Annonce
Kultur

Aarhus Volume for fjerde gang: Gadefesten er rykket under broen

Laura Carlsen er en af de omkring 20 frivillige, som de seneste to uger har været med til at bygge festivalpladsen op under Ringgadebroen. Foruden Aarhus Volume er flere lokale kræfter med til at understøtte festivalen. - Aarhus Volume står som afsender, men der er flere lokale musikforeninger og aktører som er med til at løfte arrangementet. Det er sådan, vi bedst kan lide at lave det, for så samler vi kræfterne og flere har mulighed for at vise det de går og brænder for, siger Albert F. Helmig. Foto: Flemming Krogh
Arkitektskolens fremmarch på Godsbanen, har rykket todages-festivalen Aarhus Volume længere ud på arealet, så man i år holder til under Ringgadebroen. Det har givet den fire år gamle gadefest nye muligheder.

AARHUS: En piloteringsmaskine dunker i nærheden og blander sig med bassen fra musikken på den lille plads for foden af Ringgadebroens betonfundament. Her er frivillige fra Aarhus Volume ved at bygge scener, barer og siddemiljøer til den kommende festival, som finder sted 24. og 25. maj.

Det er Aarhus Volumes fjerde gadefestival, men hvor festen plejer at have sit epicenter omkring Institut for (X), er den denne gang rykket ud under Ringgadebroen, for at gøre plads til den kommende arkitektskole.

- Jeg er overrasket over, hvor meget mere festivalstemning det giver. Vi er vant til at kunne gøre brug af omgivelserne ved Institut for (X). Her er bare broen, og så selvfølgelig alt det vi tilføjer. Det har gjort opgaven sværere, men har også betydet, at vi kan lave det hele mere, som vi vil, siger Albert F. Helmig, formand for kulturforeningen Aarhus Volume, der arrangerer festivalen.

Han er glad for den nye placering, der giver festivalen mulighed for at spille højere, end da den var placeret i et tæt bebygget område i den anden ende af godsbanearealet.

- Det er rigtig vigtigt, at vi som by har mulighed for at gennemføre en type festival som denne. Det er en del af Aarhus K's DNA. Det er med til at bydelen skiller sig ud. En frizone, hvor man har lov til at gå og bygge op, og hvor man ikke, som på Store Torv, bliver mødt med en regning, hvis man kommer til at spilde en klat maling på belægningen. Det her er et unikt eventspot i Aarhus, siger han.

Annonce

Aarhus Volume

Kulturforeningen Aarhus Volume står for fjerde gang bag gadefestivalen Aarhus Volume Under Gaden.

Gadefesten finder sted under Ringgadebroen 24. og 25. maj.

Her kan man høre 40 koncerter med større livebands, og enkle dj's eller elektroniske artister.

Publikum kan også opleve graffitikunstnere og streetbasket.

Arrangementet er blandt andet støttet af Godsbanen, Institut for (X) og Aarhus Kommune.

Billetterne koster 50 kroner for én dag og 80 kroner for begge dage.

Under gaden

Selv om pladsen mere kommer til at minde om en regulær festival end tidligere, ser Albert F. Helmig fortsat Aarhus Volume som en gadefest. For at spille op til den nye placering, er navnet Under Gaden tilføjet.

- Vi har prøvet at give gadefesten et navn ud over Aarhus Volume, fordi vi som forening efterhånden laver så mange andre ting i løbet af året. Samtidig vil vi gerne signalere gadefest, for selv om vi har mistet gaden ved at rykke herud, så har vi den til gengæld over os, siger han og kigger op på Ringgadebroen.

Opbygningen af festivalen har været i gang siden Aarhus Volume lukkede deres bidrag til Spot Festival ned.

Publikum bliver mødt af en streetbasketbane, hvor der under festivalen vil være turneringer. 15-20 hold er på nuværende tidspunkt er tilmeldt. På festivalpladsen vil der være én hovedscene og tre mindre scener, hvor af de to er i cirkustelte.

I det mindste af teltene vil der i dagtimerne være en række talks om blandt andet graffiti, elektronisk musik og bass-kultur.

- Denne gang har vi vinklet både talks og arrangementet mere på den kultur, vi er vokset ud af, som er den urbane gadekultur. Så hvis man gerne vil have et indblik i det århusianske vækstlagsmiljø inden for den genre, er det her en chance for at komme ud og opleve meget af det på én gang, forklarer Albert F. Helmig.

Som altid er vægten lagt på musikken, og i år er ikke mindre end 40 navne er på plakaten.

Nogle af dem er lokale, som Feum og Monti, mens andre kommer ude fra.

- Lørdag aften lukker Den Sorte Skole på den store scene. Det bliver episk at se dem her under Ringgadebroen, siger Albert F. Helmig begejstret.

Besøg fra Island

De store bropiller bliver under festivalen brugt som lærred af omkring 15 danske og internationale graffitikunstnere - her i blandt fire islandske malere.

Lokale Peter Birk, som flere sikkert kender fra Galleri Grisk og store kunstværker i Byparken under Aarhus Festuge, er allerede så småt gået i gang.

Selv om Aarhus Volume er rykket længere ud på godsbanearealet, er tankerne bag gadefesten de samme, som ved den spæde start for fire år siden.

- Vi kan godt lide, at her er et miskmask af forskellige kunstarter og oplevelser oven i hinanden. At der bliver malet graffiti samtidig med, at der bliver spillet musik på scenen lige ved siden af. Vi holder fast i rødderne om det bynære. Vi ser os mere som en byfest end en festival. Derfor kalder vi os fortsat en gadefestival, siger 21-årige arrangør.

Gadefestivalen Aarhus Volume Under Gaden er i år flyttet længere ud på godsbanearealet som følge af byggeriet af den nye arkitektskole. Det har givet arrangørerne nogle udfordringer, men også nye muligheder for at bygge den to dage lange gadefestival op på en ny måde, fortæller arrangør Albert F. Helmig, der er formand for Aarhus Volume. Foto: Flemming Krogh

Fra dem på 18 til Hr. og Fru DK

På trods af sin unge erfaring har han allerede fire års erfaring som festival-entreprenør.

- Jeg var 18 år, da jeg og mine venner lavede den første gadefest på Godsbanen. Det er et arrangementet, der på mange måder er vokset med os. Vi har lært rigtig meget af at lave de her gadefester. Arrangementet er noget mere planlagt end i 'gamle dage'. Vi prøver stadig mange ting af og opsøger nye grænser for ting, men første år var vitterligt en stor gang famlen sig frem og en Facebook-begivenhed, der lige pludselig var rigtig mange folk på. Vi er heldigt vis blevet lidt mere skarpe, siger han og griner.

Gadefestivalens publikum er fulgt med arrangementet gennem årene.

- Publikum er vokset med os, og vi favner også de yngre, dem der nu er 18 år. Men især sidste år oplevede vi også, at vi er begyndt at række os ud til dem på omring 35, som også bakker op omkring arrangementet. I dagtimerne møder vi også Hr. og Fru Danmark på gåtur på godsbanen, og de er alle mere end velkomne, siger Albert F. Helmig.

Der er plads til en spidsbelastning på 7.500 gæster på festivalområdet.

- Vi håber, at der kommer 7.500-10.000 mennesker i løbet af de to dage, festivalen varer, siger Albert F. Helmig.

En endags-billet koster 50 kroner, mens det koster 80 kroner at deltage begge dage.

Aarhus Volume Under Gaden har i år fire scener med musik og talks. Desuden er der streetbasket, graffiti og foodtrucks på pladsen under Ringgadebroen, hvor Ella Bulman-May er ved at gøre klar til weekendens gadefest. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce