Annonce
Kultur

Aarhus-stumfilm på nyt gratis site

Asta Nielsen og Poul Reumert i hovedrollerne i stumfilmen "Afgrunden", der blev produceret af firmaet Kosmorama fra Aarhus.
Aarhus var stumfilmens Hollywood for 100 år siden. På et år blev der produceret 17 film i det hastigt voksende provinsby. I de kommende år kommer stadigt flere af filmene ud på nyt digitalt site.
Annonce

AARHUS: Det var en tragisk skæbne, der mødte klaverlærerinden Magda i filmen "Afgrunden". Det hed en 38 minutter lang stumfilm, der blev produceret i Aarhus af firmaet Kosmorama for 109 år siden. En gammel nyhed i dag, må man konstatere, men det nye er, at filmen nu kan ses gratis på det nye site stumfilm.dk, som Det Danske Filminstitut står bag.

Stumfilm.dk er det største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark. Foreløbig er næsten 40 stumfilm lagt ud, og gennem de næste fire år kan man følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1903-1928.

En del af de gamle ruller har ikke været set siden 1920’erne. Efterhånden som filmene bliver digitaliseret, kan de streames på sitet, hvor de bliver suppleret af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt indhold er gratis og frit tilgængeligt, og en del kommer også til at ligge i en engelsk version.

Danmark var stumfilmens Hollywood fra cirka 1910-1920. Stjerner som Asta Nielsen, Poul Reumert, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi var vidt berømte, og Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk.

Annonce

17 film i Aarhus på et år

I stumfilmæraen var sproget ingen hindring for at nå ud over Danmarks grænser. Filmene var bevidst kosmopolitisk anlagte, og deres universelle emner banede vej for stor international udbredelse, fortæller stumfilm.dk.

Aarhus var rigtigt godt med i produktionen. For 100 år siden var Aarhus en stor del af stumfilmens Hollywwod, beretter magasinet Panorama i et tidligere nummer. I 1913 var der hele 15 filmselskaber på landsplan, og i samme år blev der produceret 17 film bare i Aarhus, frotæller artiklen.

Og så vender vi kort tilbage til klaverlærerinden Magda. I stumfilmen "Afgrunden" møder hun præstesønnen Knud, men forlader ham til fordel for den vilde, spændende cirkusrytter Rudolf. Det viser sig hurtigt, at cirkuslivet med Rudolf er alt andet end lykkeligt, og Magda går en tragisk skæbne i møde.

Denne og andre film kan ses på stumfilm.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus

Norringholm

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce