Annonce
Kultur

Aarhus skal emme af musik: Music City Aarhus er klar med datoen for stor hyldestkoncert til det århusianske musikliv

Ambitionen er at samle århusianerne om den århusianske musikscene. Gennem året vil Music City Aarhus gerne vise og fortælle århusianerne om hvor stor og stærk en musikby Aarhus stadig er. Arkivfoto: Mads Christensen
2022 skal være musikkens år i Aarhus. Flere store projekter og initiativer skal være med til at sætte fokus på byens blomstrende og talentfulde musikliv.

AARHUS: Vi kender alle sammen fortællingen om den århusianske musikscene i 1970erne og 1980erne, hvor den jyske hovedstad for alvor var med til at ramme tonen herhjemme.

Det musikalske vækstlag og evnen til at sætte nye standarder for musikken er dog ikke forsvundet. Tværtimod står det århusianske musikmiljø rigtigt stærkt. Det vil en række af institutionerne på den lokale musikscene gerne sætte endnu mere tryk under, og det var en af grundene til, at der for år tilbage blev taget initiativ til Music City Aarhus 2022.

Et år, hvor den lokale musikscene for alvor skal i fokus. For at vise kvaliteten og talentet i Aarhus og ikke mindst hjælpe musikscenen tilbage på fødderne.

Annonce

- Music City Aarhus 2022 er hele Aarhus' musikår, som er dedikeret til at genstarte musiklivet i Aarhus og samle byen omkring musikscenen, lyder en af ambitionerne.

Folkene bag initiativet arbejder fortsat på højtryk for at færdiggøre den store åbningskoncert, som er sat til at løbe af stablen lørdag 26. marts, hvor der dagen igennem vil være en række arrangementer, som bygger op til den helt store fejring på Bispetorvet om aftenen.

En kæmpekoncert, der har fået titlen "Lydsporet fra en by". En opsætning, der både skal vise den nuværende scene og ikke mindst pege fremad, fortæller sekretariatsleder for Music City Aarhus, Jesper Mardahl.

- Udgangspunktet for den store koncert er at vælge en række sange, som er en del af fortællingen om Aarhus som musikby. Ordet Aarhus behøver nødvendigvis ikke at indgå i titlen. Det handler mere om historien, siger han og tilføjer, at der lige nu arbejdes på at finde både kendte og mere ukendte navne til det store event.

Udgangspunktet for den store koncert er at vælge en række sange, som er en del af fortællingen om Aarhus som musikby.

Jesper Mardahl

En stor del af ideen bag det store musikår er nemlig at sætte fokus på vækstlaget i miljøet.

De navne og institutioner, der skal kendetegne Aarhus i fremtiden.

Festdag for alle

Nogle vil måske undre sig over, hvorfor musikåret først skydes officielt i gang i slutningen af marts, men det skyldes de nuværende restriktioner. Oprindeligt skulle den store åbningskoncert være afholdt 29. januar, men på grund af den nuværende situation, så valgte Music City Aarhus at udskyde koncerten til et tidspunkt, hvor der er bedre mulighed for at samle byens borgere og skabe en festdag.

- Det er en stor gratis koncert, hvor det gerne skal være muligt for århusianerne at komme og gå som det passer dem. Vi vil naturligvis helst have, at de bliver så længe som muligt. Men det har været vigtigt for os at gøre det så lidt bøvlet for alle og ikke mindst sørge for, at man trygt kan tage ned i byen, siger Jesper Mardahl.

Jesper Mardahl, sekretariatsleder Music City Aarhus 2022. Privatfoto

Men selvom åbningskoncerten først finder sted til marts, så er der allerede planlagt en række events i den kommende tid. Den helt store event bliver børnefestivalen Kazoo, som finder sted 29. og 30. januar. Herefter følger blandt andet Orkesterfestival 2022 i marts, som for første gang kommer til Aarhus, Alter Festival, ligesom der er Aarhus Volume.

Det hele skal fungere som en affyringsrampe, der fører frem til den store affyring 26. marts, hvor der udover den store koncert på Bispetorvet vil være en lang række arrangementer og koncerter rundt omkring i Aarhus fra middagstid og frem.

- Vi vil gerne, at århusianerne bliver i byen og bruger spillestederne og barerne, så det hele kommer til at emme af musik den dag, siger Jesper Mardahl.

Annonce

Stærkt vækstlag i Aarhus

Arrangementerne vil spænde bredt og vil ikke være inden for en specifik genre. Der vil være alt fra klassisk musik til elektronisk og dødsmetal på programmet for at vise, hvor meget Aarhus egentlig rummer rent musikalsk.

- Aarhus er så stærk en by på vækstlaget og har så mange professionelle aktører i de forskellige miljøer. Vi har været kendetegnende for det danske musikliv i flere årtier og er til stadighed en markant og værdiskabende by. Det er noget af det, som vi har behov for at fortælle, og det var også en af årsagerne til, at der var så mange institutioner, der gik sammen for at tage initiativ til at skabe Music City Aarhus, siger Jesper Mardahl.

Man taler tit om det sprudlende musikmiljø i 1980erne?

- Jeg tror, at hver generation har sit tilhørsforhold til musikscenen. Vi har været fremme på nye områder i forskellige årtier. Vi har været stærke på klubscenen. Vi har været stærke i flere forskellige trends. Vi var stærke på hip hop med hele 8210 årgangen, ligesom Tina Dickow jo nærmest skabte en scene i sig selv. Derudover har vi jo haft mange store navne med Nephew, Carpark North, metalscenen har været vendt tilbage, ligesom vi har rigtigt mange artister, som folk måske ikke vil kende på strøget, men som nyder stor anerkendelse rundt om i verden, siger Jesper Mardahl.

Annonce

Guidet ture rundt i byen

Det ville ikke bare være på spillesteder og til koncerter, at århusianerne i det nye år kan blive klogere på byens musikalske identitet. Lige nu arbejdes der på et initiativ, hvor der vil blive lavet såkaldte "landmarks" rundt i byen, ligesom man skal kunne komme med på guidede ture, som tager en rundt til steder og bygninger, som har haft en stor betydning for byens musikmiljø.

- Der er steder som Vestergade 58, Klostergade og ikke mindst Vejlby-Risskov Hallen, hvor nogle af verdens allerstørste musiknavne har spillet, siger Jesper Mardahl og tilføjer, at der er mange ting i støbeskeen til hele året, ligesom han også opfordrer til at tage kontakt til Music City Aarhus, hvis man har ideer til hvordan kan styrke fortællingen om musikbyen Aarhus.

Music City Aarhus

  • Music City Aarhus 2022 er hele byens musikår, som er dedikeret til at genstarte musiklivet i Aarhus og samle byen omkring musikscenen. Initiativet skal også bruges til bygge bro mellem byens kultur og erhvervsliv.
  • Temaet for Music City Aarhus er "Let's Come Together" og har til formål at styrke fællesskab og sammenhold. Ikke mindst efter coronapandemien, der har været hård ved kulturlivet.
  • Ideen udsprang tilbage i 2020 efter initiativ fra Northside Festival, Spot Festival, Musikhuset Aarhus, Train, Headquarters, Aarhus Volume, Voxhall og Radar.
  • Music City Aarhus 2022 har fået støtte fra Aarhus Kommune og Salling Fonden, der har doneret henholdsvis fem og to millioner til det musikalske år.
  • Music City Aarhus har også modtaget donationer fra Kirsten og Gunnar Fonden, som er blevet skabt af Kirsten og Gunnar Jakobsen fra Lystrup. Ægteparret bag Bichel Vine døde med få måneders mellemrum, men havde i god tid besluttet, at deres formue skulle gå til kultur i Aarhus. Fonden har valgt at støtte ni forskellige projekter med 250.000 kroner til hvert projekt.
  • Den officielle åbningskoncert finder sted lørdag 26. marts, hvor der vil være arrangementer i løbet af dagen. Det hele lukkes ned med en stor koncert på Bispetorv. I tiden op til vil der være en række events. Den første bliver i slutningen af januar med Kazoo festival 29. januar.
Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Kultur

Musikhuset fejrer 40 år: Få direktøren som privatchauffør, kom i Dronningelogen og nap en gratis drink

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce