Annonce
Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Ole Schmeltz Søgaard (t.v.) og Mads Fuglsang Kjølby, begge forskere på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, skal nu undersøge, om et japansk lægemiddel kan vise sig at være en effektiv behandling mod ny coronavirus. Foto: Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital
Et japansk middel mod halsbrand kan måske behandle coronavirus, og forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop fået fem millioner kroner af Lundbeckfonden til at undersøge, om det virker.

REGIONEN: - Vores håb er, at det japanske lægemiddel camostat mesylate kan virke direkte mod den virus, der giver covid-19, og bremse infektionen, siger Ole Schmeltz Søgaard, der er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Han er del af et forskerhold, som netop har fået fem millioner kroner til at undersøge, om midlet virker. Inden forskerne kan gå i gang, skal de dog lige have de nødvendige tilladelser fra Videnskabsetisk Komité og Lægemiddelstyrelsen. Det forventes at ske allerede i løbet af weekenden, og holder den forventning, vil projektet gå i gang i næste uge.

Allerede om tre-fire måneder vil man vide, om camostat mesylate som antaget kan bremse coronavirus hos mennesker, der er smittet. Derefter vil sundhedsvæsenet kunne bruge lægemidlet til de patienter, der kommer ind og er smittet med covid-19.

Annonce

Om forskningsprojektet

  • De 180 danske corona-patienter, der skal deltage i forsøget, vil være frivillige
  • Deltagerne vil få at vide, at det er et lodtrækningsforsøg, hvor en tredjedel vil få et uvirksomt middel – en placebobehandling – og to tredjedele vil få aktivstoffet (camostat mesylate)
  • Hverken læger eller patienter ved altså, hvem der får hvad
  • Patienterne får fem dages behandling – og følges derefter i en måned
  • Deltagerne vil få tilbuddet om at deltage, når de indlægges på sygehus efter at være blevet testet positive for coronavirus
  • Ved at sammenligne de to grupper vil forskerne hen ad vejen kunne se, om stoffet kan dæmpe sygdommens forløb
  • Når 180 patienter kan evalueres, brydes koden – hvilket betyder, at lægerne nu ved hvilke patienter, der fik henholdsvis aktivstoffet og placebo. På dette tidspunkt kan man sige, om midlet er virksomt.

Gammelt præparat

Camostat mesylate kom allerede på markedet i Japan i 1986 og bruges i dag til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen. Når man har en formodning om, at det også virker med coronavirusset, skyldes det, at det har vist sig at have effekt på beslægtede vira.

- I udenlandske forsøg har det japanske lægemiddel vist sig at kunne bremse en gammel version af coronavirusset kaldet SARS-CoV, forklarer Mads Fuglsang Kjølby, der er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital.

- Den gamle version var den, som gav SARS i en lang række lande tilbage i 2002-03. Og fordi denne gamle version er tæt beslægtet med SARS-CoV-2 – altså den nye coronavirus, som er selve årsagen til COVID-19 – giver det god mening at teste camostat mesylate i den nuværende situation, forklarer han.

Til TV2 Østjylland fortæller Ole Schmeltz Søgaard, at håbet er, at sygdommens varighed og sværhedsgrad kan reduceres, så patienterne ikke behøver komme på intensiv og i respirator.

Forskernes håb er, at stoffet kan modvirke virus ved at hæmme et enzym, som alle mennesker har i kroppen.

Med dette enzym sat ud af spil er teorien, at coronavirus ikke vil være i stand til at trænge sig ind i de raske celler i lungerne, og derved vil det være umuligt for den at formere sig og angribe flere raske celler.

Forsøg med SARS-virus

I marts publicerede tyske forskere et studie, der viste, at camostat mesylate i celleforsøg kunne bremse den nye coronavirus. Endvidere har forsøg på mus også vist, at lægemidlet kan reducere dødeligheden af infektionen med det gamle SARS-virus fra 100 procent til 30-40 procent. Og med den viden i bagagen var der ikke langt fra tanke til handling for de århusianske forskere.

- Vi er de første i verden, som kommer til at afprøve lægemidlet mod coronavirus på mennesker, fortæller Mads Fuglsang Kjølby og fortsætter:

- Rent farmakologisk er der ingen grund til betænkeligheder. Lægemiddelmyndighederne i Japan er meget omhyggelige og stiller ofte endnu strengere krav end myndighederne i Europa og USA.

Lige nu venter forskerne på, at selve lægemidlet skal ankomme fra Japan. Forskningsprojektet skal afprøve camostat mesylate på 180 patienter med covid-19. Patienterne, som bliver inkluderet i forsøget, vil komme fra alle fem regioner i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce