Annonce
Aarhus

Aarhus-studerende er på vej i rummet

Aarhus Universitet bygger sin egen satellit Delphini-1. Efter planen skal den ud i rummet næste sommer. Fem studerende er ved lodtrækning udvalgt blandt 15 mulige til at samle den. Foto: Jens Thaysen

Geologi-, ingeniør- og fysikstuderende ved Aarhus Universitet samarbejder om at bygge den første århusianske satellit. Til sommer skal den skydes ud i rummet.

AARHUS: Hvis man tror, rumfart kun er for amerikanere, russere og kinesere med et kæmpe budget, kan man godt tro om igen. På Aarhus Universitet er et hold studerende i gang med at samle en rigtig satellit, der skal skydes ud i rummet til næste sommer.

De kalder den Delphini-1.

- Navnet refererer til universitetets logo, der er to springende delfiner (marsvin, red.) og til stjernebilledet delfinen, der lige nu kan ses her på den nordlige halvkugle, siger Victoria Antoci, der er projektmanager og Associated Professor i astronomi.

Prisen er, så enhver kan være med, hvis man ofrer friværdien; 60.000 euro koster den.

- Enhver kan købe sig en ved firmaet Gom Space. Det svære er at få lov til at sende den op, fortæller hun.

Annonce

- Det handler først og fremmest om "proof of concept". Kan vi det her - kan vi rent faktisk kan få den op i rummet.Peter Kongstad, geologistuderende Aarhus Universitet

Delphini-1 Foto: Jens Thaysen

Den første af mange

Men først skal den samles. Fem studerende, iført noget der minder om rumdragter, befinder sig i et såkaldt rent rum. Her er luften renset, så uønskede støvpartikler ikke forpurrer rum-missionen.

- Det er fedt at kunne sige, at man har været med til at bygge en satellit, fortæller Peter Kongstad.

Han er geologistuderende, og der er også fysik- og ingeniørstuderende med blandt de 15 udvalgte i første fase.

- Det handler først og fremmest om 'proof of concept', kan vi det her - kan vi rent faktisk kan få den op i rummet, siger han.

Den lille firkantede kasse, en såkaldt "cubesat", måler 10 x 10 x 10 centimeter. Den skal dækkes af solpaneler på fem af de seks sider.

Fire antenner stritter ud og gør, at den kan kommunikere med Jorden, der i dette tilfælde betyder taget af Edisonbygningen på Katrinebjerg, hvor de studerende er ved at montere modtagerudstyret.

- Ground Station - kontrolrummet, bliver bygget til at håndtere mange generationer af satellitter, så selv om Delphini-1 mission er kortlivet, kommer der mange flere i fremtiden, siger Peter Kongstad.

Den århusianske satellit har en forventet levetid på fire til seks måneder.

- Det afhænger af solen. Hvis den er meget aktiv, falder Delphini-1 hurtigere mod atmosfæren. Udsigten lover svag solaktivitet de næste to år, så måske kan den leve helt op til 12 måneder, siger Victoria Antoci.

Andreas Kjær Dideriksen viser Delphini-1 frem. Den samles i et såkaldt rent rum, der er - nå ja, helt rent. Foto: Jens Thaysen

Ud i rummet

De studerende skal selv være med til at definere de videnskabelige opgaver, der skal udføres i rummet. Delphini-1 kan måle jordens magnetfelt, og den er også udstyret med et kamera, der både kan kigge ud i rummer og ned mod Jorden.

- Man kan bruge billederne til at se på såvel vulkanaktivitet som isens udbredelse ved polerne. Mange geologer beskæftiger sig med klimaforskning i dag, fortæller Peter Kongstad.

Astronomerne kan kigge på stjernernes lysforandringer og derved danne sig en billede af deres indre struktur eller måske i allerheldigste tilfælde finde nye planeter omkring nogle af de klareste stjerner.

Når Delphini-1 er færdig samler og testet i alle ender og kanter, placeres den i en lille sort plastikkuffert. En håndfuld heldige studerende får det ærefulde hverv at bringe den dyrbare last til Houston Texas, hvorefter den bliver sendt op i rummet til Den Internationale Rumstation ISS.

- Astronauterne vil så sende den ud i rummet, når det passer ind i programmet, fortæller Victoria Antoci.

Hele satellitprojektet koster 200.000 euro. Og er et samarbejde imellem Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørvidenskab og Institut for Geoscience. Projektet er støttet af Aarhus Universitets Forskningsfond, Ministeriet for Forskning og Udvikling og European Space Agency, og GomSpace i Aalborg har leveret udstyr og instruktører.

Delphini-1 er udstyrer med et kamera, der kan tage billeder af jorden fra rummet og af stjernerne. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

AGF

AGF-spillere: Det er fladt uden tilskuere

Aarhus

Dagens måske mærkeligste nyhed: Blæst og corona får vores varmeregning til at stige kraftigt

Annonce