Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvordan fordeles mit indbo ved min død?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg skriver til dig, da jeg er i tvivl om, hvordan mit indbo bliver fordelt, når jeg engang dør.

Jeg har tre børn, og det er mit ønske, at mine børn skal arve mig lige i henhold til de arveretlige regler. Jeg vil derfor helst ikke oprette et testamente, hvis det kan undgås. I forhold til mit indbo har jeg dog en klar idé om, hvem af mine børn der skal arve hvad. Jeg har derfor selv lavet en liste over dette, som jeg har underskrevet og gemt sammen med mine personlige papirer.

Mit spørgsmål er, om min liste med fordelingen af mit indbo er gyldig, eller om jeg er nødsaget til at oprette et testamente for at sikre mig, at mit indbo bliver fordelt i henhold til mine ønsker?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Bente

Annonce

! Kære Bente - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

I henhold til arvelovens § 66 er det muligt at oprette en skriftlig, dateret og underskrevet erklæring over, hvordan ens sædvanlige indbo skal fordeles ved ens død. Dette kaldes et indbotestamente.

Et indbotestamente giver en person mulighed for at bestemme fordelingen af sit indbo, uden at der skal oprettes et ordinært notar- eller vidnetestamente. Det vil sige, at din egen liste over fordelingen af dit indbo som udgangspunkt er et gyldigt indbotestamente, hvis du har dateret og underskrevet listen.

Du skal dog være opmærksom på, at det kun er muligt at oprette et indbotestamente over sædvanligt indbo. Hvis du har indbo af meget høj værdi, kan det falde uden for betegnelsen sædvanligt indbo, og så kan du ikke råde herover i et indbotestamente.

Et eksempel på en genstand, der ikke er sædvanligt indbo, kan være et maleri, der har en stor økonomisk værdi. Hvorvidt der er tale om sædvanlig indbo eller ej, beror dog altid på en konkret vurdering, og afhænger blandt andet af boets størrelse og afdødes forhold.

Hvis du har indbo, som du vurderer ikke er sædvanligt indbo, skal du oprette et ordinært notar- eller vidnetestamente for at sikre dig, at genstandene bliver fordelt, som du ønsker. Du skal også være opmærksom på, at det er vigtigt, at du gemmer dit indbotestamente et sted, hvor du er sikker på, at dine arvinger finder det, når du engang afgår ved døden.

Hvis det betyder meget for dig, at dit indbo bliver fordelt på en bestemt måde ved din død, er det dog min anbefaling, at du opretter et notartestamente, da du derved er sikker på, at testamentet bliver fundet og anvendt ved din død.

Et notartestamente bliver opbevaret i notarialkontorets arkiv, og du risikerer derfor ikke, at testamentet bliver væk.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce