Annonce
Aarhus

Aarhus Vand får millioner tilbage fra Skat: Kommer kunderne til gode

De århusianske vandkunder får nu glæde af en afgørelse i højesteret. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skat skal tilbagebetale 32 millioner kroner til Aarhus Vand efter, at vandselskaberne i Danmark har vundet en principiel sag. Pengene skal komme kunderne til gode.

AARHUS: Efter at Højesteret har afsagt dom i en skattesag i vandsektoren, er der 32 millioner kroner i for meget betalt skat på vej tilbage til Aarhus Vand - og dermed kunderne.

Højesteret gav 8. november vandselskaberne medhold i, at Skattestyrelsens metode til værdiansættelse af vandselskaberne ikke har været korrekt. Værdiansættelsen skete efter, at selskaberne blev udskilt fra kommunerne og omdannet til aktieselskaber.

Aarhus Vand blev selskabsgjort i 2010 og har siden betalt cirka 32 millioner kroner i skat. De skal nu tilbagebetales.

- Det er rigtigt, at vi forventer at få 32 millioner kroner tilbage i for meget betalt skat. Vi afventer Skats udmøntning af sagen og at staten (Forsyningssekretariatet) indregner konsekvenserne af skattesagen i vores økonomiske ramme. Først derefter kan vi indregne det i vores takster. Og det kan tidligst ske i 2020, svarer pressechef i Aarhus Vand, Jan Tøibner, på avisens forespørgsel.

Annonce
Aarhus Vand står foran store investeringer. Blandt andet er man ved at bygge et nyt vandværk i Beder og skal senere flytte Marselisborg vandværk. Visualisering: Cubo Arkitekterne

400 kroner til hver

Ifølge vandsektorens interesseorganisation, Danva, skal forbrugerne ikke betale skat på vandregningen fremover. Og Danvas forventning er at der, hvor der er betalt for meget, skal forbrugerne have penge tilbage.

De 32 millioner kroner svarer til cirka 400 kroner per kunde i gennemsnit. Men beløbet vil ikke blive udbetalt særskilt.

- Pengene skal selvfølgelig komme vores kunder til gode, og fordi vi er et hvile-i-sig-selv-selskab, må vi ikke spare op. Men beløbet vil sandsynligvis blive indregnet i vores takster i 2020, siger pressechef Jan Tøibner fra Aarhus Vand.

Store investeringer på vej

Aarhus Vand står også foran store investeringer. Dels er man udfordret af, at byen vokser med omkring 5.000 nye indbyggere om året. De skal også have rent vand og kunne komme af med spildevandet, hvilket kræver nye investeringer i anlæg og ledninger.

Konkret er Aarhus Vand i gang med at bygge nyt vandværk i Beder og skal på et tidspunkt i nærmeste fremtid gang med at flytte Marselisborg Renseanlæg længere ud på havnen. Her er tre placeringer i spil, som byrådet skal tage stilling til. Projektet er ganske stort og dyrt, og her er det i sidste ende også forbrugerne, der betaler over vandtaksterne.

Så spørgsmålet er, om forbrugerne overhovedet kommer til at mærke, at der kommer overskydende skat tilbage, hvis taksterne samtidig skal reguleres i forhold til de nye investeringer.

Det kan man endnu ikke svare på i Aarhus Vand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce