Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvad er delt bopæl for barnet?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - min mand og jeg er netop gået fra hinanden. Vi har to fælles børn, som vi har fælles forældremyndighed over.

Der er ikke konflikter mellem os som parter, og vi ønsker at skabe et godt samarbejde omkring vores børn.

Vi har hørt om, at det er blevet muligt at give børnene ”delt bopæl”, men vi er i tvivl om, hvad dette nærmere betyder.

Vi håber derfor, at du kan gøre os klogere på emnet, således at vi er i stand til at vurdere, hvorvidt beslutningen om delt bopæl er den rigtige for os.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Helle

Annonce

! Kære Helle - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når I som forældre går fra hinanden, skal I finde ud af, hvor børnene skal bo.

Tidligere har ordningen vedrørende bopæl været således, at den ene forælder har været bopælsforælder, og den anden har været samværsforælder. Det har hidtil kun været den ene forælder, der kan være bopælsforælder, da barnet kun kan have én folkeregisteradresse.

Nye regler i forældreansvarsloven fra 1. april 2019 giver dog mulighed for, at I som forældre kan indgå aftale om delt bopæl.

Dette betyder, at barnet kan have bopæl hos jer begge, såfremt I indgår en aftale om delt bopæl.

Automatisk delt bopæl

De nye regler medfører, at der er tvungen delt bopæl de første tre måneder efter en skilsmisse eller samlivsophør. Denne ordning er indført for at sikre ro om barnet i forbindelse med, at I går fra hinanden.

Udgangspunktet er, at ingen af parterne de første tre måneder kan starte en sag om barnets bopæl, medmindre vigtige hensyn til barnet taler imod delt bopæl, eller hvis I begge fraflytter den tidligere fælles bopæl, hvor barnet har folkeregisteradresse.

Den automatiske delte bopæl bortfalder efter tre måneder. Herefter kan I aftale, hvor barnet skal have bopæl, eller I kan vælge at lade aftalen om delt bopæl fortsætte. Hvis I ikke er enige om, hvor barnet skal bo, kan I starte en sag i Familieretshuset.

Aftalt delt bopæl

Såfremt I vælger at fortsætte aftalen om delt bopæl, indebærer det, at I skal være enige om alle beslutninger omkring barnet. Dette betyder, at I skal være enige om alle de beslutninger omkring barnet, som det ellers er bopælsforælderen, der kan bestemme alene.

I skal således være enige om alle overordnede beslutninger omkring barnet, herunder hvor barnet skal bo, fastlæggelse af samvær, valg af institution, m.v.

Hvis en aftale om delt bopæl skal være velfungerende, er det altså en forudsætning, at I som forældre kan samarbejde om børnene.

En aftale om delt bopæl er en privat aftale mellem jer som forældre. Det offentlige forholder sig derfor ikke til aftalen. Aftalen kræver derfor ingen form for registrering for at være gyldig.

Dette indebærer også, at såfremt man vælger at indgå aftale om delt bopæl, kan man ikke få Familieretshuset til at fastsætte samvær.

En aftale om delt bopæl medfører ikke, at jeres børn får to folkeregisteradresser. Børnene vil stadig kun have én folkeregisteradresse, som de offentlige ydelser går til. Dette er derfor også noget, som I skal fastsætte en aftale om, såfremt I vælger løsningen med delt bopæl.

Aftalen har således kun betydning imellem jer, og I kan derfor selv beslutte, om aftalen eksempelvis skal være betinget af geografiske afstande.

En aftale om delt bopæl ophører enten, når barnet fylder 18 år, eller hvis en af jer - eller begge - ønsker at opsige aftalen, hvilket kan ske til enhver tid. I et sådant tilfælde vil I dog stadig have delt bopæl, indtil I har aftalt, hvem der skal have bopælen, eller I kan starte en bopælssag ved Familieretshuset.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Annonce