Annonce
Kultur

Aarhus Teater har godt fat i de unge: Rekordmange børn og unge var i teatret denne sæson

Renoveringen af Store Scene gav færre forestillinger i 2018/19 og dermed mindre økonomisk overskud i Aarhus Teaters regnskab end sæsonen før. Først med "Den uendelige historie" i november 2018 kunne Store Scene tages i brug. Til gengæld har teatrets arbejde med at få flere børn og unge i teatret båret frugt. Foto: Axel Schütt
Den århusianske landsdelsscene kommer ud af sæson 2018/19 med plus på kontoen og teaterbesøg af et rekordstort antal børn og unge.

AARHUS: Flere publikummer end ventet, et lille overskud og en masse børn og unge i teatersalene. Det er nogle af hovedkonklusionerne i Aarhus Teaters regnskab, som netop er blevet godkendt af bestyrelsen.

Teatrets samlede besøgstal lander på 105.868 gæster i sæsonen 2018/19, hvilket er 8.518 flere end forventet i teatrets budget. Der blev solgt 97.252 billetter til forestillingerne på Aarhus Teater.

Besøgstallet er dog lavere end rekordsæson 2017/18 med 116.000 gæster, hvilket var ekstraordinært.

Faldet skyldes blandt andet en markant afkortning af højsæsonen. Det var nemlig ikke muligt at spille på teatrets Store Scene i august, september og oktober på grund af en omfattende ombygning. Derfor var det først til familieforestillingen "Den uendelige historie", der havde premiere 15. november 2018, at den 'nye' scene kunne tages i brug.

- Vi er godt tilfredse med at vi har fået en god publikumssæson på trods af vi havde ombygningen af Store Scene, siger teatrets direktør Allan Aagaard.

Annonce

Aarhus Teaters regnskab

Aarhus Teater havde sæsonen 2018/19 sammenlagt 21 produktioner og gæstespil i programmet og opførte 408 forestillinger.

Sådan har Aarhus Teaters samlede publikumstal været de seneste tre sæsoner:

2016/17: 114.713 billetter (mål: 100.000 billetter)
2017/18: 116.805 billetter (mål: 100.000 billetter)
2018/19: 105.868 billetter (mål: 75.000 billetter)
Målet for sæsonen 2019/20 er 100.000 billetter

Teatrets overskud var på 38.000 kroner mod 675.000 kroner den foregående sæson. Det skyldes faldende billetindtægter på grund af renoveringen af Store Scene. Af samme grund havde teatret en belægning på 81 procent, hvilket er lavere belægning end de to foregående sæsoner.

Flere unge

Af sæsonens 105.868 besøgende var de 39.050 børn, unge og studerende. Det tal var sæsonen før 'kun' på 37.469 besøgende fra samme gruppe.

Dermed udgjorde den yngre målgruppe knap 40 procent af teatrets samlede publikum i sæsonen 2018/19, hvilket betyder, at hver tredje af Aarhus Teaters publikum i dag er fra den målgruppe, der ellers betragtes som svær at hive ind i teatermørket.

- Det er ikke kun på grund af vores skoleforestillinger, men skyldes også en pæn stigning i dem vi kalder 'de almindelige unge under 25 år'. Vi har haft nogle forestillinger som "Erasmus Montanus" og "The Rocky Horror Show", der har haft god appeal til de unge, siger Allan Aagaard.

Lille overskud

Aarhus Teaters regnskab viser et lille overskud på 38.000 kroner på trods af lavere billetindtægter sammenlignet med den foregående sæson, hvor overskuddet var på 675.000 kroner.

Billetindtægterne for 2018/19 udgjorde 13.9 millioner kroner mod 15.3 millioner kroner i rekordsæsonen 2017/18.

Når teatret alligevel kommer ud med et mindre overskud, skyldes det, at man har øget sine indtægter med 1 million kroner fra erhvervspartnerskaber, som nu udgør 3.6 million kroner samlet - hertil kommer indtægter fra fonde.

- Vi har en god opbakning fra erhvervslivet til vores sponsornetværk. De forskellige aktiviteter vi laver som netværksarrangementer, møder og konferencer begynder at fylde en del i pengekassen. Det hjælper også nu, hvor vi er ramt af omprioriteringsbidraget, der løber op i 1.35 millioner kroner om året pt, forklarer Allan Aagaard.

Ombygningen af teatrets Store Scene kostede også på aktivitetsniveauet. Det faldt fra 16 egenproduktioner året før til 14 i sæsonen 2018/19.

Aarhus Teater havde i sæsonen 2018/19 sammenlagt 21 produktioner og gæstespil på programmet og opførte 408 forestillinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce