Annonce
Aarhus

Aarhus' store motorløb amputeres: Classic Race opgiver Formel 1 og motorcykler

Slut, prut, finale. De klassiske Formel 1-biler har kørt deres sidste løb til Classic Race Aarhus. Foto: Martin Ballund/Scanpix
Classic Race kommer naboerne i møde ved helt af se bort fra de støjende Formel 1-biler samt motorcykler. Der er dog endnu en årsag til, at Formel 1 droppes.

AARHUS: Aarhus' store motorløb, Classic Race, som hvert år samler i nærheden af 40.000 racerinteresserede tilskuere fra hele Europa, amputeres nu i alvorlig grad.

Racefestivalen har besluttet at droppe løbets store publikumsmagnet, Formel 1-bilerne.

Endnu ved ingen, hvilke konsekvenser det får for tilstrømningen af tilskuere til løbet, som i 2020 holdes 15.-17. maj. Tidligere løbsdirektører har sagt, at Classic Race ikke kan undvære Formel 1.

- Vi vil så vidt muligt altid gerne komme naboerne til løbet i møde. Derfor har vi besluttet at sige farvel til de gamle Formel 1-racere. Det er dem, vi hører, generer naboerne allermest, siger Poul Dalsgaard, direktør for Classic Race Aarhus, i en pressemeddelelse.

- I lydmålingerne er det også Formel 1-bilerne, der er tættest på de maksimale grænser, løbet køres under.

Men Formel 1-bilerne udfases ikke kun for at imødekomme naboerne. De klassiske biler er dyre at hente hjem til Aarhus.

- Det bliver sværere og sværere at samle et Formel 1-felt, så nu er det et passende tidspunkt at skifte denne klasse ud med andre spændende og mindre larmende biler, siger Poul Dalsgaard.

Annonce
Formel 1-bilerne larmer for meget. Desuden er de klassiske biler blevet for dyre at skaffe til Aarhus. Foto: Martin Ballund/Scanpix

Motorcykler droppes også

Allerede under dette års løb lykkedes det Classic Race Aarhus at sænke det generelle lydniveau betragteligt i forhold til tidligere år.

- Motorlyd hører bestemt med til et godt racerløb, og vi har altid overholdt myndighedernes krav, men kan vi hjælpe naboerne, uden at det går ud over vores gæsters oplevelse, så gør vi gerne det. Derfor har vi også besluttet at droppe de larmende motorcykler til næste års løb, siger Poul Dalsgaard.

Spørgsmålet er, hvordan naboerne vil reagere. I august i år kunne Århus Stiftstidende fortælle, at otte naboer har stævnet kommunen med påstand om en erstatning - 126.000 kroner til hver.

Beløbet skal blandt andet dække overnatning uden for hjemmet de dage, løbet varer - inklusiv opsætning og nedtagning af banen. Fem år tilbage. Fordi det ifølge naboerne har været umuligt at bo i deres huse adskillige dage hvert år i forbindelse med racefestivalen.

De otte naboer, som bor på Oddervej, H.C. Lumbyes Vej, Niels W. Gades Vej og Carl Nielsens Vej, er repræsenteret af advokat Peter Blendstrup Nielsen fra advokaterne.com. Han ønsker ikke at tale med avisen.

Løbet skæres lidt ned

I stedet for Formel 1-biler og motorcykler får løbets gæster nogle helt nye klasser at kigge på.

- Vi har lige tegnet kontrakt med klassen SixtyFivers, der aldrig før har kørt i Aarhus. Det bliver så flot med flere end 30 klassiske biler i hård kamp rundt om Mindeparken. Det er legendariske biler som Mini Cooper, Alfa Romeo Giulia og Volvo 544 - og så er vi på vej med helt nye klasser indenfor nutidens racere. Det bliver stort, lover direktøren for Classic Race Aarhus.

Det er dog ikke kun på asfalten, at festivalens gæster vil se nyheder. Området i Mindeparken bliver opdateret.

- Vi vil rigtig gerne give hele familien – ung som gammel – nogle gode oplevelser i Mindeparken. Vi håber på at skabe en gigantisk byfest for såvel århusianere som gæster fra ind- og udland. Og ud over festen er gæsterne jo med til at sikre et forhåbentligt stort overskud til bedre trafiksikkerhed for børnene, siger Poul Dalsgaard.

Også på et anden punkt kommer Classic Race nu naboerne i møde. Tidligere er der blevet kørt race hele fredagen. Til næste års løb bliver der kun kørt løb en halv fredag.

Heller ikke dette tiltag er kun for at imødekomme naboerne. Publikum har det med først at møde op om eftermiddagen på løbets første dag.

Løbets nye direktør, Poul Dalsgaard, vil gerne komme støjplagede naboer i møde, siger han. Foto: Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce