Annonce
Aarhus

Advarsel til fodboldklubber: Husk at spare op til nyt græstæppe

Henrik Løvschall peger på et vigtigt punkt for fodboldklubberne. Foto: Axel Schütt

Aarhus får fodboldbaner af kunstgræs, og en baneejer råber vagt i gevær: Det er dyrt at skifte, og der bliver færre til at leje.

AARHUS: Henrik Løvschall, forstander på Idrætshøjskolen Aarhus, glæder sig over de mange nye kunstgræsbaner til fodbold, der er udsigt til i Aarhus. Cirka 24 millioner kroner bliver til rådighed ved salget af Kolt Skole og græsbanerne der.

Men forstanderen advarer i samme moment klubberne om, at de skal sætte penge til side til den tid, hvor kunstgræsset skal udskiftes.

Henrik Løvschall taler af erfaring, for sammen med AGF var Idrætshøjskolen de første, som fik kunstgræs i Aarhus. Det skete i efteråret 2005.

- Banen holdt cirka ti år og græsset trængte alvorligt til at blive skiftet ud. Det er det, Aarhus-klubberne skal være opmærksomme på, siger Henrik Løvschall og tilføjer:

- Selv om bunden er lagt, og der er hegn og lys omkring banen, så kan det koste op mod to en halv million kroner at skifte græsset - det var vores pris. De penge skal man have klar, og det er ikke sikkert, alle tænker på det.

- Nogle har levet højt på store lejeindtægter fra andre klubber, men når alle klubber har fået en bane, er der ikke mange at leje ud til, og så forsvinder den indtægt, siger Løvschall.

Banerne er virkeligt gode. Det betyder, at alle hold i klubben ønsker at træne på kunstgræsset hele året, og det giver et stort pres.

Henrik Løvschall, forstander Idrætshøjskolen Aarhus
Lysengs bane af kunstgræs er blevet godt slidt af cirka syv års brug. Her lægger den tæppe til pigernes finale i skolefodbold sidste år mellem vinderne fra Højvangskolen i blå trøjer og Laursens Realskole. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Gode baner hele året

Højskolens forstander føjer til, at der også skal udstyr til at holde banen i stand, traktor og andre redskaber, og det er også en udgift.

I parentes kan vi føje til, at nogle klubber hyrer entreprenørvirksomheder til det.

Henrik Løvschall påpeger også, at klubberne skal regne med udgifter til løn til en person til at passe banen, og det kan sjældent gøres med frivillig arbejdskraft alene. Banen skal plejes hele tiden.

- Især koster det mange timer, når der falder sne, som man i øvrigt skal rydde med forsigtighed. Vi havde det uheld, at vores græstæppe fik buler under snerydning, siger Løvschall.

Han priser banerne som virkeligt gode.

- Det betyder, at alle hold i klubben ønsker at træne på kunstgræsset hele året, og det giver et stort pres. Banerne er jo fantastiske til at træne børnefodbold på. Derfor har de for eksempel i Island taget mange af de bedste trænere ned til børnene, så de bliver trænet optimalt, siger Løvschall, hvis højskole i øvrigt stiller kunstgræsbanen gratis til rådighed for VSKs børnefodbold om sommeren.

Annonce

Varigheden

I Aarhus Kommune er der den praksis, at kommunen giver 3,14 millioner kroner til en bane af kunstgræs. Resten af prisen på omkring fem millioner kroner skal klubben selv skaffe, og den skal også stå for driften. Kommunen giver et tilskud på 50.000 koner om året pr. bane.

Lige nu har Aarhus Kommune ingen planer om at give tilskud, når et græstæppe skal skiftes.

En banes varighed afhænger naturligvis af, hvor meget, den bliver brugt. AGF skiftede græsset på den første bane af kunstgræs efter otte år. Idrætshøjskolens, som var nøjagtig ligesådan, blev skiftet efter ti år.

Skiftet skal ske, fordi græsset bliver slidt, og "stråene" af plastic lægger sig ned efter mange års brug, så det mere bliver et tæppe end noget, der ligner en græsplæne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Lukas Enevoldsen har boet i Aarhus hele sit voksne liv. Det næste år skal mennesket, fodboldspilleren og tryghedsnarkomanen udfordres på Færøerne

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus For abonnenter

Vrede tillidsfolk mødte politikere: Nu får rådmand klar besked om at inddrage ansatte i genrejsningen af ældreplejen

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce