Annonce
Aarhus

Aarhus Universitet vil rydde op i forskeres sjusk med rapporter

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Forskere på Aarhus Universitet har ikke fortalt tydeligt nok, hvem der har bidraget til forskningsrapporter.

Forskere på Aarhus Universitet har været for sjuskede og upræcise, når de har skullet angive, hvordan private virksomheder og interesseorganisationer har bidraget eller deltaget i forskningsprojekter.

Sådan lyder det fra prodekan Kurt Nielsen, der varsler en række tiltag for at undgå gentagelser i fremtiden, så der ikke sås tvivl om troværdigheden af forskningen.

Han har stået i spidsen for en undersøgelse af fem års forskningsrapporter, hvor eksterne parter har bidraget til forskningen på DCA på Aarhus Universitet.

Afdækningen har vist, at der i tre ud af 55 rapporter har været kritisable mangler i forklaringen af, hvordan henholdsvis Landbrug & Fødevarer, Danish Crown og Seges har bidraget til projekterne.

- Der har været et eksempel, hvor det ikke har stået, at en forfatter er fra landbrugsvirksomheden Seges. Det er en klar fejl.

- I de to andre mangler der en beskrivelse af, hvad de eksterne samarbejdspartneres rolle har været. I den ene står der slet ikke, hvilke eksterne partnere der er med. Det er en klar fejl, siger Kurt Nielsen.

Undersøgelsen er sat i søen på bagkant af en omdiskuteret rapport om oksekøds klimabelastning, som har affødt hård kritik.

I 34 andre tilfælde er der fundet, hvad Aarhus Universitet betegner som mindre fejl eller sjusk.

Et eksempel er, at en række virksomheder har finansieret et projekt med en række forsøg, men at det ikke er udpenslet præcis, hvilket forsøg den enkelte virksomhed har bidraget med.

Et andet eksempel er, at en virksomhed er blevet takket for at have bidraget til et forskningsprojekt, men at det ikke har fremgået, at virksomheden har bidraget med data.

Eller at det i en kolofon bagest i en rapport har stået, at Miljø- og Fødevareministeriet har bestilt rapporten, selv om det i beskrivelsen og forordet er fremgået, at den er lavet i samarbejde med flere virksomheder.

Det skyldes, at forskeren har kopieret kolofonen fra et gammelt projekt.

- De her fejl har ikke på nogen måde influeret på forskningen eller produktet. Vi vurderer ikke fejlene som alvorlige, men det er mangler i forhold til at sikre transparens i vores forskning, siger Kurt Nielsen.

- Der har ikke været tilstrækkelig opmærksomhed om, at man skal beskrive, informere og deklarere om de eksterne samarbejdspartneres rolle.

- Man har haft mere fokus på kvaliteten af forskningen – det har vi ingen grund til at betvivle - men har ikke set, at man mangler en klar og tydelig deklarering af, hvordan samarbejdet specifikt er foregået, siger han.

Aarhus Universitet har på baggrund af undersøgelsen lavet en række nye tiltag, der skal sikre mere transparens i fremtiden.

Blandt andet skal der nu indgås kontrakter med alle private virksomheder eller organisationer, og al kommunikation bliver lagt frem, så der er åbenhed om eksterne samarbejder.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce