Annonce
Aarhus

Efter flere balladesager: Aarhus skal have nye regler for digitale skilte

Arions herrekor tjener penge på at udleje et hus til selskabslokaler og som reklamestander ud mod den trafikerede Grenåvej. Reklamerne på huset er gennem længere tid suppleret med en trailer med skærm, der viser skiftende reklamer. Nu skal den væk, kræver kommunen. Foto: Jens Thaysen
En trailer med et påmonteret digitalt skilt, der viser skiftende reklamer, skal fjernes fra kryds på Grenåvej senest ved udgangen af august, kræver kommunen. Rådmand varsler nye regler for digitale skilte.
Annonce

AARHUS: Aarhus skal have nye og mere klare regler for digitale reklame - og informationsskilte ved veje og offentlige arealer.

Det mener rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), der har bedt sin forvaltning udarbejde nye regler, som byrådet senere skal drøfte.

- De gældende regler er forældede på grund af den teknologiske udvikling med digitale skærme, så der er brug for nye regler, siger rådmanden.

Han understreger, at han vil indkalde kommentarer fra de relevante aktører og skilteejere, inden han fremlægger de nye regler.

- Vi skal sikre en liberal balance på området - uden at få en skilteskov overalt, siger Bünyamin Simsek.

De gældende regler er forældede på grund af den teknologiske udvikling med digitale skærme, så der er brug for nye regler. Vi skal sikre en liberal balance på området - uden at få en skilteskov overalt.
Bünyamin Simsek (V)
Annonce

Ballade på Grenaavej

Netop digitale skilte har givet flere balladesager mellem ejerne af skiltene og kommunen.

En af sagerne handler om et stort digitalt skilt, der viser skiftende digitale reklamer i et trafikkryds ved Grenåvej og Lystrupvej.

Efter et års tovtrækkeri om skiltet og udstrakt tålmodighed har kommunens afdeling for Byggeri givet påbud om, at det skal fjernes snarest og senest 31. august. Ellers bliver det anmeldt til politiet med krav om bødestraf.

Påbuddet er sendt til Arions Byggefond, der ejer selskabslokalet "Arions Hus". Ud over udlejning til selskaber tjener fonden også penge til herrekoret Arion ved at leje reklameplads ud. Ikke alene på hele husfacaden, men også i form af en langtidsparkeret lukket trailer med det påmonterede reklameskilt, der står og viser skiftende reklamer ud mod Grenåvej, hvor der kører 29.500 biler i døgnet.

Ifølge tidligere oplysninger i Jyllands-Posten har herrekoret en samlet indtægt på 90.000 kroner om året fra reklamer.

Annonce

Trailer køres væk

Arions Byggefond kan lovliggøre forholdet enten ved at køre traileren væk eller ved at søge byggetilladelse til skiltet. Det skal ske snarest og senest 31. august 2019, lyder påbuddet.

- Sagen er et afsluttet kapitel, og jeg kan garantere, at 1. september står traileren der ikke mere, siger formanden for Arions Byggefond, Knud N. Mathiesen, der også er kendt som byrådsmedlem for Dansk Folkeparti.

Kommunen udtalte allerede i oktober sidste år, at skiltet skæmmede omgivelserne og krævede en byggetilladelse, men Arions Byggefond valgte ikke at følge kommunens afgørelse. I februar 2019 varslede Byggeri derfor et påbud om en politianmeldelse. Og da der stadig ikke skete noget, sendte Byggeri 11. juni et påbud med krav om nedtagning af lysskiltet snarest og senest 31. august.

At Arions Byggefond ikke har villet fjerne skiltet, skyldes, ifølge Knud N. Mathiesen, at der ikke er klare retningslinjer for skiltning.

- Jeg kan se, at byen er fyldt med digitale skilte og har bedt om retningslinjer for det, men har fået det svar, at de ikke findes, siger Knud. N. Mathiesen.

Der er kommet mange digitale reklameskilte op de senere år. Som her på Viborgvej tæt på Tilst. Men nu vil rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, have mere klare regler på området. Foto: Axel Schütt
Annonce

Byggetilladelse nødvendig

Samtidig vil han ikke anerkende, at traileren skal have en byggetilladelse.

- Det er en indregistreret trailer. Den skal man da ikke have en byggetilladelse til, mener Knud N. Mathiesen.

Ifølge Byggeri vil en parkeret trailer ikke i sig selv kræve en byggetilladelse. Men når den er fast placeret som et skilt med en varighed på over seks uger, vurderer Byggeri i et brev til Arions Byggefond, at det nødvendiggør, at der søges om en byggetilladelse.

Byggeri kræver også lysskiltet fjernet, fordi det er opsat i strid med en tinglyst deklaration vedrørende byggelinjer og fordi det skæmmer omgivelserne.

Hvorfor vil I vente til allersidste frist med at pille skiltet ned?

- Fordi vi har en lejer af reklamepladsen, som er opsagt til 31. august. Den opsigelse har vi sendt en kopi af til kommunen, og derfor har de accepteret det og sat 31. august som frist, forklarer Knud N. Mathiesen.

Og hvis I tager reklameskiltet ned i dag, mister I penge på indtægten?

- Ja, så skal der jo betales en erstatning til dem, der har en kontrakt på reklamepladsen, siger Knud N. Mathiesen.

- Jeg kan se, at byen er fyldt med digitale skilte og har bedt om retningslinjer for det, men har fået det svar, at de ikke findes, siger Knud. N. Mathiesen (DF), der selv er involveret i en sag om et ulovligt opsat skilt. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Politianmeldelser tager tid

I Byggeri medgiver kontorchef Torben Simonsen, at man har været meget tålmodig, og at der samlet set er tale om et meget langt forløb om et enkelt ulovligt skilt.

- Det er sager, hvor vi bruger en del tid på at forsøge at finde en løsning via kontakt til ejerne eller brugerne. Vi har ikke andre tvangsmidler i disse sager end politianmeldelse. Men det går vi ret langt for at undgå. Dels fordi politianmeldelser er et alvorligt skridt, og dels fordi der i disse år er overordentligt lange sagsbehandlingstider ved politiet, forklarer Torben Simonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Advarselseslamperne blinker i Aarhus: Sager om plejesvigt rammer en ældrepleje under pres

Annonce