Annonce
Sport

Aarhus var verdens bedste håndboldby

Tre legender i århusiansk håndbold Poul Winge, Leif Gelvad og Aage Holm Pedersen. Foto: Tommy Poulsen.

"Aarhus var verdens bedste håndboldby".

Sådan lyder overskriften i en artikel i mit store håndboldarkiv. Artikel kommer fra Aarhus Stadsarkiv.

Det var sandheden i de gode gamle dage - og det står i skærende kontrast til mandagens meddelelse om, at Aarhus Håndbold er gået konkurs og må fusionere med Skanderborg.

Nu står Danmarks tre største byer København, Aarhus og Odense reelt uden at ligahold i håndbold på herresiden.

Det var helt anderledes i gamle dage.

Under mine mange besøg hos de gamle landsholdsspillere Poul Winge og Leif Gelvad har vi gang på gang gennemgået Aarhus' storhedstid i håndbold.

Poul Winge spillede både for VRI og Aarhus KFUM og var holdkammerat med VRI-legenden Tom André Jacobsen.

Aarhus' byhold spillede mod store udenlandske hold og deltog i den årlige turnering i Berlin.

I 1962-63 blev Arhus KFUM dansk mester, AGF, Skovbakken og Viby besatte de tre næste pladser i ligaen. Viby vandt bronze i 1964.

Fire Aarhus-hold på de fire bedste pladser - og læg dertil, at VRI og Aarhus Fremad også kom i den bedste række.

Altså seks Aarhus-klubber i den fineste række, dog ikke samtidig. Der var masser af dobbeltkampe i Aarhus Stadionhal, hvor folk ofte kunne gå direkte fra fodboldkamp med AGF og ind i hallen til en håndboldkamp, hvor Aage Rou Jensen var med i både fodbold- og håndboldkampen.

Aarhus KFUM blev Aarhus' første danske mestre i 1955. Det var dengang, Mogens Olsen var VM-topscorer i 1958 og på verdensholdet, og Erik Holst var målmand, brødrene Hans og Kaj Okholm og Jørgen Ægidius var de danske topspillere.

AGF blev dansk mester i 1957, 1959 og 1961. De nulevende Leif Gelvad, Poul Sørensen, Knud Erik Jensen, og Poul Locht var med dengang sammen med Aage Holm Pedersen, der kom på verdensholdet, Ole Raundal, Poul Michelsen, Thorkild Rydahl og Jørgen Lundby. Alle kom på landsholdet.

Aarhus KFUM vandt bronze fem gange på syv år og sølvmedaljer to gange.

I 1962 blev Skovbakken dansk mester med Knud Skaarup, Ole Sandhøj og Bent Jørgensen som de store spillere.

Aarhus KFUM overtog tronen som dansk mester i 1963 og 1965, og da Danmark vandt VM-sølv i Sverige i 1967, var det med fire Aarhus KFUM'ere på holdet, Erik Holst, Jørgen Vodsgaard, Iwan Christiansen og Klaus Kaae.

Aarhus KFUM blev dansk mester i 1974, 1980 og 1983, Skovbakken vandt i 1982, men siden 1983 har ingen af Aarhus-klubberne været danske mestre.

Aarhus GF vandt sølv i 2005,  VRI vandt bronze i 1992 og Aarhus GF vandt bronze i 2008, men ellers har Aarhus kun vundet pokalfinaler i nyere tid under den gamle Helsingør-dreng Erik Veje Rasmussen.

Viby havde topspillere som Egon Jensen, Bent Ryom, Poul Erik Larsen, Allan Brauer og Henning Møller.

AGF fostrede Ole Nørskov og Poul Laursen, og Skovbakken havde supertalenter i Thomas Pazyj og Erik Bue Petersen, Aarhus KFUM havde Steffen Holst, Jan Have, Heine Sørensen og Hans Jørgen Tholstrup.

Aarhus har bidraget fint til landsholdet, men det kan være svært at finde rundt i, hvilke spillere der reelt er fra Aarhus, fordi der har været så mange klubskifter i nyere tid.

Mange af nutidens landsholdsspillere har boet i Aarhus, selv om de har spillet i Skanderborg, Aalborg eller Skjern, og mange er taget videre tidligt i karrieren som f.eks. Jesper Jensen, der blev "Mister Skjern", selv om han reelt var Aarhus-knægt, og Anders Eggert, der er fra Brabrand.

Aarhus har manglet penge til håndbold i mange år. Kvinderne er nu havnet i Aarhus United, der flere gange har været alvorligt trængt, og nu er det mændenes tur.

Skanderborg har fået store problemer, fordi Smukfestival'en er blevet aflyst. Her tjente håndbolden gode penge. Desuden har Torben Vævers død også haft stor negativ betydning.

Hverken spillere, tilskuere eller presse havde hørt noget om fusionen i Skanderborg og Aarhus.

Det er lykkedes Skanderborg-boss'en Jens Christensen at holde forhandlingerne tæt inde til kroppen. Han bliver nu den stærke mand i fusionen, men spørgsmålet er, hvordan det kommer til at gå med identiteten og økonomien.

To fattige klubber fusioner, og det kommer der ikke en rig klub ud af.


Det er lykkedes Skanderborg-boss'en Jens Christensen at holde forhandlingerne tæt inde til kroppen. Han bliver nu den stærke mand i fusionen.


Identiteten er i fare. Skanderborg er den store stærke klub i fusionen, men hvor længe?

Vil fusionen komme til at betyde, at håndbolden rykker mod Aarhus i den store flotte hal, eller vil håndboldfolket i Aarhus køre ud til den nye flotte orange hal i Skanderborg?

Og kommer der flere fusioner i kølvandet på Skanderborg-Aarhus?

Hvad med Skanderborgs kvinder og Horsens Elite? De har flirtet tidligere, og Jørgen Møller og Henning Jørgensen og deres koner har kun bundet sig til og med 2024. Skal vi se en konkurs i Horsens i 2024?

Aarhus er trods alt ikke det eneste sted, der har været svigtende indtægter på grund af coronaen.

Det ser skidt ud med håndbolden i de store byer.

Danmark er dobbelt verdensmester og olympisk mester, men der er ingen tophåndbold i København, Aarhus og Odense.

Der er brug for initiativer på linje med Kasi-Jesper Nielsens AG København eller Morten Stig Christensens Odense-hold.

De kan se til Aalborg for at få en opskrift på, hvordan det skal være.

Mikkel Hansen og Mads Mensah kommer hjem til dansk håndbold og Aalborg fra 2022, og nu ser det ud til, at Aalborg bliver en store håndbold-hovedstad i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Langt mere snert i AGF-holdet i Randers, men drømmen brast om en finale på eget græs

Aarhus

Forvirring om smittetal - men det går den gale vej: To sogne trues af tvangsnedlukning

Annonce