Annonce
Aarhus

Aarhus Sporveje er bedre end AarBus: Stiftens læsere takker nej til navneændring

Mange mener, at Aarhus Sporveje er det rigtige navn for selskabet, der kører busserne i Aarhus, og der skal såmænd også nok være nogle, der savner Åboulevarden, som den store færdselsåre den var, indtil åens fritlægning. Arkivfoto: Århus Stiftstidende
Det giver ofte stor utilfredshed med hidsig debat til følge, når der bliver foretaget ændringer af ting, som vi kender og er trygge ved. Navneskiftet fra Busselskabet Aarhus Sporveje til AarBus er ingen undtagelse.

AARHUS: 'I går var bedre end i dag, men i forgårs var endnu bedre,' synes ofte at være mantraet, når for eksempel forvandlinger i bybilledet, ændringer af parkeringsregler eller navneskifte på byer, museer eller busselskaber debatteres.

Århus var bedre end Aarhus, selv om den lille forskel vel ikke burde kunne vælte læsset.

Sporvognene var bedre end letbanen, mener mange, som må have glemt, at de gamle sporvogne også havde deres problemer med strømsvigt, afsporinger og sammenstød.

Annonce

Der skal såmænd også nok være dem der foretrækker, at den her artikel var skrevet af en ansat på Aarhuus Stiftstidende i stedet for Århus Stiftstidende.

Den seneste tid har budt på endnu et par gode eksempler på, at mange ikke bryder sig om nye navne. 'Kvindemuseets' forvandling til 'Køn - Gender Museum of Denmark' har skabt livlig debat. Dels fordi nogle er bange for, at museet med navneskiftet mister fokus på kvinderne, men også fordi andre blot mener, at det gamle navn var bedre.

Tunge overvejelser

Seneste eksempel på - at et navneskifte kan sætte sindene i kog - er Aarhus Sporvejes beslutning om fremover at hedde AarBus. Århus Stiftstidende fortalte i begyndelsen af januar om beslutningen, der udover AarBus' ledelse også har opbakning fra Aarhus Byråd og bestyrelsen i Midttrafik.

Direktør i AarBus Finn Mikkelsen fortalte ved den lejlighed, at det bestemt ikke var nogen nem beslutning.

- Det har da kostet mange tunge overvejelser. Vi har været glade for navnet i mange, mange år, og der er mange følelser forbundet med navnet, sagde han.

Debatten i kølvandet på både den artikel og Århus Stiftstidendes opfølgning viste, at han havde ret i, at der var følelser forbundet med navnet. Måske endda flere end han havde forventet.

Der skal lidt mere end en paraply til at dæmme op for kritikken af et navneskifte fra Busselskabet Aarhus Sporveje til AarBus, men direktør Finn Mikkelsen forventer, at det nye navn nok skal glide ned. Foto: Jens Thaysen

Flere debattører rasedee på Facebook over beslutningen, og flere meddelte, at de også fremover vil bruge Aarhus Sporveje som navn på de århusianske busser.

Annonce

Nyrestød til nyt navn

En læserafstemning på stiften.dk var samtidig lidt af et nyrestød til navnet AarBus. Foreløbig har 1163 deltaget i afstemningen. Bare 11 procent af stemmerne er faldet på 'Jeg synes, at AarBus er et godt navn', mens et klart flertal på 59 procent foretrækker det gamle og velkendte Aarhus Sporveje.

Endelig er der er del - 30 procent - som udelukkende ønsker at busser kører - og gerne til tiden.

Århus Stiftstidende har efterfølgende forelagt AarBus-direktør Finn Mikkelsen afstemningstallene.

Skiftet fra Aarhus Sporveje til AarBus er mere end blot et navneskifte, mener han, men forventer at ændringen med tiden nok skal blive accepteret.

- Vi har da også haft nogle drøftelser internt i organisationen, og det har også været lidt delte meninger, men min klare opfattelse er, at det stille og roligt er noget, man synes bedre og bedre om. Det er også min tanke om min tro, at det er sådan det vil være i forhold til århusianerne, siger Finn Mikkelsen.


Men tiderne skifter og navnene må nogle gange følge med, ellers vil navnet ikke signalere det, som man beskæftiger sig med. Sådan kan det gå, og det er sådan, det er gået her. Vi syntes, det var på tide, at vi fulgte med den faktiske udvikling.

Finn Mikkelsen, direktør AarBus


Han påpeger, at det ofte er de, der har de mest markante meninger, der giver sig til kende i den slags debatter.

- Men tiderne skifter og navnene må nogle gange følge med, ellers vil navnet ikke signalere det, som man beskæftiger sig med. Sådan kan det gå, og det er sådan, det er gået her. Vi syntes, det var på tide, at vi fulgte med den faktiske udvikling, siger direktøren.

Annonce

Kommer til at koste småpenge

Han glæder sig dog over, at 30 procent af stemmerne faldt på 'Jeg er ligeglad. Det vigtigste er, at bussen kører - og helst til tiden'.

- Og det har vi stor fokus på.

En del debattører har i forbindelse med de første artikler om navneskiftet også sat spørgsmålstegn ved, om det er fornuftigt at bruge penge på den slags.

Men skiftet fra Busselskabet Aarhus Sporveje til AarBus kommer kun til at koste småpenge. For eksempel vil der først komme til at stå AarBus på uniformerne, når de alligevel skal udskiftes. Derfor vil passagererne også opleve begge navne i det århusianske bybillede de næste to-tre år.

- Og hvis navneskiftet samlet set skulle vokse til at koste over 50.000 kroner, så bliver jeg meget overrasket, siger Finn Mikkelsen.

Aarhus Sporveje hedder nu AarBus

  • Aarhus Kommune overtog Aarhus elektriske Sporveje 1. januar 1928, og selskabet skiftede ved den lejlighed navn til Aarhus Sporveje.
  • I årene efter blev skinnenettet udbygget med en forlængelse af Linje 1 til Marienlund i nord og en ny Linje 2 til først Harald Jensens Plads, som senere blev forlænget til Kongsvang,
  • Der var planer om en række nye sporvognslinjer og forlængelser af de eksisterende, men valget faldt i stedet på gummi og asfalt i form af busser og busruter.
  • I november 1971 blev sporvejen gennem Aarhus nedlagt og Aarhus Sporveje har siden udelukkende haft med busdrift at gøre.
  • I forbindelse med kommunalreformen i 2007 blev driften af kollektiv trafik flyttet fra kommuner til regionale trafikselskaber - i Aarhus fra Aarhus Kommune til Midttrafik. Som forberedelse til dette blev entreprenørdelen og planlægningsdelen af Århus Sporveje i 2006 opdelt i to selvstændige selskaber, der ved den lejlighed fik hæftet henholdsvis ”Busselskabet” og ”Trafikselskabet” på sig.
  • 'Århus Sporveje – Busselskabet' skiftede efterfølgende navn til 'Busselskabet Århus Sporveje' og sidenhen til 'Busselskabet Aarhus Sporveje'.
  • Navneskiftet til AarBus vil blive markeret på et tidspunkt i første kvartal 2021.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce