Annonce
Kultur

Affald og skrald flyder i parker og på byens torve: Nu sættes ung skraldepatrulje ind i kampen mod svineriet

City Sweepers er klar til at rykke ud, så blandt andet byens parker og torve ikke flyder over i skrald og affald. Pressefoto
City Sweepers sætter igen i år fokus på, at vi har et fælles ansvar for at få en ren by.

AARHUS: Solen og varmen har langt om længe fundet vej til Aarhus - sommervarmen har fået endnu flere til at søge udenfor og nyde vejret og livet i byens parker, på torvene eller hvor der nu er en grøn plet eller en bænk.

Mange har plastikposer, engangsgrill, ispapir og øldåser med på turen og desværre viser erfaringerne fra tidligere år, at der er flere, der glemmer - eller måske ikke gider? - rydde op efter sig.

For at undgå at skraldet hober sig op vil en gruppe unge ildsjæle igen i år blandt andet uddele lommeaskebægere og affaldsposer fra deres ladcykel – ligesom de gennem synlig tilstedeværelse og positiv dialog vil minde om, at vi alle skal samle vores affald op.

Annonce

Det er derimod ikke deres primære opgave at rydde op og tømme skraldespande.

Gruppen hedder City Sweepers, og hen over sommeren vil de køre rundt til forskellige hotspots og tale med sommerglade gæster på stranden, i parker og på byens pladser og torve.

- Vi har gode erfaringer med City Sweepers fra sidste år, hvor de unge blev taget rigtig godt imod, når de kom rundt i byen. Vi oplevede, at de havde en god dialog om bæredygtighed og affald med aarhusianerne, siger Anders Laursen, der er projektleder i Ren By, Teknik og Miljø.

Udvidet indsats

Derfor har Aarhus Kommune øget indsatsen fra to dage om ugen til seks dage om ugen.

- I år har vi derudover udvidet med en indsats for børn, hvor City Sweepers blandt andet har hånddukker og bøger med maskotten Rappe-Skralde, som mange børn allerede vil kende fra affaldssorteringsindsatsen i kommunens børnehaver, siger Anders Laursen.

City Sweepers

City Sweepers er et samarbejde med Worldperfect.

City Sweepers er på gaden tirsdag til søndag fra 1. juni til 5. september.

City Sweepers kører på to forskellige ruter:

Rute 1:

 • Skanseparken
 • Lille Torv
 • Graven
 • Havnebadet
 • Jette Tikjøbs Plads
 • Udsigtspladsen
 • Den Permanente

Rute 2:

 • Botanisk Have
 • Åparken
 • Rådhusparken
 • Ingerslevs Boulevard
 • Mindeparken
 • Marselisborg Strand
 • Tangkrogen

City Sweepers er på gaden fra tirsdag 1. juni på gaden hver tirsdag til søndag mellem kl. 14.00 og kl. 18.00 frem til 5. september. De cykler to fastlagte ruter, der blandt andet kommer forbi Den Permanente, Botanisk Have, Aarhus Ø, Tangkrogen og Mindeparken.

- Der er en helt særlig stemning i Aarhus, når der er liv og hygge i parker og på torve. Men det er langt hyggeligere, hvis der ikke ligger skrald alle vegne, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Om sommeren stiller kommunen flere skraldespande op i mange af de grønne områder, og de bliver tømt oftere.

- Men vi skal have flere til at bruge dem. Derfor er det dejligt, at City Sweepers igen i år vil sætte fokus på, at vi har et fælles ansvar for at få en ren by, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Årets City Sweepers er et team på syv unge mellem 19 og 28 år. De er alle ansat på baggrund af deres engagement og interesse i natur, affald og bæredygtighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce