Annonce
Erhverv

Aarhus-virksomhed vil ind på milliardmarked: Laver praktiske og mobile robotter, som kan arbejde på havne, lufthavne og byggepladser

Capra Robotics robotter kan klare flere forskellige praktiske opgaver i al slags vejr og findes allerede på nogle af de danske havne i dag. Foto: Capra Robotics
Capra Robotics vil være blandt de førende virksomheder på markedet for bevægelige udendørs robotter og er snart klar med en opdateret model, ligesom virksomheden har oprustet på mandskabssiden.

AARHUS: Aarhus-virksomheden Capra Robotics leverer nogle af de mest bevægelige udendørs robotter på markedet. Med en rækkevidde på 100 kilometer og manøvredygtighed kan robotten klare mange praktiske opgaver og allerede at finde på flere havne herhjemme.

Direktionen i den århusianske virksomhed har dog ambitioner om at være blandt de førende på markedet i Europa og derfor opjusterer man nu på personalefronten for at komme endnu tættere på et marked for udendørs selvkørende robotter, der er vurderet til at have en værdi på op mod 60 milliarder kroner.

Robotten fra Aarhus kan klare inspektionsopgaver i alt slags vejr og kan derfor aflaste og klare nogle af de ensformige opgaver.

Annonce


Når robotter varetager ensformige inspektionsopgaver, åbner det muligheder for at frigøre arbejdskraft til de mere komplekse opgaver

Niels Jul Jacobsen


- Jeg ser et kæmpe potentiale for, at vores robotter også kan gøre en stor forskel i mange andre lande, ikke mindst inden for inspektion og monitorering af store områder. Derfor udvider vi nu med de største markeder i Europa i form af Tyskland og Frankrig, fortæller CEO ved Capra Robotics, Niels Jul Jacobsen.

Han har en forventning om, at virksomheden i år vil lande ordrer på et tocifret antal robotter og et endnu større antal næste år.

Capra Robotics

Robotfirmaet er stiftet af Mads Bendt i 2017, som i dag er CTO i Capra Robotics.

I 2019 investerede Niels Jul Jacobsen i Capra Robotics og blev i 2020 CEO.

Selskabets medarbejderstab tæller nu knap 20 ansatte i hovedkvarteret i Hasselager i det sydlige Aarhus.

- Mangel på stabil arbejdskraft skaber et voksende ønske om automatisering. Når robotter varetager ensformige inspektionsopgaver, åbner det muligheder for at frigøre arbejdskraft til de mere komplekse opgaver, mens data opsamles kontinuerligt og processen digitaliseres, så et lag af kunstig intelligens og machine learning kan anvendes til at advare øjeblikkeligt om f.eks. huller i hegn, fortæller han.

To stærke ansættelser

For at ruste sig til de kommende år har virksomheden ansat Lars Hee Hansen som CCO. Han skal lede salgsarbejdet, mens Søren Tordenskjold Larsen er hentet ind for at sikre, at produktionsdelen også kan følge trit med den forespørgsel, som man håber og forventer vil opstå fremover.

Ifølge Capra Robotics er der et marked for udendørs selvkørende robotter estimeret til en samlet værdi på 60 milliarder kroner, som virksomheden vil ud og erobre. På billedet ses ledelsen af Aarhus-virksomheden. Fra venstre stifter og CTO Mads Bendt, Lars Hee Hansen, CCO, investor og CEO Niels Jul Jacobsen samt Søren Tordenskjold, produktionschef. Foto: Capra Robotics

- Capra-robotten er simpelthen et produkt, der slår benene væk under en, når man ser det første gang. Den kan med sin manøvredygtighed og sin rækkevidde på 100 km løse en masse reelle udfordringer og praktiske behov, som giver det en rigtig god business case, ikke mindst til inspektion af store anlæg og områder som havne, lufthavnsanlæg, logistikterminaler, byggepladser og lignende, siger Lars Hee Hansen, der ser frem til at skulle præsentere de patenterede robotter for potentielle samarbejdspartnere rundt i verden.

Annonce

Monteres i Danmark

Komponenterne til robotterne produceres primært hos lokale leverandører i Europa, mens monteringen foregår i Danmark, så de kan kvalitetssikres inden de bliver sendt ud til kunderne. Gevinsten er, ifølge den nye produktionschef i Capra, at man hurtigere kan skalere op til produktion af tusindvis af robotter, ligesom man kender det fra en bilfabrik, og samtidig skabe lokal jobvækst.

Capra Robotics er lige nu i gang med de sidste finpudsninger af den nyeste model af deres robotter, som kommer på markedet i august i år. Prisen for en robot befinder sig på knap 100.000 kroner.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Christian Eriksen er vågen efter kollaps

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce