Annonce
Aarhus

Aarhus skal bide konkurrenter i haserne

<p>Masser af europæiske byer af samme størrelse tiltrækker flere turister end Aarhus. En af forklaringerne er, at de har mange flere hotelværelser at tilbyde. Selv om det hjalp, da Comwell indrettede sig med 240 værelser tæt på Bruuns Galleri. Foto: Axel Schütt</p>

Trods stor vækst kan turistbyen Aarhus ikke hamle op med sine konkurrenter i Norge og Sverige på hotelovernatninger. Det skal der laves om på i de kommende år.

Annonce

Fra knap 400.000 hotelovernatninger i 2000 til knap 661,000 hotelovernatninger i 2014.

<p>Nex</p>

Det er imponerende vækstrater, turistbyen Aarhus kan prale af gennem de sidste 15 år. Men som skemaet viser, er der mange andre europæiske byer af nogenlunde samme størrelse, der klarer sig betydeligt bedre.

To af dem er ovenikøbet oplagte at sammenligne sig med:

Bergen og Malmø.

For som Aarhus er det i Danmark, så er Bergen og Gøteborg de næststørste byer i Norge og Sverige.

Bergen noget mindre. Gøteborg noget større.

Men fælles for begge byer: Deres hoteller får besøg af mange flere turister end hotellerne i Aarhus.

De mest aktuelle overnatningstal, vi kunne finde for samtlige europæiske storbyer, er fra 2014. Men for Aarhus' vedkommende kan vi supplere med 2015-tallene, som siger 774.521 hotelovernatninger.

Annonce

Fortsat vækst

Og direktør for VisitAarhus, Peer H. Kristensen, er overbevist om, at væksten vil fortsætte.

Faktisk er han overbevist om, at Aarhus om en årrække vil bide sine konkurrenter i haserne.

»Sagen er den, at Bergen og Gøteborg tidligere end os har haft vækst i antallet af nye hoteller. Hvis der ikke bliver bygget nye hoteller, så kommer der ikke nogen nævneværdig vækst,« siger Peer H. Kristensen.

Han forklarer, at hvad hotelværelser angår, stod Aarhus i stampe frem til 2012.

Så skete der noget: I Østergade opførte Scandic et hotel med 228 værelser. Tæt på Bruuns Galleri kom Comwell-hotellet med 240 værelser.

Og Cabinn-hotellet i Kannikegade blev udvidet med 200 nye værelser.

I M.B. Bruuns Gade i oliefabrikkens gamle bygninger er endnu et hotel under opførelse. Det er lavpris-hotellet Wakeup, der forøger byens hotelkapacitet med 315 værelser.

Annonce

Tidligere ude

»Den vækst i hotelværelser har de haft meget tidligere i Børgen og Gøteborg. Og Gøteborg har sin lufthavn med rigtigt mange ruter som vækstdriver. Bergen er hjulpet af sin beliggenhed og det faktum, at samtlige krydstogtskibe op og ned ad den norske kyst lægger til i Bergen,« siger Peer H. Kristensen.

Kunsten er at udvide en bys hotelkapacitet i den rigtige takt.

»I øjeblikket kan vi nogenlunde fylde hotelkapaciteten i Aarhus ud. Og vi ønsker ikke en by, hvor der er for mange værelser. For så går prisen ud af markedet,« siger Peer H. Kristensen.

Annonce

Ønske: Nyt kongrescenter

Derfor er det vigtigt for udviklingen, at Aarhus bygger endnu et kongrescenter.

»Fordi byen som regel kan melde udsolgt af hotelværelser, når der er kongres i Scandinavian Kongres Center. Da vi ved, at der vil være kongresser nok til at bygge et nyt kongrescenter, kan det blive en ny vækstmotor. Et kongrescenter vil betyde opførelsen af endnu flere hotelværelser,« siger Peer H. Kristensen.

Et nyt kongrescenter kan meget vel komme til at ligge på Aarhus Ø. Aarhus Kommune har nemlig udbudt et område på øen til hotel- og konferencecenter til mindst 2000 gæster.

Det kan ovenikøbet få stjernearkitekten Bjarke Ingels som arkitekt. Byudvikler Rune Kilden bekræftede tidligere på sommeren overfor JP Aarhus, at han og Bjarke Ingels arbejder på at lave et bud på hotel- og konferencecentret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen på corona-svar

Aarhus For abonnenter

Afgående letbaneformand er ikke overbevist om, at mere letbane er det rigtige for Aarhus

Annonce