Annonce
Debat

Aarhus vokser: Vi kommer ikke udenom nybyggeri

"Hvis Aarhus skal kunne følge med i den udvikling, og vi ønsker, at prisen for at bo i Aarhus ikke skal blive for høj, er vi nødt til at bygge nyt.At byudvikling er et område, som fylder meget for den enkelte århusianer, kan ingen være i tvivl om", skriver Heino Hamborg. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Det er ingen hemmelighed, at Aarhus er en by, der er i udvikling og vokser. Fremskrivninger viser, at byen vokser med ca. 4.000-5.000 indbyggere om året. Hvis Aarhus skal kunne følge med i den udvikling, og vi ønsker, at prisen for at bo i Aarhus ikke skal blive for høj, er vi nødt til at bygge nyt.

At byudvikling er et område, som fylder meget for den enkelte århusianer, kan ingen være i tvivl om. Dette ses også tydeligt i debatten på spalterne her i avisen, hvor flere borgere skriver om deres oplevelse med nybyggeri, historier om byggesager, hvor folk ikke føler, der lyttes, og holdninger om, hvordan Aarhus var, er og skal være i fremtiden.


Annonce

Nogle gange vil det nye byggeri vinde indpas, og andre gange vil forslaget falde. Sådan må det være, sådan skal det være, og sådan er det.


Jeg selv kommer til at tænke på den gamle danske film "Bussen" fra 1963, hvor Dirch Passer spiller en buschauffør i en lille provinsby, som alvorligt trænger til en ny bus. Sognerådet er i det store hele for, at man skal bevæge sig med fremskridtet. Filmens store tema er, om man uden spørgsmål skal følge fremskridtet fremfor det bestående. Dette er i mine øjne i høj grad det samme, som er i spil, når vi debatterer byudvikling i Aarhus. Vi er ikke en lille by, men når vi bygger nyt, skal vi have øje for at værne om de historiske varemærker, som byen har, og samtidig er der andre faktorer, der er i spil.

Hvis vi ikke følger med i udbuddet af boliger, vil priserne stige så meget, at det på længere sigt ikke vil være muligt for en almindelig århusianer med en gennemsnitsløn at bo i byen. Derfor skal vi forholde os til, at der skal bygges nyt.

Skal det hele være inden for Ringvejen? Nej, bestemt ikke. Det skal ske i hele byen. Samtidig skal vi også i de lokale områder sikre, at der er en sammenhæng mellem byfortætning og de grønne og rekreative områder, som vi alle har brug for at have i vores nærhed.

Et tema, som jeg har set i flere nybygningsdebatter, er, at folk, der bor i nærområdet, ikke har følt sig hørt, og at de oplever, at kommunen forsøger at snige projekter igennem høringer og behandlinger i byrådet uden, at man får ordentlig mulighed for at gøre indsigelser. Dette skal naturligvis ikke finde sted.

Selvfølgelig vil man være skuffet, hvis man ikke får medhold i sin protest mod et byggeri, men processen skal overholdes sådan, at man får alle vinkler og holdninger til et projekt frem. Nogle gange vil det nye byggeri vinde indpas, og andre gange vil forslaget falde. Sådan må det være, sådan skal det være, og sådan er det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Sport

Overvandt chokstart: Bears har guld i sigte efter ny sejr over Horsens

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce