x
Annonce
Aarhus

Aarhus skal ud i ny, stor sparerunde

Møde om den nye lufthavn på Aarhus Rådhus

»Regeringen tvinger kommunerne til at spare for at få penge at fordele i finanslovsforhandlingerne,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Aarhus Kommune slipper ikke uden om en ny, stor sparerunde for at leve op til den nye økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Annonce

»Det er dybt frustrerende, at vi skal igennem en ny sparerunde på baggrund af regeringens besparelser i kommunerne. Vi har i Aarhus holdt balance i økonomien, og så kommer regeringen som en tyv om natten og vælter vores økonomi,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Aarhus Kommunes økonomiafdeling har gennemregnet økonomiaftalen, der blev indgået op til sommerferien. Og magistraten fik mandag fremlagt resultatet: Aarhus Kommune skal spare samlet over en milliard kroner over de næste fire år. Det svarer til 265 mio. kroner i gennemsnit hvert af årene 2016-19.

Med økonomiaftalen kræver den nye Venstre-ledede regering, at kommunerne skal aflevere et såkaldt omprioriteringsbidrag på én procent om året fra 2016 til 2019, hvilket svarer til cirka 2,4 milliarder kroner om året på landsplan. Til gengæld får kommunerne 1,9 mia. kr. tilbage, men de vil være øremærkede til de formål, som regeringen ønsker styrket.

»Sagen er, at regeringen skal bruge nogle penge til at lave finanslov for, så de kan give Dansk Folkeparti penge til de ældre og give de konservative mere politi og skattelettelser til Liberal Alliance. Derfor kradser de pengene ind fra kommunerne,« lyder Jacob Bundsgaards fortolkning.

I magistraten er man gået i gang med at diskurere hvordan besparelserne skal findes. Og borgmesteren advarer på forhånd mod en generel grønthøster-metode, hvor alle afdelinger skal aflevere en fast procentdel.

»Jeg vil tro, at vi udarbejder et sparekatalog af en slags, så vi får konkrete besparelser at tage et politisk ansvar for. Men vi sender en stor del af ansvaret videre til regeringen og Christiansborg,« siger Jacob Bundsgaard.

I SF er socialrådmand Thoms Medom stærkt bekymret over udsigt til en sparerunde.

»Det er rigtigt mange penge, der skal spares. Også historisk. Det er på niveau med de største sparerunder, vi tidligere har set i kommunen. Og det kommer oveni en hård periode, hvor vi i forvejen har effektiviseret meget.«

Thomas Medom mener at det handler om, at den borgerlige regering nu vil prioritere penge til »krudt og kugler« i forsvaret og til skattelettelser.

»Det er sådan set bare et resultat af folketingsvalget. Men det er samtidig løftebrud fra regeringen og Dansk Folkeparti. For Venstre gik til valg på nul-vækst og DF på en stigning på 0,8 procent. Og nu skal vi så skære en procent af budgettet hver år.«

Men ifølge aftalen får I jo en stor del tilbage øremærket til bestemte formål?

»Ja, man tager med en hånd og giver med en anden. Og måske går det så i nul på ældreområdet, men hvad med alle de andre områder? De kommer til at mærke det.« SF vil ifølge Thomas Medom foreslå, at man dropper den effektiviseringpulje på 0,5 procent akkumuleret hver år, som et flertal i byrådet vedtog sidste år at lave som en opsparing. Det vil kunne skåne en del af besparelserne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Live: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce