Annonce
Aarhus

Aarhus-værtshus går forrest i corona-kamp: Du stempler ind med QR-kode, når du får din øl

Mike Wilson, Cockney Pub, synes, at der skal gøren noget for og i restaurationsbranchen, så de seneste eksempler på smittespredning undgås. Det nye QR-system kan hjælpe på sikkerheden og opsporingen. Arkivfoto: Kim Haugaard/Scanpix
Værtshusholder Mike Wilson, Cockney Pub, vil undgå den vilde corona-spredning, som er set på århusianske værtshuse de seneste uger.

AARHUS/ODDER: Noget skal gøres. Sådan tænker et Odder-firma og pubejeren Mike Wilson i Aarhus.

Derfor har de dags dato på Cockney Pub i hjertet af Aarhus i Maren Smeds Gyde lavet en let tilgængelige hjælp til smitteopsporing: Gæsterne stempler via en QR-kode på mobilen ind, når de passerer døren til lidt pub-hygge.

Hvis uheldet er ude, og coronasmitten har slået til, kan publikum let, hurtigt og elegant spores. Initiativet kommer efter skrækhistorierne, som Århus Stiftstidende har fortalt om på blandt andet Café Guldhornene i Klostergade, hvor 25 blev smittet efter druk-konkurrencer.

Annonce

- Hvis folk scanner sig ind, når de kommer, er der mulighed for at kontakte dem, hvis personalet bliver syge - eller hvis en af de andre gæster er det. Så undgår vi situationer som dem, vi har set i de seneste par uger her i Aarhus, siger Mike Wilson.

Første sted i Aarhus med sporings-system

Cockney Pub i Maren Smeds Gyde er det første serveringssted i Aarhus, der tilbyder elektronisk check-in af kunderne, der kan gøre en forskel i tilfælde af smitteopsporing.

Mike Wilson skal testkøre det nyudviklede elektronisk registreringssytem, der kan gøre smitte- og kontaktopsporing effektiv og let for alle.


Vi var på en forretningsrejse til Tyskland i sommer og undrede os over den analoge registrering af gæster alle steder. Det må være et kæmpe administrativt arbejde for personalet, hvor datasikkerheden kan være ret problematisk

Jan Eliasen og Thera Hoeijmans, RestQR


Annonce

Frivillig check-in, når du går ud

Systemet hedder hedder RestQR. Det er udviklet af Odder-firmaet bag, og er en dedikeret, krypteret database, der holder styr på serveringsstedets besøgende via en unik QR-kode.

Cockney Pub i Maren Smeds Gyde er et hyggeligt, mindre sted og går nu forrest i opsporingen af coronasmitte, hvis den er på spil.Arkivfoto: Scanpix

Det hele er meget enkelt. Gæsten kan frivilligt tjekke ind ved at scanne QR-koden. Dato og tid genereres automatisk og kun telefonnummer eller email er krævede kontaktinformationer. Data krypteres før de gemmes i databasen på en dedikeret server, og der kan om anmodes om adgang af serveringsstedets juridisk ansvarlige eller af sundhedsmyndighederne - og kun i tilfælde af smitteopsporing.

Registreringsdelen er overstået på ganske få sekunder og det kræver ingen ekstra ressourcer for serveringsstedet at håndtere, er ikke til gene for gæsterne og kan være en stor hjælp for sundhedsmyndighederne i smitte- og kontaktopsporing.

Annonce

De fik idéen i Tyskland

Det kan nemlig være en større udfordring for Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), når det gælder smitte- og kontaktopsporing. RestQR er i første omgang målrettet serveringsbranchen og inspireret af tilstandene i andre europæiske lande, hvor manuel registrering af gæster allerede har været i gang i flere måneder.

Jan Eliasen og Thera Hoeijmans, der er udviklerne bag RestQR, fik idéen på en forretningsrejse.

– Vi var på en forretningsrejse til Tyskland i sommer og undrede os over den analoge registrering af gæster alle steder. Det må være et kæmpe administrativt arbejde for personalet, hvor datasikkerheden kan være ret problematisk, fortæller de to.

Annonce

Skal hjælpe gæsterne

- Derudover er det dødirriterende for gæsterne, der manuelt skal udfylde papirblanketter hele tiden og ressourcekrævende for virksomhed og myndigheder at skulle trevle tusindvis af sedler igennem for at finde tilbage til rette dag og personer. Vores løsning effektiviserer hele denne proces, siger Jan Eliasen og Thera Hoeijmans

Det har været vigtigt for de to udviklere at gøre registreringsprocessen let at håndtere for alle. Der er gjort et stort arbejde i at rådføre sig både med beværtninger såvel som med sundhedsmyndigheder og Datatilsynet så RestQR sikkert, effektivt og let kan bruges.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der håndterer smitteopsporing. Derfor indeholder RestQR de oplysninger der er nødvendige for sundhedsmyndighedernes arbejde. Samtidig er datasikkerheden i fokus og RestQR-databasen er sikret efter alle kunstens regler.

RestQR er blevet testkørt i det små i Cockney Pub. De to udviklere er allerede i gang med med tilsvarende løsninger til andre brancher, der kan have glæde af et lignende system.

– Vores ambition er at gøre smitteopsporing lettere og forhåbentlig kan det være med til at bryde smittekæder, siger Jan Eliasen og Thera Hoeijmans.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Annonce