Annonce
Aarhus

Aarhus-virksomhed gav staten gratis corona-system: Nu er der styr på testcentrene

Kun tre uger tog det Systematics folk at ændre it-systemet, så det kunne bruges i de danske testcentre, der er en vigtig del af strategien for at dæmme op for corona pandemien. PR-foto
Systematic udviklede på rekordtid it-systemet, der i dag giver sundhedsmyndighederne overblik over kapaciteten på landets testcentre. Løsningen er stillet gratis til rådighed for de danske sundhedsmyndigheder.

AARHUS: Aarhus-virksomheden Systematic har vist samfundssind under coronatiden.

Den succesfulde it-virksomhed udviklede på tre uger et system, der kan styre kapaciteten på landets corona testcentre. Det er blev stillet gratis til rådighed for staten.

En vigtig del af strategien for at bekæmpe coronavirus i Danmark er hele tiden at være på forkant med smitteudviklingen. Da de danske myndigheder stod med et presserende behov for at øge kapaciteten til at gennemføre tests, tilbød softwarevirksomheden Systematic at skræddersy en it-løsning til at holde styr på antallet af tests og bookinger i de nyetablerede hvide telte tilhørende Testcenter Danmark.

Annonce

Det tilbud kunne staten ikke afslå, siger digitaliseringschef Nanna Skovgaard fra Sundheds- og Ældreministeriet.

- Når regeringens strategi er at teste langt flere danskere, så vi kan få brudt smittekæderne, så skal vi være sikre på at vi kan styre kapaciteten, så særligt vigtige grupper som nære kontakter til smittede altid kan komme til med det samme. Samtidig skal vi undgå tunge, bureaukratiske indrapporteringsregimer, så sundhedspersonalet kan bruge deres tid på at teste borgere. Da Systematic tilbød gratis at udvikle en enkel og fleksibel løsning, som automatisk kunne overvåge testcentrenes kapacitet ud fra det data vi allerede har, tog vi gladeligt imod, siger digitaliseringschefen.

Velkendt system til 20 testcentre

Systemet hedder Columna Flow Capacity Management, et fleksibelt og brugervenligt it-system, der allerede anvendes på en del danske hospitaler i en lidt mere avanceret udgave. Systematic tilpassede løsningen, som blev konfigureret til at modtage data fra testcentrenes bookingsystem, så sundhedsmyndighederne kan have overblik over kapaciteten på landets 20 testcentre tilhørende Testcenter Danmark.

Systemet gør det muligt for både medarbejderne i teltene og myndighederne at følge antallet af bookinger, udbudte testtider, gennemførte tests og dermed få et overblik over presset på teltene.

Systematic tæller 1000 medarbejdere af 27 forskellige nationaliteter. Virksomheden har kontorer i 11 lande, og dets it-løsninger er solgt til kunder i flere end 50 lande. Koncerns hovedsæde ligger i det nye højhus på Søren Frichs Vej

Siden etableringen i 1985 har Systematic udviklet sig til en international it-virksomhed, der fokuserer på fem kerneforretningsområder: Digitalisation, Healthcare, Defence, Intelligence & National Security og Library & Learning

Fælles for disse forretningsområder er et behov for at kunne integrere, sammenstille og analysere store mængder komplekse data samt skabe et overblik, som muliggør kvalificeret beslutningstagning - ofte i kritiske situationer

Kilde: Systematic

- Det giver os et godt overblik over situationen i Danmark, og vi kan hurtigt i samarbejde med regionerne justere kapaciteten i teltene, alt efter hvordan situationen udvikler sig. I forbindelse med udbruddet af COVID-19 på et plejehjem i Hjørring så vi f.eks. en kraftig stigning i behovet for tests til fx plejepersonale og beboere, og i samarbejde med sundhedsmyndighederne i Region Nordjylland, Statens Serum Institut og den nationale operative stab, fik vi hurtigt øget kapaciteten, fortæller Nanna Skovgaard.

Annonce

Systematic gør i offentlige it-løsninger

Systematic er i forvejen leverandør af logistik-, omsorgs- og patientjournalløsninger til sundhedssektoren i både ind- og udland, og Columna Flow Løsninger anvendes på flere hospitaler verden over. Det siger group senior vice president Henrik Jespersen fra Systematic.


Fra vi blev enige om, hvad løsningen skulle indeholde og til den kunne tages i brug, gik der tre uger. Det er imponerende, når man tænker på, at sådan en proces normalt kræver en masse workshops og undervisning

Rune Møller Thomsen, specialkonsulent i Sundheds- og Ældreministeriet


- Det er en avanceret løsning, som anvendes til kapacitetsstyring og at give overblik over sengepladser og det forventede antal indlæggelser og udskrivelser. Den model, der anvendes i testcentrene, er en mere enkel konfiguration, men løsningen kan udvides til også at vise antallet af indlagte på de særlige COVID-19 afsnit, antallet af ledige respiratorer og beholdningen af værnemidler på alle landets hospitaler, siger Henrik Jespersen.

I Sundheds- og Ældreministeriet er specialkonsulent Rune Møller Thomsen, som samarbejdede med Systematic om udvikling af løsningen, imponeret over det effektive samarbejde, som betød, at den hurtigt kom op at køre.

- Fra vi blev enige om, hvad løsningen skulle indeholde og til den kunne tages i brug, gik der tre uger. Det er imponerende, når man tænker på, at sådan en proces normalt kræver en masse workshops og undervisning, siger Rune Møller Thomsen, der er taknemmelig over rekordtiden, det tog at udvikle systemet.

Systematic har udviklet og implementeret løsningen uden beregning, men får af Sundheds- og Ældreministeriet dækket egne omkostningerne til driften, som beløber sig til 7.500 kr. per måned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce