Annonce
Aarhus

Af med spændetrøjen: Skolerne i Aarhus skal have mere frihed

Venstre vil gøre Aarhus til en frikommune på skoleområdet. På den måde kan skolerne blive fri for statslig regulering, regler om dokumentation og nationale tests. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Venstre ønsker at sætte folkeskolerne i Aarhus fri fra statslig regulering og gøre Aarhus til en såkaldt frikommune på skoleområdet. Men hvad er en frikommune, og hvad betyder det i praksis?

AARHUS: Skolerne i Aarhus skal sættes fri fra statslig regulering, og kommunen skal være en såkaldt frikommune på skoleområdet. Det foreslår Venstre i Aarhus som et af flere tiltag i et nyt børnefamilieudspil.

- Vi hører fra skoleledere, lærere og andre interessenter på skoleområdet, at man bruger meget tid på bureaukrati, dokumentation og styring, og at det i virkeligheden er en ret stram spændetrøje, skolerne befinder sig i. Der er for meget, der bliver dikteret fra central side, siger Christian Budde, som er politisk leder og borgmesterkandidat for Venstre i Aarhus.


Annonce

Det er tydeligt for os, at den meget stramme styring af folkeskolen med reguleringer, kontroller og nationale tests har en negativ effekt på det, der faktisk er indholdet i folkeskolen

Dorthe Fisker, formand for Århus Lærerforening


Frikommuner er kommuner, som er sat fri for en stor grad af statslig regulering. At være fri på skoleområdet kan for eksempel betyde, at reglerne om minimumstimetal, elevplaner, klasselofter og nationale tests ikke gælder. I stedet får kommunerne råderum til at skabe lokale og målrettede initiativer og løsninger på skolerne.

- Vi skal sætte den enkelte skole fri. Det er afgørende at frigøre tid, at styrke lærernes rammer og innovationskraft og ikke mindst at give skolebestyrelserne en endnu større rolle. Vi har tillid til, at de enkelte skoler kan se, hvordan man former skolen bedst, siger Christian Budde.

Forsøg med frikommuner

Fra 2016 til 2020 blev 44 danske kommuner i en fireårig forsøgsperiode omlagt til frikommuner på blandt andet social-, bolig- og beskæftigelsesområdet.

I en kronik i Berlingske tidligere i år gav Ulf Hjelmar, projektleder hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, udtryk for, at resultaterne fra forsøget var positive:

- De nye og mere enkle arbejdsgange er navnlig kommet vores socialt udsatte borgere til gode. Borgere, der har kæmpet med firkantede regler i jobcenteret, i kontanthjælpssystemet og i børnesager, har fået en nemmere hverdag.

De kommende tre år har regeringen desuden sat syv kommuner fri på forskellige områder. To af kommunerne er blevet frie på skoleområdet.

Ifølge Christian Budde (V) er det i kølvandet på coronapandemien mere aktuelt end nogensinde at skolerne får friere rammer. Arkivfoto: Axel Schütt

Men ifølge Christian Budde er der ingen grund til at vente på resultaterne fra det forsøg. Han håber, at borgmesteren og rådmanden for Børn og Unge vil være med til at danne fælles front og bede regeringen om dispensation til Aarhus hurtigst muligt.

- Efter coronakrisen står vi et sted, hvor rigtig mange ting har været sat på pause, og hvor eleverne har ondt i både trivslen og fagligheden. Vi skal have modet til at bruge vores erfaringer fra krisen offensivt, så vi kan få kickstartet vores folkeskoler i Aarhus. Det er mere relevant end nogensinde at snakke om, hvordan vi gentænker vores skoleområde, siger han.

Nogle af dem, der for alvor kommer til at mærke det, hvis kommunen bliver en frikommune på skoleområdet, er lærerne.

Hos Århus Lærerforening byder formand Dorthe Ryom Fisker forslaget velkommen:

- Det er tydeligt for os, at den meget stramme styring af folkeskolen med reguleringer, kontroller og nationale tests har en negativ effekt på det, der faktisk er indholdet i folkeskolen.

Annonce

'Rigide styringsrammer'

Hun forklarer, at en frigørelse blandt andet vil give lærerne bedre mulighed for at skabe nære relationer til eleverne og styrke trivslen.

Hun nævner blandt andet, at hun gerne ser kravet om, at lærerne skal have såkaldt undervisningsfags-kompetence for at kunne undervise i fagene, justeret.

Oversat til almindeligt dansk betyder det, at en dansklærer eksempelvis ikke må undervise i kristendom.

- Selvfølgelig skal undervisningen være fagligt funderet, men det kan betyde, at en 1. klasse har ni forskellige lærere for at fagene er dækket, og det er meget uhensigtsmæssigt, siger hun.

Dorthe Ryom Fisker understreger samtidig, at der fortsat vil være behov for en vis ramme - også hvis skolerne og lærerne i Aarhus skal have mulighed for at sammenligne sig og derved hente inspiration fra hinanden. Hun pointerer, at det ikke er nok at fjerne den centrale styring.

- Et er at kunne fjerne de rigide styringsrammer, men man skal også tilføre midler, for skolerne har været økonomisk udsultet i alt for mange år. Lærerne skal have frie rammer, og det koster, siger Dorthe Fisker.

Annonce

Rådmanden tvivler

Rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), tror ikke, at det er realistisk, at Aarhus Kommune bliver en del af det nuværende forsøg, men han så gerne, at flere kommuner havde større frihed på skoleområdet.

- Jeg ville rigtig gerne have, at vi kunne slippe for at lave uddannelsesparathedsvurderinger, for at eleverne skulle trækkes igennem nationale tests, der ikke virker, og for dokumentationspraksisser der fylder rigtig meget, siger han.

I tilfælde af, at der igangsættes endnu et frikommune-forsøg, vil Thomas Medom arbejde for, at Aarhus Kommune bliver en del af det, men han understreger samtidig, at de tidligere forsøg har været forbundet med problemer.

- Det har været den klare konklusion, at de ikke har ført til permanente ændringer og større frihedsrettigheder. Så det er en kritik af Folketinget selv. Man har ikke været god til at omsætte de hidtidige erfaringer til en permanent praksis, siger han og understreger, at eventuelle erfaringer fra det nuværende forsøg løbende bør omsættes til 'frihedsgrader'.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce