Annonce
Debat

Affald lyver aldrig

På kant: Som arkæolog har jeg altid været glad for affald, for det lyver aldrig. Vores affald afslører meget mere om, hvem vi er end hvad vi selv vil indrømme. Hvis man præsenterer et spørgeskema om madvaner til en husholdning vil affaldet med stor sandsynlighed afsløre flere vinflasker, sodavandsdåser og slikpapir end anført i skemaet.

Derfor er det også afslørende, at verdenshavene flyder over af plastik, når vi alle sammen godt ved at det er forkert at smide affald i naturen. Men menneskets umiddelbare behov for at skille sig af med affald her og nu og en ældgammel vane med at smide affaldet i vandet er næsten umuligt at ændre.

Alligevel er der håb. For selv om vi er nogle svin i naturen, så er vi dog kommet så langt i erkendelsesprocessen at vi nu i vores tid har indset problemet. Og så er vi begyndt at gøre det vi er bedst til, nemlig at opfinde en løsning på problemet. I Aarhus har kommunens afdeling ITK-afdeling (Innovation, teknologi og kreativitet) i samarbejde med Aarhus Havn i fredags indsat en vanddrone kaldet Wasteshark. Den fungerer i store træk som robotstøvsugeren hjemme i stuen.

I stedet skal den samle plastik og andet affald op fra havnen. Det er elegant, enkelt og genialt. Selvom mennesket opfører sig dumt i forhold til naturen, så kompenserer vores innovative ideer heldigvis for en del af de problemer vi skaber. Og bare rolig, der er stadig rigeligt med affald til fremtidens arkæologer. De skal nok få en del at se til om 1000 år.

Annonce
Jeanette Varberg
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF slog Horsens i tirsdags-test

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Aarhus For abonnenter

Omdiskuteret plejecenter skal forblive privat: Aarhus Kommune vil give firma flere år som boss i Bøgeskovhus

Annonce