Annonce
Aarhus

Aarhus Vand går nye veje: Renseanlæg skal tiltrække lige så mange gæster som Moesgaard Museum

Aarhus Vand er i fuld gang med at planlægge et nyt topmoderne renseanlæg ved Marselisborg Lystbådehavn. Renseanlægget skal have et helt særligt design, som bliver et vartegn for alt det, man kan i Aarhus på vandområdet. Foto: Aarhus Vand
Renseanlæg og vandværker er ved at forandre udtryk. Aarhus Vand vil bruge et nyt renseanlæg ved Marselisborg Lystbådehavn til at fortælle om indsatsen på vandområdet, og i Beder er der skabt et nyt vandværk med fokus på nærhed til lokalbefolkningen samt formidling af viden om indvinding af vand.

AARHUS: Hermetisk lukkede bygninger og anlæg bag høje trådhegn.

Den stil kendetegner traditionelt renseanlæg og vandværker.

Men Aarhus Vand er godt i gang med at gøre op med den velkendte byggestil. Således skal et kommende renseanlæg ved Marselisborg Lystbådehavn være et arkitektonisk vartegn for indsatsen på vandområdet i Aarhus.

Annonce

Ambitionen hos arkitekterne bag det kommende anlæg er, at anlægget med navnet "Aarhus ReWater" skal være et trækplaster på højde med Moesgaard Museum.

- Aarhus ReWater bliver en rekreativ destination i byen, hvor lokale og besøgende kan samles om vandet og lære om dets samfundsmæssige værdi og store betydning for vores fælles fremtid, understreger Signe Kongebro, partner i arkitektfirmaet Henning Larsen og ansvarlig for projektet.

Hængsel og udflugtssted

Aarhus ReWater åbner i 2028 som erstatning for Marselisborg Renseanlæg.

Aarhus ReWater vil udnytte ressourcerne bedre end alle andre renseanlæg i verden. Men samtidig skal anlægget have et design, så det kan fungere som et vartegn for det, man kan i Aarhus på vandområdet.

Aarhus Vand vil med Aarhus ReWater skabe en sammenhæng mellem by og havn. I den forbindelse er der gennemført et udbud om arkitektrådgivning, som arkitektfirmaet Henning Larsen i selskab med et team bestående af Klinges Tegnestue, Topotek 1 og kunstneren Eva Koch har vundet.

- Det bliver meget mere end et teknisk anlæg. Vores ambition er, at der bliver et udflugtssted, der udgør et hængsel mellem byen og havnen, og hvor man kan se byen fra en anden vinkel og få indsigt i vandets verden og i en industri, som mange synes er spændende, forklarer Lars Schrøder, adm. direktør i Aarhus Vand.

Annonce

Et særligt vandværk

Aarhus Vands ambitioner om at bruge design til at løfte renseanlæg og vandværker er også til at få øje på ved byparken i Beder.

I parken er et nyt vandværk til 67 millioner kroner udformet som to sammenbyggede, teglbeklædte længehuse. De leder tankerne mod Vikingetiden.

Sådan kan et nyt vandværk også se ud. Aarhus Vand står bag visualiseringen, der viser et nyt vandværk i Beder. Bygningerne står allerede klar, og til efteråret anlægges der stier og beplantning. Visualisering: Aarhus Vand

- Bederværket er bygget efter de samme principper som vores seneste vandværk i Truelsbjerg i det nordlige Aarhus. Her introducerede vi som de første i Danmark et helt lukket og sikkert produktionsapparat, eksempelvis med vandbeholdertanke i stål over jorden i stedet for underjordiske betontanke, der udgør en potentiel risiko for indtrængen af bakterier og forurening. På Bederværket har vi udviklet konceptet yderligere, forklarer Flemming Fogh Pedersen, fagchef for drikkevand i Aarhus Vand.

Aarhus Vand vil have vandværket til at være et aktiv i lokalområdet i Beder. Der er fri adgang til vandværkets vinduer, hvor borgerne kan opleve indvindingen af drikkevand.

Et nyt vandværk i Beder rummer overjordiske vandbeholdertanke i stål. Foto: Aarhus Vand

- Vandværket ligger lige op ad byparken i Beder i et åbent område, så man kan kigge ind ad de store ruder, der er i bygningerne, og se, hvordan man producerer drikkevand. Vi anlægger til efteråret stier og beplantning rundt om anlægget, så det bliver et attraktivt sted at opholde sig, fortæller Lars Schrøder.

Annonce

Historien om vand

Aarhus Vands koncept for vandværkerne i Truelsbjerg og Beder har spredt sig til andre dele af Danmark.

Det samme kan ske med idéerne bag Aarhus ReWater, hvor arktiektfirmaet Henning Larsen står for at udarbejde en masterplan for området, designe anlægget, lave designmanualer og inkorporere samspillet mellem anlægget, byen, vandet og omgivelserne.

Arkitektfirmaet skal sikre, at anlægget i videst muligt omfang åbner op mod omgivelserne og fortæller historien om vand.

- Vi er meget begejstrede for projektet, som vi mener kan udtrykke og forme mulige løsninger på nogle af vores tids mest presserende spørgsmål om samfund og byplanlægning i en bæredygtig verden, understreger Signe Kongebro.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Sport

Stjernespiller skal ingen steder og forlænger opholdet i Aarhus med tre år: - Jeg ser et kæmpestort potentiale i Aarhus United som klub

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Annonce