Annonce
Kultur

Aarhus Teater får millioner til læring: Dramaundervisning gør skoleelever klogere på livet og dansk

3.b fra Frederiksbjerg Skole og deres dansklærer Maria Hey (tv) er i fuld gang i Aarhus Teaters skoletjeneste "Ej blot til lyst". Eleverne laver en minivisning fra deres arbejde med "Alice i Eventyrland" og øver sig i at være det gode publikum. Projektet forlænges nu til 2025 og bredes ud til flere folkeskoler i kommunen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Siden 2015 har Aarhus Teaters Lærings-efteruddannelse "Ej blot til lyst", undervist en lang række århusianske folkeskoleelever og deres lærere. Nu er projektet sikret yderligere tre år med midler fra Aarhus Kommune og Spar Nord Fonden. Forskning viser, at pengene er godt givet ud, for børnene bliver klogere af teaterundervisningen.

AARHUS: 6.250 århusianske skolebørn og 265 lærere vil frem mod 2025 komme igennem Aarhus Teaters Åben Skole-projekt "Ej blot til lyst".

Projektet lagde fra land i 2015 og er nu sikret de næste tre år med en bevilling på tre millioner kroner fra Aarhus Kommune og Spar Nord Fonden. En forudsætning for at projektet kan fortsætte.

Nyheden blev fortalt i 'Madparken' på Aarhus Teater, et rum med træer, kunstigt græs og skovtursstemning, hvor de mange besøgende skoleklasser kan spise frokost.

Annonce

I salen ved siden af var 3.b. fra Frederiksbergskole i fuld gang med at vise små scener for hinanden med udgangspunkt i "Alice i Eventyrland", som er teatrets store familieforestilling i år.

Mærker historien

Men hvad er det, det giver at være med i "Ej blot til lyst"?

Ikke så lidt fortalte Morten Daugbjerg, leder af teatrets læringsafdeling AT læring.

- Børnene oplever en anden tekstoplevelse. De kan mærke historien og spejle den i deres eget liv, sagde han.

Dermed bliver børnene ikke blot dygtigere til danskfaget, men også klogere på livet, viser en forskningsrapport fra Aarhus Universitet, der har fulgt projektet i tre år.

- Den konkluderer, at teatret kan lære skolelærerne at gøre elever dygtigere til dansk. Men også børnenes kompetencer og dannelsesniveau styrkes. Derudover inkluderes de bogligt udfordrede børn bedre i klassen, når man arbejder med kroppen som kommunikationsværktøj. Det hører vi også gang på gang fra lærerne, når vi evaluerer, fortalte Morten Daugbjerg, der blev suppleret af teaterdirektør Trine Holm Thomsen.

- Børnenes empati trænes. Man kan ikke lave teater uden at skulle samarbejde, så det styrker kompetencer og fællesskab, sagde hun.

Det bidrager til et fantastisk klassefællesskab, at man er trygge ved hinanden. Man tør stille de dumme spørgsmål. Alle er med og ingen bliver udstillet.

Maria Hey, skolelærer på Frederiksbjergskole

Samtidig fungerer forløbet også som en introduktion til teater-magien både på og bag scenen, hvor børnene kommer rundt i hele huset.

- Det er med til at udvikle fremtidens publikum, og det er altafgørende for scenekunsten, sagde Trine Holm Thomsen.

Annonce

En god oplevelse

Der var skruet op for et drømmeagtigt pink lys i prøvesalen, hvor 3.b. skiftedes til at være på scenen og agere det gode publikum.

Efter sidste applaus gik snakken lystigt omkring det, de havde oplevet.

- Jeg synes, det var en god oplevelse at prøve at være en af dem, der står på scenen, for jeg har tit prøvet at være i teatret som publikum. Nu glæder jeg mig til at se forestillingen, sagde Ea.

- Det var sjovt, men også lidt grænseoverskridende. Men nu tror jeg også, at jeg og nogle af de andre tør at stå foran et større publikum, lød det fra Mie.

Og det skal være rart for alle at være med, understregede de to teaterpædagoger Jette Riise og Sissel Worm Glass.

- Det handler om at bygge det nænsomt op og tage vare på, at ingen bliver udstillet eller usikre på, hvad de skal. Så vi laver nogle meget faste rammer, hvor børnene ikke er i tvivl om, hvad der skal ske, forklarede Sissel Wom Glass.

- Børnene får en anden tilgang til litteraturen. Et er at læse værket, men når de gør værket, så husker de det og mærker følelserne i teksten helt ind i inderste celle. De spejler sig i litteraturen og får en anden måde at bruge den på. Så dansk-lysten øges på alle parametre, siger teaterpædagog Jette Riise (th), her sammen med kollegaen Sissel Worm Glass (tv). Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Det kan lærer Maria Hey genkende.

- Det bidrager til et fantastisk klassefællesskab, at man er trygge ved hinanden. Man tør stille de dumme spørgsmål. Alle er med og ingen bliver udstillet. Som lærer går jeg altid forrest. De får lov at grine lidt af mig først, og bagefter tør de godt. Når man har rørt ved hinanden og grinet med hinanden, så er det svært bagefter at være en dårlig kammerat i skolegården, sagde hun.

Maria Hey har i tre-fire år brugt drama-værktøjerne i litteraturarbejdet i danskundervisningen.

- I stedet for at skrive et referat, laver vi små visninger eller prøver at spille karaktererne på gulvet frem for at skrive en personkarakteristik, forklarede hun og fortalte, at eleverne gør brug af erfaringerne fra teatersalen, når de i de større klasser skal fremlægge og eller til eksamen.

Annonce

Spydspids i Aarhus

For børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) var der heller ingen tvivl om, at projektet skulle støttes med kommunale midler, så det kunne fortsætte:

- Det er ikke bare en oplevelse, men noget som man tager med hjem i klasselokalet bagefter. Lærerne bliver dygtigere og får nye ideer til, hvordan man kan arbejde med formidling og læsning. Børn er meget mere end deres hjerner. De er en hel krop, og de lærer med hele kroppen. Og den bliver for alvor bragt i spil på Aarhus Teater. Det er mange børn og lærere som kommer igennem forløbet, og det gør det også rigtig interessant for os.

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen i selskab med rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (midt), leder af Aarhus Teater Læring, Morten Daugbjerg, og direktør for Spar Nord Fonden, Bo Uggerhøj (th), som støtter projektet "Ej blot til lyst" sammen med Aarhus Kommune. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Den anden bidragyder, Spar Nord Fonden, havde også kun ros til overs for projektet.

- Vi kommer rundt til mange forskellige kulturinstitutioner, og Aarhus Teater er langt foran på dette område. Vi håber, at vi kan være med til at påvirke andre kulturinstitutioner til at gå i samme retning. Det her er noget der virker, og som der er fremtid i, sagde Bo Uggerhøj, direktør, Spar Nord Fonden.

"Ej blot til lyst" er da også det måske mest omfattende teaterpædagogiske projekt i Danmark. Når projektet får sin foreløbige afslutning i 2025, vil 21 folkeskoler, hvilket svarer til knap halvdelen af Aarhus Kommunes, have deltaget i et partnerskab med AT Læring.

Ej blot til lyst

Siden 2015 har Aarhus Teater efteruddannelse "Ej blot til lyst" undervist lærere og elever på en række århusianske folkeskoler.

Aarhus Universitets forskningsteam har fulgt projektet og udgav i 2018 forskningsrapporten “Skolen i lære på teatret. Mod krop og drama i danskfaget”.

Projektet er nu sikret til frem til 2025 med midler fra Spar Nord Fonden (800.000 kroner) og Aarhus Kommune (2.2. mio. kroner).

I 2025 vil 6.250 børn i primært indskoling/mellemtrin have været igennem forløbet og 265 dansklærere vil have stået i mesterlære på Aarhus Teater, hvor de har fået nye redskaber til at inddrage scenekunsten i danskfaget.

Skolerne binder sig for to år og betaler 25.000 kroner om året for at være med. For det beløb er ti lærere på efteruddannelse i et år og 10 klasser medvirker.Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Kultur

Grøn koncert vender tilbage til sommer: Se hvornår turneen rammer Aarhus

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce