Annonce
Aarhus

Aarhus stemmer

Socialistisk Ungdoms Forum, som her ses til 1. maj demonstration i M.P. Bruuns Gade, blev stiftet i 1961. Året efter blev gruppen officielt tilknyttet SF som partiets ungdomsorganisation. Ved partiets splittelse i 1967 fulgte SUF med Venstresocialisterne og rykkede længere ud på venstrefløjen. I 1972 blev SUF til en del af den trotskistiske Revolutionære Socialisters Forbund. Foto: Børge Venge, 1. maj 1961. Original i Aarhus Stiftstidendes Billedsamling, Erhvervsarkivet, leveret af Aarhus Stadsarkiv.

Aarhus Stadsarkiv sætter i en række artikler frem mod byrådsvalget 19. november fokus på de politiske partiers og byrådets historie. I dag SF.

Bryggeriarbejderen Schack Preetzmann kunne i 1962 sætte sig godt til rette i de smukke stole i byrådssalen som den første repræsentant for Socialistisk Folkeparti. Dengang var partiet endnu helt ungt. Kun fire år tidligere var partiet blevet stiftet af Aksel Larsen, der samme år var blevet ekskluderet fra Dansk Kommunistisk Parti. Eksklusionen bundede i Aksel Larsens utilfredshed med DKP's tætte tilknytning til Sovjet. Larsens nye parti - Socialistisk Folkeparti - skulle bygge på mange af de kommunistiske idealer, men kappe båndene til Sovjet.

Der var mange interne uroligheder i det nystiftede parti, og i 1967 blev SF splittet, da Venstresocialisterne brød ud. Størstedelen af partiets unge studerende og akademikere forlod i den forbindelse partiet og efterlod SF som et næsten rent arbejderparti. I Aarhus tog næsten halvdelen af partiets medlemmer benene på nakken og gik over til Venstresocialisterne.

På trods af de interne stridigheder oplevede SF en stor medlemstilgang op til folkeafstemningen om medlemskabet i det europæiske fællesmarked 2. oktober 1972. Partiets erklærede modstand mod EF trak mange vælgere fra især Socialdemokratiet.

Annonce

I 1974 blev Preetzmann afløst af den 21-årige Thorkild Ibsen i byrådet. Sidstnævnte har udtalt om Preetzmann: »Han gjorde et solidt arbejde og mødte altid til byrådsmøderne i sort habit, hvid skjorte og en sirlig sort eller rød butterfly. Noget ulig Viggo Jonasen fra VS og jeg ... Vi var på nippet til at blive smidt ud af kantinen, fordi kantinelederen antog os for et par af bænkevarmerne fra Rådhusparken«.

Igen i 1980'erne oplevede SF fremgang, og i 1982 fik SF sin første rådmandspost da Thorkild Ibsen blev rådmand for Magistratens 4. afdeling. Da den socialdemokratiske Thorkild Simonsen ved samme lejlighed blev borgmester, blev Ibsen ofte omtalt som »Lille Thorkild«.

Samme år havde Thorkild Ibsen giftet sig med parti- og byrådskollegaen Lone Hindø. Det udløste en større debat, da Ibsen som rådmand for skoleområdet kunne anses som øverste chef for Hindø, der var skolelærer. Sagen endte ved Indenrigsministeriet, og konsekvensen blev, at Ibsen fik lov til at beholde sin rådmandspost, mens reglerne for inhabilitet blev lempet.

1985 blev et godt valgår i Aarhus for SF. Partiet fik syv mandater ved byrådsvalget i november og kunne samtidigt sikre sig to rådmandsposter. Thorkild Ibsen beholdt sin rådmandspost, og med venstrestemmer i ryggen kunne Ibsens tidligere hustru Lone Hindø sætte sig på venstremanden Axel Handevitt-Haars tidligere rådmandspost, da denne trak sig fra politik. Hindø blev dermed den første kvindelige rådmand - eller rådkvinde - i byrådets historie.

SF's ja til Maastricht-traktaten i 1991 og den efterfølgende Edinburgh-aftale i 1993 fik mange medlemmer til at melde sig ud af SF.

Det gav til gengæld plads til andre SF-profiler. En af de mest markante var amtsrådspolitikeren Niels Erik Eskildsen, der i 1994 også kunne føje byrådspolitiker til CV'et. Eskildsen kunne også sætte sig på posten som rådmand for Magistratens 1. afdeling. Senere nåede Eskildsen også at bestride rådmandsposterne for henholdsvis 3. og 4. afdeling, ligesom han fra 2002 også kunne kalde sig viceborgmester. Med sine mange rådmandsposter brød Eskildsen den hidtidige SF-tradition for, at en rådmand kun kunne sidde i to valgperioder. I 2006 blev Eskildsen fundet død i sit hjem - 51 år gammel.

Aarhus Stadsarkiv sætter i en række artikler frem mod byrådsvalget 19. november fokus på de politiske partiers og byrådets historie. Artikelserien er en del af Aarhus Kommunes kampagne 'Aarhus stemmer', som har til hensigt at fremme valgdeltagelsen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce