Annonce
Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Arrangørerne har travlt med planlægningen på de store arrangementer og begivenheder, der venter forude. Der er imidlertid stor usikkerhed om, hvad der bliver aflyst eller flyttet på grund af corona-epidemien, og hvad der kan gennemføres. Få den nuværende status. Fotos: Flemming Krogh og Axel Schütt
Corona-epidemien betyder, at uvisheden er med som modspiller, når de store teater, festivaler og motionsløb skal arrangeres. Vi prøver her at give dig et overblik over, hvad der allerede er aflyst, og hvad der stadig ser ud til at blive gennemført.

AARHUS: Corona-epidemien har lagt sig som en tung dyne over det århusianske og østjyske kulturliv, og der er ingen grund til eksempelvis at tjekke Århus Stiftstidendes daglige kalender for arrangementer i dag og i morgen. For der er ingen arrangementer.

Epidemien har samtidig skabt maksimal usikkerhed forud for et forår og en sommer, hvor der ellers var lagt op til et overflødighedshorn af begivenheder, festivaler, markeder, arrangementer, opvisninger, koncerter og forestillinger.

Flere "bukkede" allerede under for epidemien i forrige uge, og tog konsekvensen og aflyste. Der bliver således hverken Spot Festival eller Royal Metal Fest i 2020, ligesom både Allingåbro Motorfestival og Landbrugsmessen på Gl. Estrup er aflyst. Det samme gælder den store krimimesse i Horsens.

Den seneste uge er aflysningerne er aflysninger og flytninger af begivenheder kun taget til i styrke.

Tirsdag valgte arrangørerne af Classic Race Aarhus, at 2020-udgaven af racefestivalen bliver flyttet til 2021. Torsdag aflyste LO Aarhus 1. maj på Havnepladsen, mens Århus Kræmmermarked fortalte, at der ikke bliver mulighed for at gøre en god handel på det ellers så populære kræmmermarked, der plejer at fylde Tangkrogen til bristepunktet i Kristi himmelfartsferien.

Annonce

Aflyst på grund af corona-epidemi

 • Spot Festival
 • Århus Kræmmermarked
 • 1. maj på Havnepladsen i Aarhus
 • Royal Metal Fest
 • Classic Race Aarhus
 • Allingåbro Motorfestival
 • Landbrugsmessen på Gl. Estrup
 • Krimimessen i Horsens
 • Listen er vejledende og foreløbig. Der må forventes langt flere aflysninger end på nuværende tidspunkt

Kræmmermarked bør aflyses nu

Mange flere vil helt sikkert blive aflyst eller flyttet i de kommende dage og uger. For hvad der ser muligt ud den ene dag, kan pludselig være aflyst et par dage efter. Det viser aflysningen af Århus Kræmmermarked, der efter planen skulle have fundet sted i Kristi himmelfartsferien.

I begyndelsen af ugen lød meldingen fra kræmmermarkedschef Preben Hingeberg ellers på, at kræmmermarkedet formentlig ville blive afviklet.

- Vi kan ikke aflyse. Gør vi det, så hænger vi på regningerne til de kunstnere, vi har hyret til at komme og underholde, og det kan økonomien ikke bære, forklarede han til Århus Stiftstidende.

Han frygtede dog samtidig, at gæsterne ville blive væk, selv om myndighederne muliggjorde arrangementet. Derfor ville han helst aflyse, selv om det ville betyde, at de syv Lions-klubber, der står for markedet, så ikke ville kunne uddele de 1-1,3 millioner kroner til humanitære formål, som de plejer at gøre.

Torsdag blev kræmmermarkedet så aflyst. Et godt eksempel på, at det der ser ud til at blive til noget i dag kan være aflyst i morgen.

Festugen ligger i et godt 'hul'

Det er dog ikke alt, der er aflyst.

Hos Aarhus Festuge er optimismen stadig i behold. Her er medarbejderne lige nu i gang med planlægningen, og den er i foråret sædvanligvis fuld af ubekendte og en portion usikkerhed. Den endelige udformning af festugen er blandt andet afhængig af de midler, som kan hentes hjem fra eksempelvis fonde.

- Derfor arbejder vi altid med en plan A, B og C, men vi er naturligvis ekstra udfordret af uvisheden i år, fortæller direktør for Aarhus Festuge Rikke Øxner.

Aarhus Festuge er heller ikke så presset på tid som andre arrangementer og begivenheder, der venter lige om hjørnet.

- Vi prises os lykkelige for, at der er fem måneder til festugen. Det giver os tid, siger hun.

Der er naturligvis stor usikkerhed om, hvordan corona-epidemien udvikler sig, men lige nu er et kvalificeret bud, at epidemien topper i midten og slutningen af april. Herefter tager den af i styrke. Så er der ganske vist mulighed for, at den vender tilbage engang til efteråret.

- Men så ligger vi formentlig i et godt hul, håber Rikke Øxner med henvisning til, at Aarhus Festuge 2020 foregår fra 30. august og frem til 8. september.

Flyttet på grund af corona-epidemien

 • Kapsejladsen i Universitetsparken - 26. juni
 • Sløngeldage 2020 - 24.-29. august
 • Sølund Musik Festival - 1.-3. september
 • Ladywalk - 14. september
 • Dizzy Mizz Lizzy i Ceres Park - 21. november
 • Desuden er en lang række koncerter og teaterstykker flyttet. Du får bedst overblikket ved at gå ind på spillestedernes og teatrenes hjemmesider

Lokale og danske kunstnere

Hvis det - som Rikke Øxner forventer - blive muligt at afvikle den århusianske festuge, er hun godt klar over, at den kan komme til at se meget anderledes ud, end den festuge der var på tegnebrættet tilbage i november 2019.

- Det kan gå hen og blive en anderledes festuge, hvis omstændighederne gør, at corona-epidemien gør, at der er mange steder i verden, hvor det ikke er muligt at rejse fra på grund af restriktioner. Men så kan vi lave en festuge med langt flere lokale og danske kunstnere. Så hvis landet er i en tilstand, hvor vi må gennemføre festugen, så kan vi med garanti lave en god fest, lover hun.

Festugen har for eksempel år efter år leveret fest og underholdning i Byparken mellem Rådhuset og Musikhuset og i Mølleparken, som ikke er afhængig af en flok udenlandske kunstnere. Om så århusianerne bliver tilfredse med en festuge uden sydamerikanske indianere, der giver den gas på panfløjter, må tiden vise.

Festugedirektør Rikke Øxner lover århusianerne en festuge i år – og en god en af slagsen. Den kan dog godt gå hen og bliver meget anderledes end de første planer, som festugen havde. Foto: Kim Haugaard

'Dracula'-premiere udskudt

Hos Aarhus Teater har corona-epidemien allerede haft stor indflydelse på dagligdagen, og den første aflysning har ramt teatret. Det drejer sig om teaterstykket 'Kagefabrikken', der er pillet af plakaten. Samtidig får forårets store satsning 'Dracula', der skulle have spillet fra 29. april, først premiere 15. maj og spiller samtidig færre aftenen.

- På teatret arbejder vi ud fra det, vi ved, og ikke det vi tror, forklarer direktør for Aarhus Teater Allan Aagaard.

Derfor følger teatret lige nu en plan, hvor der fra 14. april igen kan arbejdes i et eller andet omfang. Det betyder, at 'Dracula' stadig er på plakaten.

- 'Dracula' får dog en kortere spilleperiode end planlagt. Men det er bedre end slet ikke, forklare teaterdirektøren vel vidende, at der er stor sandsynlighed for, at myndighederne ikke åbner for større forsamlinger fra 14. april.

Er der fortsat lukket ned fra 14. april, må teatret i gang med at revidere planerne.

På Aarhus Teater arbejder man ud fra, at teatret igen kan åbne dørene efter 13. april, vel vidende at planerne sagtens kan ske at skulle laves om. Foto: Flemming Krogh

"Vi skal jo i gang igen"

I dagene 11.-18. juli er det planen, at jazzen indtager både store og små spillesteder, værtshuse, cafeer, lokalcentre og kirker, når Aarhus Jazz Festival for gang afvikles.

- Vi arbejder ud fra, at festivalen kan gennemføres i år, forklarer Ilse Vestergaard, der er daglig leder af Aarhus Jazz Festival.

Hun håber på, at jazzfestivalen måske kan være den begivenhed, hvor århusianerne igen kan samles i større grupper.

- Lige nu er vi i en alvorlig situation på grund af epidemien, men vi skal jo i gang igen på et tidspunkt, efter corona-krisen er overstået.

Hun tilføjer dog, at festivalen naturligvis nøje følger myndighedernes udmeldinger og kan ikke afvise, at coronaen får indflydelse på jazzfestivalen.

Festivalens bestyrelse mødes efter påske, hvor der bliver taget stilling til det videre arbejde med årets festival.

- Ender det med, at vi skal aflyse, er vi naturligvis klar igen næste år, lover Ilse Vestergaard.

Smukfest arbejder videre med udgangspunktet, at årets festival kan afvikles. Foto: Axel Schütt

Svære vilkår for festivaler

Mens teatre og spillesteder til en vis grad har mulighed for at flytte forestillinger og koncerter, er de store festivaler anderledes låste og har langt færre handlemuligheder.

Både Northside og Smukfest er da også meget fåmælte i udmeldingerne. Forståeligt, eftersom de ikke kan gøre ret meget andet end at arbejde videre og så håbe på, at festivalerne kan gennemføres. Eftersom begge festivaler har talrige udenlandske kunstnere, er de ikke bare afhængige af situationen i Danmark.

Hos folkene bag Northside, der afvikles 4.-6. juni er eneste melding, at der bliver kommunikeret via Facebook. Her skriver festivalen i et opslag blandt andet:

"Vi fortsætter som normalt planlægningen af Northside," og at man "følger udviklingen nøje og er i løbende dialog med de relevante myndigheder."

Smukfest har et par måneder mere at løbe på. I et svar til Århus Stiftstidende skriver talsmand for Smukfest Poul Martin Bonde:

"Der er stadig mere end 4 måneder til, vi åbner i skoven, og vi arbejder ufortrødent videre mod at gennemføre."

Han fortæller videre, at festivalen selvfølgelig tager situationen alvorligt og følger udviklingen nøje, og at man løbende er i tæt kontakt med de relevante myndigheder, eksempelvis på sundhedsområdet.

"Vi fortsætter festivalplanlægningen som normalt, og vil de kommende måneder træffe beslutninger på baggrund af myndighedernes anbefalinger og krav," lyder det i svaret fra Smukfests talsmand.

Sølund Festivalen er derimod allerede flyttet til de første tre dage af september.

Allerede nu oplyser Aarhus City Forening, at årets Verdensbilleder bliver en skrabet en af slagsen – hvis den da overhovedet bliver til noget. Foto: Kim Haugaard

Sommerens koncerter i fare

Udover festivalerne er der planlagt en række store og større koncerter henover foråret og sommeren.

Mens Dizzy Mizz Lizzy i Ceres Arena allerede er flyttet til 21. november, er det stadig planen, at Thomas Helmig giver stationkoncert i Ceres Park 26. juni.

- Der bliver under ingen omstændigheder tale om aflysning, allerhøjest at vi finder en ny dato, meddeler Beatbox Booking.

Der er ingen meldinger om ændringer for den udsolgte Rammstein-koncert i Ceres Park 4. august.

Derimod er en lang række koncerter på byens spillesteder udsatte eller aflyste. Den letteste måde at få et overblik er at gå ind på de respektive spillesteders hjemmesider.

De første motionsløb er allerede aflyst. Aarhus Motion håber dog, at årets DHL Stafetten kan afvikles. Foto: Axel Schütt

- Vi skal være klar til at åbne igen

Aarhus Musikhus har allerede måttet aflyse og udskyde adskillige arrangementer, men arbejdet fortsætter ufortrødent.

Lige nu er virkeligheden, at der er lukket for arrangementer frem til 13. april. Derfor arbejder musikhuset ud fra en plan, der siger, at der igen er arrangementer fra 14. april.

- Vi skal være klar til at åbne igen, når muligheden opstår, fortæller pressechef i Aarhus Kommunes Kultur og Borgerservice Michael Jaap, vel vidende, at perioden uden arrangementer sagtens kan risikere at blive forlænget, når perioden udløber.

- Vi har forskellige planer, som vi så kan tage i brug, lyder det.

Thomas Helmig er klar til stadionkoncert på Ceres Park. Vi aflyser under ingen omstændigheder lover arrangørerne. Foto: Jens Thaysen

- Uvisheden er bare et vilkår

Sæsonen for motionsløb er i gang, og Aarhus Motion har allerede måttet melde de første udskydelser ud.

Forude venter de store løb som Aarhus City Halvmarathon 14. juni og DHL Stafetten 18. august. Men selv om der er længe til 14. juni, har arrangørerne allerede undersøgt, om det populære halvmaraton kan flyttes til et senere tidspunkt på året.

- Men vi må erkende, at det kan være svært at flytte et arrangement, der næsten fylder hele byen, forklarer må bestyrelsesformand i Aarhus Motion, Carsten Brandt.

Lige nu er der dog intet påbud i juni måned, men tingene ændrer sig lynhurtigt i øjeblikket. Derfor er det også lige nu usikkert hvornår 2020-udgave af Aarhus City Halvmarathon gennemføres.

- Uvisheden er bare et vilkår, som vi må acceptere, siger bestyrelsesformanden.

Hans foreløbige råd til motionisterne er at holde et vågent øje med aarhusmotion.dk.

- Det bliver der, vi kommer til at kommunikere om ændringer i planerne.

Allerede torsdag meddelte arrangørerne bag den årlige Lady Walk er flyttet til 14. september.

Reduceret Verdensbilleder

Allerede nu er det besluttet, at Verdensbilleder i Aarhus City 29.-30. maj bliver afviklet i en væsentlig reduceret udgave end tidligere år.

- Verdensbilleder bliver i år uden store koncerter og forsamlinger, fortæller direktør for Aarhus City Forening Claus Bech.

Han håber naturligvis på, at byens forretninger kan åbne for kunderne.

- Det er jo en fest for forbrugerne, og vi skal jo have gang i handlen igen efter corona-krisen, forklarer direktøren.

Afgørelsen, om der bliver tale om en reduceret udgave af Verdensbilleder eller en aflysning, bliver taget umiddelbart efter påske, når Aarhus City Forening på det tidspunkt forventer at have statsministerens og myndighedernes eventuelt nye betingelser og muligheder/påbud om forsamlinger i butikker, i det åbne byrum og på torve og pladser i maj/juni.

Svær beslutning

Selv de arrangementer, der lige nu ser ud til at blive gennemført kan være aflyst i løbet af ganske få dage. Det viser aflysningen af Århus Kræmmermarked og Classic Race Aarhus tidligere på ugen.

- Det var en meget svær beslutning. Vi prøvede at se, om det var muligt at gennemføre, eller om vi kunne flytte arrangementet, men planlægningen var fuldstændig umulig til sidst. Samtidig begyndte nogle af de frivillige at melde afbud, og der var gæster, der ikke ønskede at komme og ville have pengene refunderet. Så der var til sidst ikke noget at gøre, forklarer direktør for Classic Race Aarhus Poul Dalsgaard.

Virkeligheden havde ramt racerfestivalen, der nu må sande, at der ikke bliver noget løb i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Kronik

Kronik: Europas fremtid - who cares?

Annonce