Annonce
Erhverv

Aarhus-virksomheder investerer i byens udsatte unge

Morten Holst Nielsen er forretningschef i Pedersen & Nielsen Automobilforretning i Risskov. - Vi vil gerne engagere os lokalt, og jeg har stiftet bekendtskab med det flotte arbejde, som Kirkens Korshær i Aarhus gør for unge her i byen, så jeg tog kontakt til dem for at høre, hvad vi kunne bidrage med. Jeg må ærligt sige, at det gjorde stort indtryk på mig at se deres store engagement, fortæller Morten Holst Nielsen. Foto: Jørgen Høg
En gruppe virksomheder i Aarhus er gået sammen om at hjælpe udsatte unge til en ny start ved at tilbyde praktikpladser, job og uddannelse. En af de unge er Rasmus, der nu drømmer om at spare op til et kørekort.
Annonce

AARHUS: - Det har været en god opstart. Jeg har haft travlt med at lære mange procedurer, men jeg har fået nogle gode kolleger og en tryg arbejdsplads.

Rasmus Winkler Frederiksen hører til i kategorien af udsatte unge i Aarhus. Han er 23 år, bor på et af byens væresteder, men siden 1. august har han været ansat på en fast aftale fire dage om ugen hos Pedersen & Nielsen Automobilforretning i Risskov. Her laver han alt forefaldende arbejde, rydder op, tømmer skraldespande, fjerner ukrudt, gør kaffemaskiner rene, sørger for, at køkkenet ser godt ud og gør spisesalen klar til frokost.

- Jeg har tidligere været pedel på to skoler, men det er helt fantastisk, at jeg nu har fået fast arbejde. Jeg er glad, og det er fedt at være her. Jeg får lyst til at gå på arbejde, og jeg får brugt rigtig meget energi, så jeg sover godt om natten, fortæller Rasmus Winkler Frederiksen

En stribe Aarhus-virksomheder har tilkendegivet deres vilje til aktivt at hjælpe unge udsatte og hjemløse tilbage på ret kurs ved at tilbyde dem praktikplads, job eller uddannelse. Morten Holst Nielsen er forretningschef i Pedersen & Nielsen Automobilforretning i Risskov er en ad dem.

Det er Morten Holst Nielsen, der har besluttet, at virksomheden også må gøre noget for at hjælpe de unge udsatte.

- Vi vil gerne engagere os lokalt, og jeg har stiftet bekendtskab med det flotte arbejde, som Kirkens Korshær i Aarhus gør for unge her i byen, så jeg tog kontakt til dem for at høre, hvad vi kunne bidrage med. Jeg må ærligt sige, at det gjorde stort indtryk på mig at se deres store engagement, fortæller Morten Holst Nielsen.

Der er flere end 90 ansatte i bilforretningen i Aarhus, og virksomheden vil gerne afspejle hele den sammensatte befolkning, der er rundt omkring dem.

- Vi er jo en aktiv del af samfundet, og jeg må bare erkende, at der er alt for mange unge hjemløse her i Aarhus. Nej, vi kan ikke redde verden, men vi kan yde vores bidrag, påpeger Morten Holst Nielsen.

Projekt for udsatte unge

Foreløbig har 10-15 mindre og større lokale, aarhusianske virksomheder, fordelt på mange forskellige brancher, med partnerskabserklæringer tilkendegivet, at de støtter projektet med at sikre enten praktikpladser, job eller uddannelse til de unge udsatte.

Det er Kirkens Korshær, der er initiativtager til projektet.

Navnene på de involverede virksomheder vil blive offentliggjort senere.

Annonce

En ægte ildsjæl

Morten Holst Nielsen fortæller, at han blandt andet har mødt en ægte ildsjæl, Rune Utzon-Frank, som med udgangspunkt i Aarhus og i organisationen Bindeleddet arbejder for at bygge bro mellem de unge udsatte og lokale virksomheder. Rune Utzon-Frank er projekt- og sekretariatsleder, og han arbejder med at finde virksomheder, der vil være med til at tage ansvar.

- Det er guld værd at møde en person som Morten med hjertet på det rette sted. Jeg er meget glad for, det er lykkedes at etablere samarbejde med så mange virksomheder i Aarhus-området. Vi arbejder seriøst med at udbrede denne form for samarbejde ud over hele landet; vi ser noget tilsvarende andre steder i landet, men her i Aarhus er det bare toppen.

- Her er der sket noget ganske særligt, og jeg er sikker på, vi har fundet en model, der snildt kan overføres til andre byer. Det er uhyre vigtigt, at arbejdet med de unge udsatte er lokalt forankret, som vi ser det her i Aarhus, pointerer Rune Utzon-Frank.

- Vi vil gerne give de unge udsatte et nyt netværk, som de selv kan bygge videre på, og i den indsats er et arbejde supervigtigt. Der er ganske enkelt ikke nogen bagside ved denne medalje, jeg har kun godt at sige om samarbejdet med virksomhederne, siger han.

Annonce

Ros til ungetilbud

Fra Ungetilbuddet Malmøgade lyder der tilsvarende ros til projektet. Winni Ravn er tovholder på projektet, og hun er rigtig tilfreds med samarbejdet med de mange virksomheder.

- Det er et meget gavnligt projekt for vores arbejde med de unge. Vi oplever ofte en meget lang proces med at skaffe de unge i arbejde via de normale kanaler, men dette projekt gør det muligt at skaffe et arbejde og et hurtigt match mellem en ung og en interesseret arbejdsplads. Derfor er virksomhedernes interesse en kæmpe gave til vores arbejde. Det er en ægte socialøkonomisk indsats til glæde for både de unge og for de involverede virksomheder, siger Winni Ravn.

Morten Holst Nielsen fortæller, at han via Rune og Bindeleddet har mødt en gruppe unge på værestedet i Malmøgade i det nordlige Aarhus. Et sted, der forsøger at hjælpe de unge videre og ud af hjemløsheden:

- Her mødte jeg de første to unge mænd, som absolut havde viljen, men desværre ikke de nødvendige evner til at komme ud af deres vanskelige situation. Men nu havde jeg fået blod på tanden, og tredje gang var lykkens gang. Vi fik kontakt med Rasmus, og Bindeleddet har hjulpet med mentorer, der ofte er unge studerende.

- Takket være ikke mindst hjælp fra kommunen er det lykkedes at ansætte Rasmus på en fast kontrakt, hvor han arbejder hos os fire dage om ugen. Han holder fri hver onsdag, så det ikke bliver alt for presset, men det er dejligt at se, at han har viljen og evnerne til at kæmpe, fortæller Morten Holst Nielsen og tilføjer:

- Nu kæmper vi sammen for, at han får brudt den sårbarhed, der ligger i det gamle netværk. Han er på vej til at flytte i sin egen lejlighed, og selv om der har været mange bump på vejen, så er det bare så positivt.

Rasmus Winkler Frederiksen er glad for at have fået chancen hos Pedersen & Nielsen Automobilforretning i Aarhus. - Jeg vil rigtig gerne være god til mit arbejde, og et mål kunne være at spare op til et kørekort, siger han. Foto: Jørgen Høg
Annonce

Tager ansvar for unge

Morten Holst Nielsen understreger, at det for ham personligt har været en stor gave at være med til at arbejde med de udsatte unge.

- Det er utroligt givende at kunne gøre en forskel for folk, der har det meget værre end os. Vi kan ind imellem måske godt tænke, at livet er noget træls, men vi skulle bare vide, hvordan de har det. For mig har det givet stor indsigt i og stor læring om de mange forskellige liv, der leves herhjemme, forklarer forretningschefen.

- Vi skylder som virksomhed at være med til at tage ansvar for disse unge udsatte, for vi kan lære dem at tage ansvar, møde til tiden, være en del af den hyggelige snak i en frokoststue, siger Morten Holst Nielsen, som er meget imponeret over alle de ildsjæle, han har mødt, og som har betydet, at han gerne vil arbejde for, at det bliver en del af kulturen i hans virksomhed at hjælpe andre, der har et behov.

Rasmus Winkler Frederiksen får det sidste ord:

- Jeg vil rigtig gerne være god til mit arbejde, og et mål kunne være at spare op til et kørekort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce