Annonce
Livsstil

Advokaten: Arver mine halvsøskende mere end mig?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - mine forældre er skilt, og min far har giftet sig igen med en yngre kone. Min far har to børn med sin nye kone. Eftersom, at min far er ældre end min papmor, er det sandsynligt, at min far dør før min papmor.

Er det rigtig forstået, at min papmor i så fald arver halvdelen af min fars værdier, mens vi tre børn skal deles om den anden halvdel?

Det betyder jo i så fald, at mine to halvsøskende deles om min papmors arv ved hendes død, som jo vil være vokset på grund af min fars værdier, imens jeg ikke arver min papmor.

Jeg tror, at det er usandsynligt, at min papmor vil begunstige mig i et testamente, men er det muligt for min far at lave et testamente, således at jeg arver en tredjedel af hele boet efter min far, da jeg finder dette mest rimeligt?

Jeg håber, at du vil besvare mine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Sissel

Annonce

! Kære Sissel - tak for dine spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt forstået, at arven efter din far, såfremt han dør før din papmor og ikke har oprettet testamente, vil blive fordelt med den ene halvdel til din papmor og den anden halvdel til deling mellem dig og dine to halvsøskende. Det er ligeledes korrekt, at arven efter din papmor vil blive fordelt mellem dine to halvsøskende, medmindre din papmor bestemmer andet i et testamente.

Du er ikke legal arving efter din papmor og vil derfor som udgangspunkt ikke arve noget efter hende.

Hvis din far ønsker at oprette et testamente, vil han frit kunne bestemme over tre fjerdedele af sin formue. Den sidste fjerdedel er tvangsarv. Det vil altså være muligt for din far at oprette et testamente, der bestemmer, at du skal arve en tredjedel af hele boet efter ham i tilfælde af, at han afgår ved døden før din papmor.

Det er dog udelukkende din far, der kan beslutte dette, og det står ham derfor frit for, om han ønsker at oprette et testamente eller ej.

Jeg skal gøre opmærksom på, at der også er mulighed for, at din papmor afgår ved døden før din far. I dette tilfælde vil din far arve den ene halvdel, og dine to halvsøskende den anden halvdel. Ved din fars død vil dine halvsøskende og du hver få en tredjedel af det samlede bo, som jo muligvis vil være vokset på grund af din papmors værdier.

Jeg håber ovenstående besvarede dine spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];