Annonce
Aarhus

Aarhus sender trecifret millionbeløb til nabokommuner: - Urimeligt og skævt

Der dimitterede 3.000 nyuddannede fra Aarhus Universitet og andre uddannelser denne sommer. Mange får ikke job lige med det samme, men bliver i Aarhus som ledige, indtil de finder et job her eller et andet sted i landet. Det har konsekvenser for beskæftigelsestilskuddet. Foto: Flemming Krogh

- Det er et helt grundlæggende urimeligt og skævt system, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard om det såkaldte beskæftigelsestilskud. Nu klager han igen til flere ministre. Denne gang sammen med tre andre borgmestre.

Annonce

AARHUS: Ti kommuner i Østjylland bør næste år måske sende Aarhus Kommune en ekstra venlig tanke, når de modtager deres andel af det såkaldte beskæftigelsestilskud fra staten. For Aarhus står til at miste 308 millioner kroner på beskæftigelsestilskuddet, som i stedet fordeles til de øvrige 10 kommuner.

Beskæftigelsestilskuddet belønner blandt andet kommuner, der får forsikrede ledige i arbejde. Og da tilskuddet fordels i hver landsdel for sig skal hver enkelt kommune altså stræbe efter at få flere forsikrede i job end nabokommunerne for at få tilskud. Men det er alligevel ikke helt så enkelt.

For der er noget helt skævt med udregningen af beskæftigelsestilskuddet, som belønner og straffer ud fra fejlagtige præmisser, mener Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Kommuner udligner

Beskæftigelsestilskuddet udlignes i hver landsdel for sig.I "Landsdel Østjylland" udlignes der mellem alle kommuner, som er medlem af Business Region Aarhus undtagen Viborg.

Det, Aarhus taber, er en gevinst i de andre kommuner.

Tilskuddet udlignes mellem følgende 11 kommuner:

Hedensted, Horsens, Skanderborg, Samsø, Odder, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Silkeborg, Favrskov og Aarhus.

Annonce

Fire kommuner protesterer

Og den kritik står han ikke alene med.

Borgmestrene i Viborg, Esbjerg og Aalborg er helt enige og de fire borgmestre fra nogle af landets største kommuner har nu sendt et brev til tre ministre for at klage over den måde beskæftigelsestilskuddet udregnes på.

Borgmestrene Jacob Bundsgaard (Aarhus), Ulrik Wilbek (Viborg), Jesper Frost Rasmussen (Esbjerg) og Thomas Kastrup-Larsen (Aalborg) skriver, at modellen er helt vildt skæv, og at skævheden bare bliver værre og værre.

- Der er en grundlæggende systemfejl i beskæftigelsestilskuddet. For selv om Aarhus skaffede 5.000 nye arbejdspladser i 2017 - bliver det stadig mere skævt, siger Jacob Bundsgaard.

- Der er ingen retfærdighed, ingen tillid og forståelse tilbage overhovedet i det system. Den eneste trøst er, at det ikke er staten, der får pengene, men nabokommunerne, siger Jacob Bundsgaard.

Berygtet tilskud

Det omtalte beskæftigelsestilskud er det samme tilskud, der sidste år og igen i sensommeren i år gav en masse ballade og omtale af Aarhus Byråd for at være jubeloptimister. For et år siden forventede Aarhus at miste 200 millioner kroner på beskæftigelsestilskuddet. Hele byrådet - undtagen Nye Borgerlige - lavede derfor et budget for 2018, hvor man forventede, at der året efter, i overslagsåret 2019, ville komme en reform, der ændrede på systemet, så man fik pengene igen.

Reformen udeblev, da politikerne på Christiansborg ikke kunne blive enige, og tilbage stod Aarhus Kommune med den fortsatte regning.

Da byrådet i september i år lagde det faktiske budget for 2019 endte det derfor med en sparerunde på omkring 166 millioner kroner næste år.

På det tidspunkt var tabet på beskæftigelsesreformen steget til 281 millioner kroner, så det er indregnet i budget 2019.

Men mandag fik magistraten så at vide, at der nu forventes et yderligere tab, så tabet på beskæftigelsestilskuddet stiger til 308 millioner kroner.

Annonce

Tabet stiger

Mandag fik magistraten at vide, at der nu forventes et yderligere tab på beskæftigelsestilskuddet, så tabet stiger til 308 millioner kroner mod hidtil budgetteret 281 millioner.

Skal Aarhus så spare endnu mere end planlagt næste år?

- Nej, for budgettet er lagt, men de ekstra 27 millioner kroner i tab må vi så samle op ved næste års budgetforhandlinger. Så man kan sige, at vi allerede er bagude på point til næste år, svarer Jacob Bundsgaard.

Hvorfor er det, at Aarhus rammes skævt?

- Det er fordi Aarhus vokser i indbyggertal. Og fordi måden, beskæftigelsestilskuddet udregnes på, har været skævt og urimeligt fra starten. Modellen tager udgangspunkt i år 2010. Det var lige efter i finanskrisen. Fordi Aarhus har mange offentlige arbejdspladser, havde vi en relativ højere beskæftigelse i 2010 end nabokommunerne. Og derfor udregnes tilskuddet på et forkert grundlag, forklarer Jacob Bundsgaard.

Annonce

Vækst straffes

Samtidig straffer modellen vækst. For beskæftigelsestilskuddet tildeles efter antallet af ledige, ikke andelen. Og dermed bliver det sværere for en kommune i vækst og med mange nyuddannede fra universitetet at få samme ledighedsudvikling som kommuner, hvor befolkningstallet falder.

Endelig peger de fire borgmestre i brevet på, at tilskuddet belønner kommuner, der sender borgere ud af arbejdsmarkedet.

De fire borgmestre mener ikke, at deres kommuner kan vente flere år på en omlægning af tilskuddet. De foreslår derfor en midlertidig løsning, som kompenserer de kommuner, der som Aarhus får store tab på området.

- Selv for en stor kommune som Aarhus, er det et meget stort beløb at trække 308 millioner kroner ud af budgettet, fastslår Jacob Bundsgaard.

Annonce
Annonce
Aarhus

Militærpolitibetjent død i tjenesten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-træner klar til sølv-brag: Det er jo helt vildt, at vi står her og nu kun er to point efter FCK

Aarhus

Sommerjazzen er i fuld sving

Annonce