Annonce
Aarhus

Abel – Store Torvs kongelige hofblomsterhandler

Det overdådige blomsterhav betragtes hos kongelig hof-blomsterhandler Leonard Abel på Store Torv. Fotograf: Aage Fredslund Andersen, ca. 1930, Aarhus Stadsarkiv.
Mange århusianere husker endnu Abels Blomsterhandel, der eksisterede i Aarhus fra 1878 til 1984.

AARHUS: Abels Blomsterhandels åbnedes i 1878 af Leonard Christian Sophus Abel og hans hustru Marie Abel. Forretningen lå på Frederiksgade 2. Det var en blandet frugt- og grøntforretning, men den udviklede sig hurtigt til at specialisere sig i blomster.

Få år senere flyttede butikken til Frederiksgade 11. I 1885 flyttede Leonard Abel butikken til Immervad 3. I forbindelse med flytningen var der følgende annonce i Århus Stiftstidende: ”Leonard Abels Blomsterforretning er fra Dags Aften flyttet til Immervad Nr 3 og anbefaler fremdeles et stort og smukt Udvalg i blomstrende Planter og Bladplanter samt elegante Krandse og Bouketter.”

Abels butik lå på Immervad i 20 år, indtil han endnu engang rykkede den, denne gang til Guldsmedgade 2. Da var butikken en af Danmarks førende og Abels søn, Leonard Abel var kommet med i firmaet. Sønnen blev medindehaver af forretningen i 1913 og overtog den i 1920, hvor Abel gik på pension.

I løbet af 1920’erne flyttede Abels Blomsterhandel til Store Torv 15. Herfra drev Leonard Abel en yderst velestimeret forretning. Abel havde i 1914 fået prædikatet ”Kongelig Hof Blomsterhandler”, og hans butik blev anset som byens bedste. Det var ham, man gik til, når der var behov for helt særlige udsmykninger.

Leonard Abel døde i 1955, og sønnen, Jørgen Leonard Abel, overtog forretningen. Det var Abels forretning, der ved Sallings 50-års jubilæum pyntede butiksfacaden med flere hundredetusind friske blomster.

Abel lukkede forretningen i 1984 efter at have solgt den til en herretøjsbutik. I forbindelse med lukningen blev der delt roser ud til forbipasserende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce