Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvad er mine rettigheder i tilfælde af coronavirus?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - i disse dage, hvor antallet af coronasmittede i Danmark stiger fra dag til dag, og hvor regeringen tager stadig flere tiltag for at bremse smittefaren, oplever jeg en del bekymringer.

Jeg er i tvivl om, hvad min retsstilling som medarbejder på en arbejdsplads er i tilfælde af hjemmekarantæne på grund af coronavirus. Har jeg ret til løn i tilfælde af hjemmekarantæne? Hvordan skal virksomheden forholde sig, hvis en medarbejder planlægger at rejse til et risikoområde?

Jeg står desuden midt i planlægning af sommerferie med min familie, men jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal forholde mig, hvis jeg har planer om at tage til udlandet? Er der noget, som jeg bør være særligt opmærksom på?

Jeg håber, at du kan give mig et kort overblik over retsstillingen på området.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen Bjarne

Annonce

! Kære Bjarne - tak for dit aktuelle og relevante spørgsmål til min juridiske brevkasse.

Jeg vil nedenfor forsøge at besvare dine spørgsmål, og jeg håber, at mine svar kan give dig et bedre overblik over reglerne på området.

Først og fremmest skal det understreges, at enhver situation skal bedømmes konkret og ud fra almindelig sund fornuft.

Har jeg ret til løn i tilfælde af hjemmekarantæne? Hvis en virksomhed følger myndighedernes anbefaling om, at personer skal blive hjemme indtil 14 dage efter, at de er udrejst fra et af de særlige risikoområder, har medarbejderen ret til sædvanlig løn under det 14-dages hjemmeophold. Hvis det er muligt, kan virksomheden bede medarbejderen om at arbejde hjemmefra i perioden.

Hvis medarbejderen befinder sig på ferie i et område, der under rejsen pludselig bliver omfattet af karantæne, således at vedkommende ikke kan komme hjem, har medarbejderen som udgangspunkt ret til arbejdsfrihed - men ikke til løn. Hvis medarbejderen er i karantæne på grund af mistanke om coronavirus, vil medarbejderen skulle sygemeldes, og forholdet vil falde ind under de almindelige regler om sygefravær og sygeløn.

Hvordan bør en virksomhed forholde sig, hvis en medarbejder planlægger rejse til et særligt risikoområde? Hvis en medarbejder har planlagt rejse til et af de særlige risikoområder, for eksempel Norditalien, kan virksomheden ikke forhindre medarbejderen i at foretage rejsen.

Virksomheden bør dog kraftigt henstille til, at medarbejderen undlader at foretage rejsen.

Det bør samtidig indskærpes skriftligt over for medarbejderen, at det vil blive anset for selvforskyldt sygdom uden ret til løn, hvis medarbejderen pådrager sig coronavirus under rejsen og efterfølgende må i karantæne med fravær til følge. Da myndighederne anbefaler, at personer skal blive hjemme indtil 14 dage efter udrejse fra et særligt risikoområde, bør det desuden indskærpes over for medarbejderen, at et sådant hjemmeophold vil ske uden løn, hvis medarbejderen vælger at gennemføre rejsen.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg har planer om at tage ud at rejse?

Ingen myndigheder kan med sikkerhed sige, hvordan coronavirussen udvikler sig over de kommende måneder, da situationen udvikler sig dag for dag.

Du og din familie beslutter selv, om I vil rejse på sommerferie eller ej. I forhold til planlægning af kommende rejser anbefales det dog, at man holder sig orienteret i Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger opdateres løbende, således at de afspejler den seneste udvikling både i smittebilledet, og hvis der indføres rejserestriktioner i et land som følge af coronaudbrud.

Som rejsende bør du i øvrigt altid følge de råd til rejsende, som findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

I lyset af den nuværende situation med smittefare ved coronavirus vil jeg til sidst opfordre til, at man bør overveje at oprette et testamente.

Jeg håber, ovenstående besvarede dit spørgsmål og gav dig et overblik over din retsstilling i lyset af coronavirus.

Det er muligt at læse flere af mine brevkasseindlæg om familie- og arveretlige emner på min hjemmeside: www.advokatkromann.dk/brevkasse.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Annonce