Annonce
Aarhus

Aarhus Universitetshospital fordobler corona-testkapacitet: - Vi kan øge testkapaciteten endnu mere

Testkapaciteten for corona kan faktisk næsten firdobbles, hvis behovet er der. Foto: Tonny Foghmar/Aarhus Universitetshospital
Allerede siden onsdag er de nye tests, lavet af den århusianske biotechvirksomhed BioXpedia, blevet sat i gang.

AARHUS: Dobbelt så mange kan nu blive testet for corona ved Aarhus Universiteteshospital fra cirka 1.200 om dagen til 2.400 om dagen.

Det sker på grund af et nyt samarbejde med den århusianske biotechvirksomhed BioXpedia, der har fundet en ny løsning til at teste for corona.

Ikke nok med at den nuværende testkapacitet er fordoblet, så kan den faktisk øges med næsten fire gange så meget til.

- Vi kan lave over 2.000 prøver om dagen, og vi kan faktisk fordoble det til 4.000, hvis vi kan få de reagenser, vi har brug for. Det er ikke nemt, men producenterne har skruet voldsomt op for deres produktion, så det burde kunne lade sig gøre, hvis behovet er der, siger direktør for BioXpedia, Mogens Kruhøffer.

Annonce

Halvdelen af Aarhus kan testes

Aarhus Universitetshospital har købt stort ind af de nødvendige ressourcer til det nye samarbejde. I øjeblikket ligger der kits til 27.000 tests, og der er bestilt til yderligere 150.000.

Det betyder, at der er tests nok til næsten halvdelen af Aarhus. Sammenlagt med den opjusterede mængde tests, der kan laves om dagen, føler Mogens Kruhøffer sig godt beredt på at kunne opfylde behovet for testning.

- Der er ikke det helt store tryk på testningerne lige nu, men nu åbner skolerne og en del arbejdspladser op, så vi forventer, at der skal tages mange flere tests. Så vi skal måske op på vores maksimum kapacitet på 2.400, som vi kan lige nu. Vi kan dog hurtigt fordoble vores kapacitet, hvis der er behov, siger Mogens Kruhøffer.

Annonce

Mangel på reagenser til testmidler

Der har længe været en mangel på reagenser, der skal bruges til at udføre testningen for corona. BioXpedia har fundet en alternativ løsning, der bruger andre reagenser end resten af verden. En løsning Aarhus Universitetshospital er glade for og trygge ved.

- Den nye metode til at få oprenset arvemateriale er state of the art. Samtidig er den ikke afhængig af de reagenser, som hele verden kæmper om, og vi har sørget for at købe stort ind af de nødvendige materialer, fortæller Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital.

Hos BioXpedia er man glad for at kunne hjælpe.

- Da vi hørte, at der var mangel på tests, sagde vi, at det her kan vi hjælpe med. Opsamling af RNA er et af vores specialer, så vi er rigtig glade for, at samarbejdet nu er en realitet, så vi kan hjælpe med at øge antallet af tests, siger Mogens Kruhøffer, direktør og stifter af BioXpedia.

Hos BioXpedia holder man nu laboratoriet åbent fra morgen til aften på alle hverdage, og man har ansat en ekstra laborant, så vagtplanen kan holdes også i tilfælde af sygdom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce