Annonce
Aarhus

Aarhus skal teste deleøkonomien i 2017

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) besøgte i forbindelse med partnerskabsaftalen med Aarhus Kommune den deleøkonomiske virksomhed, Mineisyours, der holder til i Lynfabrikken i Vestergade. Her talte han blandt andet med virksomhedens grundlægger, Kristian Zanchetta Klercke. Foto: Flemming Krogh

Flere el-delebiler, kortlægning af privat overnatningsudlejning og et folkemøde til juni er blandt elementerne i en ny partnerskabsaftale om deleøkonomi mellem Aarhus Kommune og Erhvervsministeriet.

1000 århusianere skal i år vælge egen bil fra og i stedet køre i el-delebiler.

Det er en af målsætningerne i et deleøkonomisk partnerskab, Aarhus Kommune har indgået med Erhvervsministeriet.

El-delebilernes fremmarch skal ske i et samarbejde med firmaet TADAA!, der indsætter og drifter el-delebiler.

Udover miljøgevinsten er der også en forventning om, at el-delebilerne vil kunne lette - lidt i hvert fald - på parkeringsproblemerne i den centrale del af byen. Erfaringen viser nemlig, at en delebil typisk erstatter mellem fire og 10 private biler.

Annonce

Styr på overnatningen

En anden del af partnerskabet går ud på at kortlægge privates udlejning af lejligheder og værelser til turister.

Konkret har VisitAarhus indgået et samarbejde med netportalen Wimbu, der formidler udlejning af private lejligheder i store byer over hele Europa.

Den store spiller på det marked, Airbnb, har VisitAarhus også forsøgt at komme i dialog med.

- Det gjorde vi allerede i 2013, men de er ikke interesserede, fortæller direktøren for VisitAarhus, Peer H. Kristensen.

Undersøgelser tyder på, at alene Airbnb formidler omkring 2.500 lejemål i Aarhus.

- Men hvornår og hvor meget de er udlejet, ved vi ikke, siger Peer H. Kristensen.

Vores håb er, at vi med partnerskabet med Aarhus Kommune kan hente masser af ny viden om deleøkonomien.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K)

Deleøkonomien boomer

Kortlægningen af det marked i 2017, hvor der ventes 100.000-vis af besøgende til byen skal blandt andet give svar på, om der er brug for særlige regler på området - og på hvordan man sikrer, at de deleøkonomiske lejeindtægter bliver indberettet til Skat.

- Udfordringerne med deleøkonomi er, at vi skal have tilpasset regler og rammer til den. Det må jo ikke blive en sort økonomi, og samtidig skal vi sørge for, at regler ikke står i vejen for udvikling af deleøkonomiske virksomheder, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Han forventer, at deleøkonomien vil brede sig ud over en lang række områder de kommende år.

- Vores håb er, at vi med partnerskabet med Aarhus Kommune kan hente masser af ny viden om deleøkonomien, siger ministeren.

Folkemøde i Aarhus

Og viden skulle der være at hente, når Aarhus formentlig i slutningen af juni er vært for et endags folkemøde om deleøkonomi.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) understreger, at også i deleøkonomien skal der være tale om ordnede forhold.

- Det er afgørende, at der er tale om fair konkurrence, sikkerhed for forbrugerne og ordentlige lønforhold. Det er principper, vi er enige om i Danmark. Nu skal vi have dem trykket ind på dette nye område, siger han.

Kommunen vil også dele

Borgmesteren lægger også op til, at kommunen selv i højere grad skal til at dele.

- Det kan være i form af, at iværksættere får lov at rykke ind i kommunale bygninger, der i en periode står tomme. Og det kan være i forhold til brugen af kommunale arealer, som vi allerede kender det fra for eksempel Ø-haverne på Aarhus Ø, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce