Annonce
Sport

Århusiansk surfer testede OL-banen: Intet kunne køle en ned

Surferne i RS:X-klassen var ved at dejse om på grund af varmen og for meget tøj.

SEJLSPORT: Lærke Buhl-Hansen er en af de danskere, der allerede er kvalificeret til næste års OL. Den 27-årige windsurfer kvalificerede sig til RS:X-klassen ved sidste års verdensmesterskab i Aarhus.

I sidste uge var hun for første gang på VM-banen i japanske Enoshima, hvor især varmen var frygtindgydende. De fleste sejladser blev klaret i over 30 graders varme og med en tårnhøj luftighed.

- Jeg hørte en dag om temperaturer på 37-38 grader. Og når vandet så også er varmt, er der bare absolut intet, som køler en ned.

- Jeg har trænet ved Gardasøen hele sommeren i en italiensk hedebølge, og selv dét var ingenting i forhånd til det, vi oplevede i Japan, siger Lærke Buhl-Hansen.

I windsurfing er det utrolig vigtigt at kunne træffe de rigtige beslutninger under pres, og her er varmen så slem, at koncentrationsevnen bliver væsentlig svækket.

- Vi træner meget i, at selvom vi har en høj puls, skal vi kunne træffe de rigtige beslutninger med hensyn til, hvor vi skal sejle hen. Vi havde varmet op hjemmefra ved at træne med overdrevet meget tøj på. Man skal være godt forberedt på vejret, og så er det ind i skyggen så hurtigt som muligt, når man er færdig, siger Lærke Buhl-Hansen.

Annonce

Vi træner meget i, at selvom vi har en høj puls, skal vi kunne træffe de rigtige beslutninger med hensyn til, hvor vi skal sejle hen. Vi havde varmet op hjemmefra ved at træne med overdrevet meget tøj på.

Lærke Buhl-Hansen, OL-deltager i windsurfing.

Andre forhold

Testeventet i sidste uge blev afholdt for at sikre sig, at alt går som smurt, når de rigtige konkurrencer gælder til næste år. Derfor blev der dagligt afholdt møder mellem de japanske arrangører og trænerne fra de forskellige lande.

- De gjorde rigtig meget for, at det hele blev fintunet og rettede de ting, som vi ikke var tilfredse med.

- I starten var de opsatte på, at vi skulle have en event-vest og noget meget stramt tøj udenover. Det var tæt på at blive farligt, for vi var ved at dehydrere, når vi surfede med en puls på 180. Hen ad vejen blev det dog rettet, og nu er de opmærksomme på det, siger Lærke Buhl-Hansen.

Det danske hold var kløgtige og tog køletasker med is med ud på vandet, så drikkevarer og håndklæder kunne holdes kolde. Så var det problem løst.

En anden vanskelig betingelse var de meget store bølger på vandet i Enoshima, hvilket er langt fra, hvad man er vant til på Aarhus Havn.

- Det er et meget svært sted at sejle. Så jeg kommer til at bruge meget tid i vinteren på at opsøge lignende forhold mod kysterne i Spanien og Portugal ud mod Atlanterhavet, for der er det nogenlunde samme forhold, siger Lærke Buhl-Hansen.

Windsurferen fik en samlet 15. plads i testeventet i Enoshima, hvilket der var flere årsager til. Hun landede sent og havde i starten ikke akklimatiseret sig helt, mens der også var problemer med grejet. Hun fortæller dog samtidig, at resultaterne ikke var det ultimative fokuspunkt, da eventet mest handlede om at teste alt på og omkring vandet.

Lærke Buhl-Hansen er blevet i Enoshima, hvor der torsdag starter en World Cup-sejlads.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce