Annonce
Sport

Århusiansk surfer testede OL-banen: Intet kunne køle en ned

Surferne i RS:X-klassen var ved at dejse om på grund af varmen og for meget tøj.

SEJLSPORT: Lærke Buhl-Hansen er en af de danskere, der allerede er kvalificeret til næste års OL. Den 27-årige windsurfer kvalificerede sig til RS:X-klassen ved sidste års verdensmesterskab i Aarhus.

I sidste uge var hun for første gang på VM-banen i japanske Enoshima, hvor især varmen var frygtindgydende. De fleste sejladser blev klaret i over 30 graders varme og med en tårnhøj luftighed.

- Jeg hørte en dag om temperaturer på 37-38 grader. Og når vandet så også er varmt, er der bare absolut intet, som køler en ned.

- Jeg har trænet ved Gardasøen hele sommeren i en italiensk hedebølge, og selv dét var ingenting i forhånd til det, vi oplevede i Japan, siger Lærke Buhl-Hansen.

I windsurfing er det utrolig vigtigt at kunne træffe de rigtige beslutninger under pres, og her er varmen så slem, at koncentrationsevnen bliver væsentlig svækket.

- Vi træner meget i, at selvom vi har en høj puls, skal vi kunne træffe de rigtige beslutninger med hensyn til, hvor vi skal sejle hen. Vi havde varmet op hjemmefra ved at træne med overdrevet meget tøj på. Man skal være godt forberedt på vejret, og så er det ind i skyggen så hurtigt som muligt, når man er færdig, siger Lærke Buhl-Hansen.

Annonce

Vi træner meget i, at selvom vi har en høj puls, skal vi kunne træffe de rigtige beslutninger med hensyn til, hvor vi skal sejle hen. Vi havde varmet op hjemmefra ved at træne med overdrevet meget tøj på.

Lærke Buhl-Hansen, OL-deltager i windsurfing.

Andre forhold

Testeventet i sidste uge blev afholdt for at sikre sig, at alt går som smurt, når de rigtige konkurrencer gælder til næste år. Derfor blev der dagligt afholdt møder mellem de japanske arrangører og trænerne fra de forskellige lande.

- De gjorde rigtig meget for, at det hele blev fintunet og rettede de ting, som vi ikke var tilfredse med.

- I starten var de opsatte på, at vi skulle have en event-vest og noget meget stramt tøj udenover. Det var tæt på at blive farligt, for vi var ved at dehydrere, når vi surfede med en puls på 180. Hen ad vejen blev det dog rettet, og nu er de opmærksomme på det, siger Lærke Buhl-Hansen.

Det danske hold var kløgtige og tog køletasker med is med ud på vandet, så drikkevarer og håndklæder kunne holdes kolde. Så var det problem løst.

En anden vanskelig betingelse var de meget store bølger på vandet i Enoshima, hvilket er langt fra, hvad man er vant til på Aarhus Havn.

- Det er et meget svært sted at sejle. Så jeg kommer til at bruge meget tid i vinteren på at opsøge lignende forhold mod kysterne i Spanien og Portugal ud mod Atlanterhavet, for der er det nogenlunde samme forhold, siger Lærke Buhl-Hansen.

Windsurferen fik en samlet 15. plads i testeventet i Enoshima, hvilket der var flere årsager til. Hun landede sent og havde i starten ikke akklimatiseret sig helt, mens der også var problemer med grejet. Hun fortæller dog samtidig, at resultaterne ikke var det ultimative fokuspunkt, da eventet mest handlede om at teste alt på og omkring vandet.

Lærke Buhl-Hansen er blevet i Enoshima, hvor der torsdag starter en World Cup-sejlads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce