Annonce
Navne

Aarhus-professor får millioner til at udforske åreforkalkning

Jacob Fog Bentzon. Pressefoto

Professor i eksperimentel åreforkalkning Jacob Fog Bentzon fra Aarhus Universitet og Spanish National Cardiovascular Research Centre modtager 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til et grænsebrydende, femårigt forskningsprojekt om åreforkalkning - én af de hyppigste dødsårsager i verden.

Selv om åreforkalkning er en af de mest almindelige sygdomme i verden, er fagfolk langtfra færdige med at afdække og forstå, hvad der præcist sker, når fedt og kolesterol aflejres i pulsårer og fører til åreforkalkning med risiko for blodpropper i hjertet og hjernen.

Først for nylig har man opdaget, at mange af de celler, der ses i åreforkalkning, i virkeligheden er såkaldte glatte muskelceller, der ændrer udseende og funktion. Det er betydningen af disse mystiske celler, der nu skal afdækkes af en forskningsgruppe - et team af unge forskere, der ligesom Jacob Fog Bentzon vil bevæge sig mellem Aarhus og Madrid og udnytte forskningsfaciliteterne begge steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];