Annonce
Aarhus

Aarhus-politikere åbne for at drøfte færgeruten til Samsø

Samsøfærgen Issehoved sejlede i sommer fra Aarhus havn til Sælvig på Samsø. Nu drøfter politikere om man skal undersøge en større fast færgerute. Foto: Kim Haugaard

Samsø-Aarhus Expressen håber stadig at komme ud at sejle igen. Men i ventetiden bejler politikere på Samsø kraftigt til Aarhus om at undersøge en ny færgerute. Et flertal i Aarhus Byråd er positive for at undersøge det, men slår fast at man ikke har pengene på forhånd.

AARHUS: Den frivilligt drevne Samsø-Aarhus Expressen har vist vejen og bevist, at der er et stort marked for passagertransport direkte fra Aarhus City til Sælvig på Samsø. I 2016 rejste 20.000 passagerer med den lille færge, og havde det ikke været for problemer med skruen og et par uger på værft kunne antallet have været 27.000 passagerer, vurderer talsmand Hans Christian Hesseldal fra Samsø-Aarhus Expressen.

Han håber stadig, at færgen 'Issehoved' kommer tilbage på ruten. Men i februar smækkede banken kassen i, og siden har færgen ligget stille på et værft i Fåborg.

- Vi forhandler stadig med banken og har et håb om at få den ud at sejle igen til højsæsonen fra maj til august-september. For der er et kæmpe potentiale, og det kan vel også kun være i bankens interesse, siger Hans Christian Hesseldal.

- Vi har vist vejen

At politikere fra Samsø nu har kontaktet politikere i Aarhus for at tale om et eventuelt samarbejde om en ny og større færgerute glæder ham kun.

- Det er vi rigtigt glade for, og vi er stolte af at have fået politikerne overbevist om, at der er en idé i denne forbindelse, som betyder, at man som erhvervsdrivende kan holde møder i Aarhus og få kunder på besøg samtidig med, at turisterne kan sejle begge veje. På den lange bane vil det også styrke bosætningen på øen.

Annonce

V og K foreslår ny rute

Det er byrådsmedlemmerne Per Urban Olsen (K) og Carsten Bruun (V) fra Samsø, der har kontaktet deres politiske partifæller i Aarhus Byråd for at få hul på et samarbejde. De to tvivler på, at den lille færge kommer tilbage på ruten og foreslår i stedet et kommunalt samarbejde om en større færge.

- Færgen i dag er for lille og kan ikke klare hårdt vejr. Det kræver en færge af en anden størrelse. Samsø vil få meget ud af det, og århusianerne vil få direkte adgang til en skøn natur på en grøn ø og til billige huse, siger Per Urban Olsen (K).

Carsten Bruun (V) tilføjer, at en større færge vil kræve et kommunalt tilskud på anslået 7-8 millioner kroner om året til driften. Han foreslår, at en ny færge bliver en del af det nuværende Samsø Rederi, der er kommunalt ejet og driver ruten Sælvig-Hou.

- Og vi vil gerne have Aarhus med i Aarhus-ruten, fordi kommunen har flere muskler at spille med.

På et byrådsmøde på Samsø på tirsdag vil de to partier fortælle om deres planer og foreslå et samarbejde med Aarhus om en ny rute.

På forhånd er borgmester Marcel Meijer (S) positivt stemt for ideen, selv om han undrer sig, fordi de borgerlige partier i februar nedstemte et foreslag om at søge staten om tilskud til den nuværende færgeforbindelse.

- Og nu vil man så gå ind for et projekt, hvor kommunen kommer til at betale en stor del af beløbet. Det synes jeg er lidt mærkeligt, siger borgmesteren til DR Østjylland.

Annonce

Positive toner i Aarhus

I Aarhus er der flere positive meldinger til ideen:

- Jeg synes det er en spændende idé som i første omgang nok især kommer Samsø til gode, men som også kan være en stor gevinst for århusianere, der kan bruge Samsø rekreativt, ligesom øen har gode fødevarer. Jeg synes, vi skal tage en strategisk diskussion om, hvad det kræver af materiel og organisation. Men hvis man kigger i kommunekassen er der ikke penge til det, siger Marc Perera Christensen (K).

Hos Venstre er politisk ordfører Gert Bjerregaard også åben for at undersøge muligheden med det forbehold, at der næppe er penge.

- Det er en god måde at binde Aarhus og Samsø bedre sammen på. Der er mange fra Aarhus, der besøger Samsø, og det kan være en gevinst for turismen begge veje, mener Gert Bjerregaard.

Det borgmesterbærende parti, Socialdemokraterne, er også villig til at drøfte muligheden.

- Vi vil meget gerne have et møde med Samsø for at høre om deres tanker og ideer. Jeg tror, en fast færgerute kunne åbne helt nye muligheder for både Samsø og Aarhus, så vi vil ikke udelukke noget på forhånd, men som udgangspunkt har vi ikke en konto, der står færgedrift på, fastslår Ango Winther (S).

Annonce

- Hjælp os nu

Tilbage hos Samsø-Aarhus Expressen er talsmand Hans Christian Hesseldal ikke uenig i, at færgen er lille. Nok også for lille på længere sigt.

- Det var det, vi havde penge til. Og vi har bevist, at der er et stort behov. Hvis politikerne vil drøfte en større færgerute ville det da give rigtig god mening at hjælpe vores færge ud at sejle, indtil en ny rute kan være klar, fordi det er en måde at holde ruten i gang på. Vi har kun brug for godt to millioner kroner i driftsstøtte om året, oplyser Hans Christian Hesseldal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce