Annonce
Aarhus

Aarhus satser på arktisk forskning

BTINTERN - 28/02/10

Fra i morgen har Aarhus Universitet ekstra fokus på forskning i de arktiske områder. Her åbner et nyt forskningscenter til 65 millioner kroner.

Vi har hørt det før. Det arktiske område kommer til at betyde utrolig meget i fremtiden. Det er fra det område, vi håber, at kunne udvinde flere råstoffer, men det er også der, at vi først kan måle de alvorlige klimaforandringer, vores livsstil medfører.

Det har Aarhus universitet nu taget konsekvensen af, og i morgen åbner et nyt forskningscenter inden for det arktiske område.

Forskningscenteret ARC, Arctic Research Center, er finansieret af Aarhus Universitet, Science & Technology og Health, og skal samle viden fra flere forskningsområder.

Annonce

Parterne skyder over en fem-årig periode tilsammen 65 millioner kroner i centret, der vil blive samlingspunkt for op mod 100 forskere og studerende, heriblandt fysikere, biologer, geologer, meteorologer og medicinere, der alle vil forske i forskellige arktiske problemstillinger på tværs af traditionelle faggrænser.

Indvielsen af centeret bliver fejret med manér. For ud over taler af rektor, dekaner, indenlandske og udenlandske forskere, kommer den dansk-grønlandske sangerinde Julie Berthelsen og synger for dem, der har meldt sig til arrangementet.

Åbningen af ARC er første arrangement i et tre dage langt forløb med fokus på de arktiske områder. Blandt andet holdes den årlige Polarforskerdag mandag den 24. september i samarbejde med Styrelsen for Forskning og Innovation. Her får forskerne besøg af uddannelsesminister Morten Østergaard, der åbner konferencen.

På selve dagen vil en gruppe af danske og internationale forskere tage udgangspunkt i råstofudvindingen i Grønland og se på den mulige risiko, som store operationer i området vil medføre for miljøet og grønlænderne.

Netop disse temaer bliver også behandlet om aftenen, hvor de århusianere, der har fået billet, bliver sat grundigt ind i sagerne i Søauditoriets lokaler.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce