Annonce
Aarhus

Aarhus stinker - ingen ved hvorfor

Tang i .... ja Tangkrogen

En Kloaklignende lugt har hængt over midtbyen de seneste dage. Ingen ved, hvor lugten kommer fra. Avisen satte jagten ind...

En kloaklignende stank har i en uge forpestet luften i midtbyen og fået kunder på Strøget til at rynke på næserne og beboere til at få kvalme. Stiftstidende gik mandag på jagt efter synderen.

Vi prøver at finde hvor lugten kommer fra

»Vi har hen over weekenden modtaget tre klager fra borgere over lugtgenerne,« fortæller kemiingeniør Boris Schuleit fra Aarhus Kommune.

Jysk Miljørens udsender gasdunste over store dele af byen

Den ene er fra Johan Øhlenslæger i Fredensgade, der fortæller han får kvalme og hovedpine af den klamme lugt af kloak.

Annonce

En ansat på Scandic Hotel Aarhus City i Østergade fortæller til kommunen, at både danske og internationale gæster har kommenteret lugten, som han frygter, byen mister turister på. Og en beboer i midtbyen synes, det er forfærdeligt, at »Danmarks fedeste by« skal ødelægges af en frygtelig, forfærdelig stank.

Som beskrevet på forsiden fik kommunen den første telefoniske klage allerede for en uge siden, men lugtgruppen i Natur og Miljø kunne endnu i går ikke fastslå, hvor lugten kommer fra. Kemiingeniør Boris Schuleiter mente, at det lugtede af hav, tang og den velkendte lugt fra foderstofproduktion, og meldte at det mandag over middag ikke var særligt slemt, da han var ude og snuse.

Boris Schuleit afviser samtidig, at der kan være tale om lugt fra de bunker af ghanesisk træflis, som energiselskabet Verdo har liggende yderst på Østhavnen netop nu. I sommeren 2012 gav træflisen store lugtgener i hele byen på grund af svampevækst i den, men altså ikke nu, mener han.

Det afviser kommunikationsmedarbejder Lisa Dalsgaard fra Verdo også:

»Vi fik et skib ind for 14 dage siden med træflis, som nu ligger på havnen. Men da flisen kom ind lugtede den ikke, hvilket vi også havde et lugtpanel til at fastslå. Og efter 14 dage i det fri vil det også undre os, hvis det er gasset op.«

Så vi er tilbage ved foderstoffabrikken, men hos den store producent på havnen, DLG, melder man pas.

»Nej, der ikke herfra, det lugter så meget, og vi har ikke haft nogle specielle lugtudslip den forløbne uge, og befinder os også helt ude på Østhavnen,« siger driftsleder Karl Skovsbøl fra DLG.

Han mener heller ikke, at det lugter fra konkurrenten, Himmerlands Grovvarer.

En beboer i Strandparken, Blanca Himmer, fik i sidste uge at vide fra kommunens lugtgruppe, at den havde en mistanke til Marselisborg Rensningsanlæg.

På Marselisborg Renseanlæg ved siden af lystbådehavnen bliver slam fra spildevand til grøn energi ved at udnytte biogassen fra forrådnelsesprocessen.

Men herfra melder driftsleder Flemming Husum hus forbi:

»Jeg har også lugtet stanken, der har været over byen i fem dage, men den er ikke fra os. Det er 100 procent sikkert. Prøv i Tangkrogen, hvor der hober sig en del tang op, der ligger og rådner.

Men den tese afmonterer avisens fotograf ved besøg i Tangkrogen.

»Der er ikke ret meget ekstra tang, og det lugter ikke mere, end det altid gør, og det er slet ikke den kloaklugt, vi kunne lugte i byen,« fortæller han på en telefon fra Tangkrogen.

»Lugten kommer formentlig fra Jysk Miljørens, det er dem, der er synderen, hver gang der lugter af gas! Se evt facebookgruppen »Stop stanken i Århus«, skriver Troels Ranum til avisen.

Men hos Jysk Miljørens A/S melder driftsleder Bent Nandal også hus forbi:

»Nej, det er ikke os. Vi har slet ikke produceret den seneste uge. Vi startede først produktion op igen i dag (mandag, red.).«

Bent Nandal var på virksomheden lørdag og konstaterede, at det stank fælt et andet sted fra havnen.

»De losser jo træflis længere ude, måske er det dem.«

Derfor tilbage til Verdo, energiselskabet i Randers, med træflisimporten via Aarhus Havn.

Kommunikationschef Iglin Tanggaard lover at undersøge spørgsmålet nok engang. En time senere vender hun tilbage:

»Vi har haft to mænd ude ved bunkerne for at undersøge det nærmere. Bl.a. vores kemiingeniør, men de kan ikke konstatere, at det lugter grimt. Det undrede os også meget, fordi lugten som regel opstår i fragtrummet, hvorfor vi altid lufter meget ud på sejlladsen.«

Verdo frikender altså sig selv.

Men hvem er det så, der tillader at indhylde midtbyen i en stank af kloaklugt?

Stiftstidende sender bolden videre til læserne: Ved du, hvad det er, der har lugtet den seneste uge og helt særligt i lørdags? Send gerne en mail med dit bud til sowi@stiften.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Naturligvis skal vi stille krav til Nemlig.com og alle andre: Virksomheder skal ikke score fortjeneste på ryggen af de ansatte

Aarhus For abonnenter

Hvad blev der af Sculpture by the Sea? Aros-direktør drømmer om igen at vise strandkunst

Annonce