Annonce
Aarhus

Aarhus Universitet får 200 millioner kroner: Pengene skal blandt andet bruges til at jage livets oprindelse

Aarhus Universitet bliver hjemsted for tre nye centre for grundforskning. Foto: Axel Schütt
Fond giver Aarhus Universitet penge til at lave tre nye centre målrettet grundforskning. Der skal skabes banebrydende forskning i livets oprindelse, kvante-systemer og diskrimination.

AARHUS: Aarhus Universitet har fået knap 200 millioner kroner til tre nye centre for grundforskning.

Danmarks Grundforskningsfond står bag donationen, der skal medvirke til at fastholde Danmarks position som et af verdens førende lande indenfor forskning.

- Det er en særdeles glædelig nyhed for såvel de kommende centerledere som for universitetet. Der er tale om en meget stor anerkendelse af de pågældende centerledere, som bliver betroet den vigtige opgave at løfte deres forskningsfelt til et nyt niveau. Der er ikke mange bevillinger, der giver samme muligheder for forskerne til frit at forfølge deres ideer og ambitioner, og jeg håber, at de nye centre også vil interagere og befrugte de andre faglige miljøer på deres institutter, siger rektor Brian Bech Nielsen fra Aarhus Universitet.

Danmarks Grundforskningsfond investerer i alt 1,1 milliard kroner i 10 nye grundforskningscentre fordelt over hele landet. I den forbindelse får Aarhus Universitet 197 millioner kroner til tre nye centre.

De 10 nye grundforskningscentre bliver etableret for en seksårig periode med mulighed for forlængelse i yderligere fire år under forudsætning af en tilfredsstillende evaluering efter fem år. Fonden investerer 657 millioner kroner nu og afsætter yderligere 440 millioner kroner til forlængelse af centrene.

Tre nye forskningcentre i Aarhus

Danmarks Grundforskningsfond har besluttet at give 196,6 millioner kroner til at lave tre grundforskningscentre på Aarhus Universitet. Fonden indleder nu en dialog med universitetet om en konkretisering af planerne.

Professor Liv Hornekær fra Aarhus Universitet har fået 67,4 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond til at etablere Center for Interstellar Catalysis, som skal finde ud af, hvordan og hvornår livets byggesten opstod ude i universet.

Danmarks Grundforskningsfond giver 66,6 millioner kroner til professor Thomas Pohl og det nye Center for Complex Quantum Systems (CCQ). Det nye grundforskningscenter vil kombinere de kendte kvanteteknologier og se, hvad fotoner, ultrakolde atomer og laserkølede ioner kan gøre ved - og med - hinanden.

Endelig vil Grundforskningsfonden bevilge op til 62,6 millioner kroner til grundforskningscentret CEPDISC. Det skal belyse spørgsmål som: Hvad er diskrimination? Hvorfor er diskrimination moralsk kritisabelt? Hvorfor diskriminerer vi, og hvad kan vi gøre for at forhindre diskrimination? I spidsen for arbejdet står professor i statskundskab Kasper Lippert-Rasmussen.

Jager liv i rummet

Danmarks Grundforskningsfond blev oprettet i 1991.

Det er en uafhængig fond, der arbejder for at styrke dansk forskning inden for alle fagområder. Siden etableringen har fonden fået tilført ny kapital på tre milliarder i 2008 og igen i 2015, hvilket muliggør, at fonden kan uddele midler frem til 2036.

Aarhus Universitet skal oprette et grundforskningscenter med fokus på diskrimination, et grundforskningscenter med avanceret forskning i komplekse kvante-systemer og et center med fokus på at finde livets oprindelse i verdensrummet.

Med de nye centre ser Danmarks Grundforskningsfond frem til forsat at være med til at løfte dansk forskning. Fonden vil løbende følge arbejdet på centrene.

Hos Danske Universiteter ser man også frem til samarbejdet om centrene, der fremhæves som en essentiel del af den danske forskningssektor.

- Grundforskningscentrene spiller en vigtig rolle i den grundlagsskabende forskning. De er med til at bringe dansk forskning i verdensklasse og derigennem styrke de danske uddannelses- og forskningsaktiviteter. Grundforskningscentrene leverer ikke kun en stærk forskningsfaglig indsprøjtning til det enkelte universitet, men gavner også hele forsknings- og uddannelseskæden i Danmark, forklarer Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteters Rektorkollegium.

Rektor Brian Bech Nielsen fra Aarhus Universitet ser det som en stor anerkendelse, at universitetet får opgaven med at løfte tre forskningsområder til nye højder. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce