Annonce
Aarhus

Aarhus Universitet rækker vidt ud i verden: Fra Aarhus, Grønland til Tenerife

Aarhus Universitet har ikke kun "hjem" i Uniparken. Foto: Lars Kruse / AU-foto
Universitetet har foretagender mange forskellige steder. Det er især forskningsbehov og fusioner med andre uddannelsesinstitutioner, som er årsagen.
Annonce

AARHUS: Det er ikke kun i Smilets By, at Aarhus Universitet slår sine folder. Den traditionsrige uddannelsesinstitution fra 1928 har nemlig samarbejdspartnere, campusser og forskningsbaser placeret rundt omkring i Danmark - men faktisk også ude i den store verden.

Foretagenderne dækker lige fra hovedcampus i Aarhus med over 33.000 studerende, en campus i Emdrup i København med over 2.100 studerende, en forsøgsstation til kunstgødning i Askov, et researchcenter på Grønland til et teleskop på Tenerife, som skal hjælpe et stort astrofysiks projekt kaldet The Stellar Observations Newtwork Group (SONG).

Aarhus Universitets mange foretagender

 • Århus: Hovedcampus for Aarhus Universitet og de fire fakulteter Arts, Aarhus BSS, Health og Science and Technology. Cirka 5.900 medarbejdere og 33.500 studerende.
 • Moesgaard Museum: Institut for Kultur og Samfund.
 • Kalø/Rønde: Forskning i blandt andet vildtpleje og biodiversitet under Institut for Bioscience. Cirka 50 medarbejdere.
 • Rønbjerg: En marinbiologisk forskningsstation, som drives af Sektion for Akvatisk Biologi ved Institut for Bioscience.
 • Foulum/Viborg: Forskning inden for fødevarer, husdyr og jordbrug, hvor Nationalt Center for Fødevarer og Landbrug, Institut for Agroøkologi, Institut for Husdyrvidenskab, Institut for Fødevarer og Institut for Molekylærbiologi og Genetik holder til. Der er cirka 600 medarbejdere.
 • Silkeborg: Institut for Bioscience holder til her. Der er cirka 100 medarbejdere.
 • Herning: Institut for Forretningsudvikling og Teknologi holder til sammen med Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, hvor der er cirka 100 medarbejdere og 1.100 studerende.
 • Askov: Forsøgsstation til gødningsforsøg under Institut for Agroøkologi har domicil her.
 • Jyndevad: Forsøgsstation med dyrkningsfaciliteter til planteforsøg under Institut for Agroøkologi er i det sønderjyske.
 • Årslev: Institut for Fødevarer forsker i fødevarers kvalitet og sammensætning. Der er cirka 70 medarbejdere.
 • Flakkebjerg: Cirka 150 medarbejdere ved Institut for Agroøkologi og Institut for Molekylærbiologi forsker i plantebeskyttelse.
 • Roskilde: Institut for Bioscience, Institut for Miljøvidenskab, Institut for Geoscience og Nationalt Center for Miljø og Energi har cirka 250 medarbejdere ansat her.
 • Grundtvig Centeret i København: Som en del af Institut for Kultur og Samfund forskes og formidles der i Grundtvigs værker og tanker.
 • Emdrup i København: Cirka 320 medarbejdere og 2.100 studerende holder til ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.
 • Grønland: Her ligger Zackenberg og VILLUM Research Center, Station Nord, der er forskningsstationer, som bruges til blandt andet at forske indenfor issmeltning og klimaforandringer. Arctic Research Centre ved Aarhus Universitet benytter sig af faciliteterne.
 • Tenerife: På den spanske ferieø er der placeret et SONG-teleskop i forbindelse med SONG-projektet som ønsker at observere stjerner 24 timer døgnet rundt for at kunne finde nye planeter og skaffe informationer om Solen og Jorden. Teleskopet er fuldautomatisk, så der er ikke nogen ansat ved selve teleskopet.
 • Kina: Et SONG-teleskop er placeret i Xinghai provinsen. Dét er i sin indledende observationsfase.
 • Australien: Endnu et SONG-teleskop er under udarbejdelse. Optimistisk set er det på plads næste år.

Kilde: Aarhus Universitet

Annonce

Mange bække små

Der findes ikke én overordnet forklaring på universitetets brede rammer, men mange mindre af slagsen.

For det første har universitetet været gennem en del fusioner i tidens løb. I 2006 blev Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning indlemmet som en del af Aarhus Universitet, og i 2007 kom Handelshøjskolen i Aarhus, Danmarks JordbrugsForskning, Danmarks Miljøundersøgelser og Danmarks Pædagogiske Universitet i Emdrup i København også indlemmet. Ingeniørhøjskolen i Aarhus tog samme tur i 2012.

Dertil kommer der alle de danske og internationale samarbejdspartnere, som universitet har. I 2017 havde universitet 517 af slagsen, hvor Lundbeckfonden, Arla og Novo Nordisk kan nævnes.

Hertil kommer nok den mest væsentlige forklaring: Forskningsbehov. Universitetet ønsker nemlig at forske i de miljøer, hvor forskningen giver mening.

Når der for eksempel ønskes at forskes i klimaændringer og issmeltning på Grønland, giver det mening at udarbejde et forskningscenter på Grønland kaldet Arctic research Center (ARC).

Eller når man med det store SONG-projekt ønsker at opbygge et netværk af otte små teleskoper fordelt rundt på jorden for at kunne studere en enkelt stjerne 24 timer i døgnet, giver det mening at placere teleskoperne rundt omkring på kloden - som for eksempel på Tenerife. Helt konkret har Aarhus Universitet SONG-teleskopet på Tenerife, mens de andre teleskoper er ejet af andre lande og universiteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce