gør den ene fortsat, mens den anden fra i år vil blive givet til en nytænkende aktør inden for socialt arbejde. Priserne bliver fremover fordelt ligeligt mellem det kulturelle og det sociale felt. Begge modtagere får 100.000 kr.

I begrundelsen står blandt andet:

Fundamentet i Aarhus modtager prisen for organisationens engagerede indsats for udsatte mennesker. Den modtager blandt andet prisen for evnen til at skabe trygge og tillidsfulde rammer for alle, og fordi stedet insisterer på at tage udgangspunkt i det enkelte menneske.

Fundamentets bestyrelse. Fra venstre: Karlo Mørch, Sofie Koch, Steffen Max Høgh, Bente Steffensen, Anna Thorning, Mette Rønnau, Jacob Baungaard og Christian Rundager. Foto: Fundamentet

Direkte i tv

Annika Berg modtager prisen for sine visuelle filmperler, der rummer masser af farve, kraft og kant, og fordi hun viser, at ungdomsfilmen stadig er relevant, når bare den skabes på de unges præmisser, og fordi hun bringer ny energi til dansk film.Annika Berg er uddannet fra den Danske Filmskole i 2015.

Prisuddelingen sendes direkte på DR1 kl. 21.00. Her er Stéphanie Surrugue og Kåre Quist værter, mens The Minds of 99, Aksglæde, Lis Sørensen, Alex Vargas, Huxi Bach og tidligere modtager af Kronprinsparrets Kulturpris Tina Dickow vil optræde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce