Annonce
Aarhus

Aarhus vokser den forkerte vej: Fem bud på bygninger, der kunne have været løst mere elegant

Rektor for Arkitektskolen Aarhus Torben Nielsen er jævnt uimponeret over flere af byens nye bygninger.

Navitas burde rives ned og omdannes til bypark, mener rektor Torben Nielsen. Foto: Axel Schütt

AARHUS: Der bliver bygget i et sjældent set højt tempo i Aarhus i disse år. I næsten lige så hurtigt trav er meningerne om arkitekturen galoperet derudad.

Rektor på Arkitektskolen Aarhus er blandt dem, der holder et skarpt og bekymret øje med udviklingen. Torben Nielsen er selv uddannet fra Arkitektskolen Aarhus i 1992. Han har i flere år været ansat som underviser og forsker og siden 2010 som rektor selv samme skole.

TV2 Østjylland tog sammen med den garvede æstetiker, Torben Nielsen, på byvandring gennem Aarhus. Med sig havde rektoren et kritisk blik på fem bygninger, der de seneste år er blevet bygget i Aarhus. Det er resultatet af en fejlslået politisk byplanlægning, mener Torben Nielsen. Han efterlyser mere styring fra byens politiske system. De skal holde strammere snor i byggetilladelserne.

- Helt grundlæggende er der ikke nok byarkitektoniske krav til, hvilke værdier de nye bygninger skal bære. Det politiske system skulle gerne være den dirigent, som får alle de nye byggerier til at spille sammen i stedet for at tillade bygninger, der hver for sig forsøger at råbe højest, siger han til TV-stationen.

Herunder er der fem bud på bygninger, der kunne have været løst mere elegant, mener rektoren.

1 Navitas

Bestseller bygningen stjæler udsigten til bugten. Foto: Axel Schütt

En enorm uddannelsesinstitution, der siden 2014 har prydet havnefronten i Aarhus. Torben Nielsen mener, at bygningen er så forfejlet, at den burde rives ned. Bygningen, der rummer intet mindre end 38000 kvadratmeter er tænkt forkert fra start.

Ifølge rektoren burde en uddannelsesinstitution for 2.700 studerende, undervisere og forskere ligne alt andet end et firmadomicil. Han mener, at bygningen lukker sig mod byen i stedet for det modsatte - at åbne sig ud til Aarhus.

- Løsningen er enten at bygge den radikalt om eller i virkeligheden erstatte den med en bypark, siger Torben Nielsen til TV2 Østjylland.

2 Bestsellers hovedkontor på havnen

Prismet er en klump, mener Torben Nielsen. Arkivfoto

12 etager. 22.000 kvadratmeter. De tørre tal for den bygning, Bestseller i 2015 byggede som base for omkring 750 af tøjgigantens medarbejdere. Omkranset af roen fra vandet fra havnen på den ene side og byens puls på den anden. Torben Nielsen har intet mod bygningen. Den ligner det, den skal. En bygning til erhverv. Det er placeringen af bygningen, som skriger til himlen.

- Hvad er vigtigst for byen? Er det vigtigere, at der er udsigt til bugten, end at man kan tjene mange penge på en bestemt grund, spørger rektoren retorisk til sig selv.

Rektor for Arkitektskolen i Aarhus Torben Nielsen slår ud med armene mod Bestseller bygningen, der rejser sig 12 etager over dét sted, hvor Nørreport møder havnekanten i det centrale Aarhus. Over stål- og glaskonstruktionen skriger mågerne, mens en konstant strøm af biler glider tæt forbi.

- Det frie udsyn som tidligere var meget vigtigt for byen, har man ikke længere. Man kunne med fordel have flyttet Bestseller-bygningen lidt, så man bevarede kigget til havet oppe fra Nørrebrogade, siger Torben Nielsen til den regionale TV-station.

3 Prismet

Ved Comwell bygningen har man glemt livet i bunden, siger rektor Torben Nielsen. Arkivfoto: Jens Thaysen

Vi skal 17 år tilbage i tiden. 2001 er året, hvor byggeri i mange højdemeter tager sin spæde start. En markant bygning, der dengang fik flere æstetikere til at ryste på hovedet. Prismet blev den døbt. Med sin læbestiftsagtige facon var den en af de første bygninger i Aarhus med et globalt arkitektonisk snit.

Med sin placering ved Botanisk Have byder bygningen med sin glasbeklædte facade bilister, fodgængere og cyklister velkommen til centrum af byen. Rektoren hæfter sig ved, at den 63 meter høje bygning på 18 etager i sit udtryk lander mellem to stole.

- Bygningen endte med at være en klump, som ikke rigtig ville være høj eller lav. Prismet er et eksempel på, at det mangler at blive et højhus, så det fremstår slankt og elegant, siger Torben Nielsen til TV2 Østjylland.

4 Comwell- Aarhus City Tower

Facaden fra det gamle Ceres, der har fået lov at blive stående foran de nye bygninger af glas og stål, er nærmest grinagtig, lyder det fra rektor Torben Nielsen. Arkivfoto: Axel Schütt

To forskudte ben danner tilsammen en kulsort bygning, der rager mod himlen. 94 meter. Dermed indtager den sorte mastodont i øjeblikket titlen som den næsthøjeste bygning i byen. Kun overgået af Domkirketårnet. I 2014 stod den klar og har siden været et uundgåeligt syn ved byens skyline. Torben Nielsen mener, at et forkert fokus på at stige til vejrs måske har overtrumfet tankerne i jordhøjde.

- Det er problematisk at lukke bunden. Man skubber folk væk ved at lukke af. Man har lavet en død passage, siger han til TV2 Østjylland.

5 Ceresbyen

Området ved Ceres-bygningen er stadig under opførelse. Når det er færdigbygget indeholder det 140.000 kvadratmeter uddannelses, bolig- og erhvervsbyggeri.

Torben Nilsen har kigget på bygningen. Facaden af den nye udgave Ceres-bryggeri får ikke topkarakter hos den kritiske iagttager. Torben Nielsen sukker, mens han betragter det historiske ølhus.

- Det gamle Ceres er et godt eksempel på, hvad man ikke skal gøre.

De gamle, gule mursten fra fortiden pryder stadig frontpartiet ud til Silkeborgvej. Ceres-mærket er stadig printet ind i murstenene. Bag den gamle facade tårner et højhus i glas sig op. Ifølge rektoren er der ikke noget galt med at kombinere fortidens byggestil med moderne arkitektur. Men i dette tilfælde fejler det.

- Arkitektur er ikke kulisse. Det her, tror jeg, er velment. Men for mig bliver det en lille smule komisk at man bevarer noget, som kun bliver til en kulisse - i stedet for at lave et rigtigt hus, som er sig selv bekendt.

Kilde: TV2 Østjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce