Annonce
Kultur

Aarhusianske Sindberg er Kinas helt

<p>Det kinesiske fjernsyn besøgte Statens Avissamling i Skejby. Her har de fundet Stiftstidende fra 6. marts 1938 og læser Sindbergs beretning, der fik den bedste placering på forsiden. Fra venstre ses Hans J. Hinrup, Peter Abildgaard, instruktør Wang Chunxiao og den kinesiske journalist Dai Yuanzhi. Foto: Henrik Storgaard Sørensen/Statens Avissamling Skejby</p>

Ny tv-dokumentar om den unge århusianer, som i 1938 i krigshelvedet i Nanjing sikrede en dansk cementfabrik som flygtningeskjul.

Annonce

Den unge mand fra Aarhus, Bernhard A. Sindberg, bliver på ny genstand for beundring og hæder. Det bliver ikke kun på tv i regionen omkring den gamle hovedstad. Nu bliver det i hele Kina med millioner af seere, måske en milliard.

Bernhard Sindberg med ­Dannebrog i flygtningelejren i Nanjing 1938. Privatfoto

Han er deres helt. I 1938 var han landet midt i et krigshelvede i Nanjing, da den japanske hær invaderede Kina.

Han var blevet tilsynsførende på en forladt dansk cementfabrik under opførelse, og her sørgede han for, at flere tusinde civile kunne søge tilflugt.

Et tv-hold fra Kina har netop været i Aarhus for at opsøge kilder til Sindberg-historien, først og fremmest hans familie. Men de har også filmet de lokaliteter i byen, som kan hæftes på hans ungdom, inden han som 17-årig sagde farvel til Aarhus og begyndte den færd, som ad mange omveje førte ham til Kina.

Når tv-programmet er redigeret færdig til ca. en times varighed, udsendes det på kinesisk tv med i bedste fald en milliard seere.

To andre kinesiske tv-selskaber har tidligere været i Aarhus samt et tv-hold fra det store krigsminde-museum i Nanjing.

Her i Danmark kan vi spørge, hvorfor Bernhard Sindberg er så god en fortælling i Nanjing?

Den århusianske historiker, Hans J. Hinrup, har forsket den japansk-kinesiske krig 1937-45 og var forleden blandt dem, der blev interviewet til det nye kinesiske tv-program. Han siger:

»For kineserne er Bernhard Sindberg og to andre europæere, som var i Nanjing som vidner til massakren, de eneste helte, de har fra krigen. Den kinesiske hær under Chiang Kai-shek var flygtet, da japanerne kom. Derfor bliver Sindberg og hans tyske samarbejdspartner Karl Günther stadig fremhævet. Men kineserne vil også minde os om, at massakren i Nanjing var så absurd og frygtelig, præcis som Sindberg beskrev det i billeder og breve.

Vinklen på den nye tv-udsendelse er, at den skal beskrive udlandets syn på Nanjing-massakren. Det bliver med vidner fra Danmark, især Bernhard Sindbergs familie, samt de få tyske og engelske kilder, der er til det blodige kaos.

Bernhard Sindbergs beretninger og billeder findes dels hos familien, dels i et amerikansk arkiv, som fik overladt en del kildemateriale, da han afgik ved døden i 1983.

Da forbindelsen mellem familien og de kinesiske historikere i Nanjing blev skabt ved avisens omtale i maj 2000, var Sindbergs søster, Bitten Andersen, forvalter af historien.

Efter hendes bortgang i 2011 er datteren og altså Sindbergs niece, Marianne Stenvig, hovedkilden.

Begge har de besøgt museet i Nanjing flere gange, og der er stadig kontakt om at udbygge Sindberg-udstillingen med flere detaljer.

I museets store fortælling om massakren er Bernhard Sindberg tildelt en væg med billeder og tekster samt en del montrer. Den måske vigtigste fysiske genstand er et langt bemalet silkebånd, som han fik overrakt i Geneve i 1938, inviteret til taksigelse hos den kinesiske repræsentation i Europa.

Den fine skrift omtaler han som Kinas ven og beder alle, som læser silken, om at hjælpe ham med, hvad han beder om.

Marianne Stenvigs kendskab til onkel Bernhards oplevelser i Kina blev bestyrket i 1968, da hun fik et studieophold på det berømte universitet i Berkeley ved San Francisco.

Der var ikke langt til onkels hus i San Pedro, og de så hinanden ofte. Desuden var han så generøs at støtte hende med 100 dollars i lommepenge hver måned.

Under det ophold fik hun foræret det omtalte silkebånd, som hun nu har skænket til museet i Nanjing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Politikerne kan ikke fjerne skulptur af testikler ligesom Vanddragen

Annonce