Annonce
Aarhus

Aarhus vokser - det gør idrætsfaciliteterne bare ikke

Selv om idrætslivet ofte kritiserer Aarhus Kommune for en alt for langsom udbygning af idrætsfaciliteter, så sker der faktisk noget på området. I Hjortshøj er dette multihus under opførelse. Huset skal benyttes til idræt og kultur. Aarhus Kommune har bevilget 12,9 millioner kr. til multihuset og stiller kommunegaranti på et lån på 13,5 millioner kr. En indsamling blandt Hjortshøjs beboere resulterede  i 1,5 millioner kr. til Multihuset. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Tal fra Idrættens Analyseinstitut viser, hvordan Aarhus er vokset ud af sine idrætsfaciliteter.
Annonce

AARHUS: Siden 2014 er indbyggertallet i Aarhus Kommune vokset med 26.733 mennesker, så vi ved udgangen af 2020 var 353.354 mennesker, der kunne kalde os århusianere.

Men, mens der er blevet bygget skoler, børnehaver og vuggestuer i takt med det hurtigt voksende befolkningstal, står udbygningen af fodboldbaner, håndboldhaller og andre idrætsfaciliteter i stampe.

Resultatet kan man læse i Idrættens Analyseinstituts facilitetsdatabase. Den sammenligner de danske kommuners service på idrætsområdet ved simpelthen at undersøge hvor mange mennesker i kommunen, der må deles om dens fodboldbaner, håndboldbaner, svømmehaller og andre idrætsfaciliteter.

Og i Aarhus er udviklingen i den grad gået den forkerte vej. I 2014 var der 1.525 indbyggere pr. fodboldbane. Sidste år var der 1.881 indbyggere pr. fodboldbane. Det er en stigning på 23 procent.

Næsten en fjerdedel flere indbyggere pr. fodboldbane siden 2014.

Annonce

Bedre vilkår i omegnskommuner

Noget bedre står det til med håndboldhallerne. I 2014 var vi 5.897 århusianere pr. håndboldhal. Sidste år 6.140. En stigning på 4,1 procent.

Facilitetsdatabasen viser med al ønskelig tydelighed, at fodboldspillere og håndboldspillere har en hel del bedre vilkår i omegnskommunerne. I Odder Kommune er der blot 1.087 mennesker pr. fodboldbane.

Det er generelt i de store byer, at der er så få idrætsfaciliteter i forhold til indbyggertallet, at for eksempel håndboldspillere tvinges til at spille på nogle helt skæve tidspunkter.

Helt skidt står det til i Københavns Kommune, hvor der er 12.646 københavnere pr. håndboldhal. Aarhus kommer ind på en lidet flatterende andenplads med 6.140 århusianere pr. håndboldhal.

Annonce

Nej til budgetmodeller

Årsagen til, at antallet af skoler, børnehaver og lignende vokser i takt med befolkningsudviklingen, skyldes de såkaldte budgetmodeller, der regulerer budgettet alt efter antallet af borgere, der efterspørger en ydelse. Pengene afsættes automatisk til disse områder i takt med stigningen i befolkningstallet.

Idrætssamvirket har længe presset på for også at få indført budgetmodeller på idrættens område. Og under forhandlingerne om dette års budget spillede Venstre et forslag om budgetmodeller på idrætsområdet på banen. Men helt uden held. Socialdemokratiet går nemlig ikke ind for budgetmodeller på idrætsområdet. Til gengæld har Socialdemokratiet i de senere års budgetforlig været med til at finde flere penge til den samlede pulje til idrætsfaciliteter.

Presset på idrætsfaciliteter i Aarhus vil fortsat vokse de kommende år.

Danmarks Statistik har lavet en befolkningsfremskrivning, der siger, at vi i 2045 vil være 418.805 århusianere. Det er en befolkningstilvækst på 20 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kvindemuseet: En Køn redelighed

Aarhus

Store vaccinedag forløb smertefrit: Vaccinationscentret på Aarhus Ø er klar til at stikke mange flere

Annonce