Annonce
Kultur

Afslag på støtte: Kunstfond hiver tæppet væk under århusiansk teater

Teater Katapult har fået blankt afslag på sin ansøgning til Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for første gang i otte år. Det sender det århusianske teater ud i en krise. Teaterchef Torben Dahl (tv) er chokeret over meddelelsen, og opfordrer de århusianske byrødder til at drøfte teatrets fremtid til budgetforhandlingerne. Arkivfoto: Axel Schütt

For første gang i otte år har Statens Kunstfond givet et blankt afslag på støtte til Teater Katapult på Godsbanen. Dermed er det århusianske teater i samme båd som kollegaen Svalegangen, der også har måttet vinke farvel til statsstøtte. Det efterlader teatret i en situation, hvor der ikke er råd til at lave egenproduktioner.

AARHUS: - En chokerende meddelelse. Sådan lyder reaktionen på brevet fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, som Torben Dahl, teaterchef på Teater Katapult, har modtaget.

Heri afviser udvalget teatrets ansøgning om flerårig støtte på 4,5 mio. kroner.

- Det er det første blanke afslag fra kunstfonden i otte år, hvor vi ellers årligt har modtaget mellem 800.000 og 900.000 kroner, forklarer Torben Dahl.

Afslaget kan få store konsekvenser for teatret, der ved Godsbanens indvielse i 2012 flyttede fra en lille scene i Rosensgade for at blive en permanent del af det nye kulturproduktionscenter. Teatret råder over den ene af stedets to teatersale, en blackbox-scene med plads til 140 gæster samt en studioscene/øvesal med plads til 50 personer.

- Det betyder, at vi må afskedige medarbejdere. Der vil ganske enkelt ikke være økonomi til, at teatret kan lave professionelle egenproduktioner. Det vil heller ikke være muligt at fortsætte det gode talent- og udviklingsarbejde og hele fødekædevirksomheden, siger Torben Dahl.

Statens Kunstfond

Teater Katapult har, lige som en række andre kulturinstitutioner og projekter, fået afslag fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst. Udvalget har valgt at give tilskud til 60 ud af 271 ansøgninger. En række århusianske scenekunstnere har fået positivt svar i den seneste ansøgningsrunde, hvor der i alt er uddelt 63 mio. kroner:

Foreningen Teater Freeze Production, 900.000 kroner.

Don Gnu, aktiviteter i to år med de ansøgte projekter i sæson 2019/20 og 2020/21, 1.8 mio. kroner.

Granhøj Dans, projekt i sæson 2019/20, 750.000 kroner.

Himherandit productions, 750.000 kroner.

Hvid Støj Sceneproduktion, aktiviteter med de ansøgte projekter i sæson 2019/20: 1 mio. kroner.

Teater O, aktiviteter i to år med de ansøgte projekter i sæsonerne 2019/20 og 2020/21: 2 mio. kroner.

Samme båd som Svalegangen

Dermed står han i samme situation som sin kollega Per Smedegaard, teaterleder på Svalegangen, der så 3,7 mio. kroner forsvinde op i den blå luft, da statens Projektstøtteudvalg flyttede støtten andre steder hen end til teatret i Rosenkrantzgade. Det har betydet, at teatret har måttet skære kraftigt ned på antallet af egenproduktioner og tære på egenkapitalen, som man kunne læse her i avisen i mandags.

Torben Dahl opfordrer byrådet til at se på, hvordan der kan blive skabt et mere solidt økonomisk fundament under Teater Katapult.

- Ellers falder den rolle, vi er tildelt, som det eneste professionelt producerende teater i den højtprofilerede Aarhus K-bydel simpelthen fra hinanden, når vi i den grad er underlagt Statens Kunstfonds luner og præferencer, lyder det fra Torben Dahl.

Han forudser, at den økonomiske situation i værste fald kan reducere teatrets rolle til at være en scene for gæstespil og udlejning til andres produktioner.

- Det var næppe hensigten at have to udlejningssale stående, da byen åbnede Godsbanen, mener teaterchefen.

Annonce

Positiv udvikling

I afslaget fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg lyder begrundelsen, at man har vurderet, at ansøgningen er "interessant og af høj kvalitet", men at udvalget "desværre ikke har midler til at imødekomme alle ansøgninger. Udvalget har imødekommet de ansøgninger, der bedst lever op til kriterierne for støtte".

Af de 271 ansøgninger, der er sendt ind til den aktuelle ansøgningsfrist, har 60 fået tilskud i denne omgang. I alt er der søgt om 304 mio. kroner og uddelt 63 mio. kroner.

Afslaget bremser en positiv udvikling på Teater Katapult. Kulturhovedstadsåret endte med en rekordomsætning, Reumert-nominering og en publikumsrekord efter store kunstneriske satsninger på teatret.

Teater Katapult fik i 2016 gjort sin midlertidige bevilling på omkring 800.000 kroner fra Aarhus Kommune permanent.

- Vi har været lykkelige for den opbakning, vi har fået, men det vil være dybt skadeligt for Aarhus som by for skabende kultur og for scenekunstens fødekæde, hvis vi er nødt til at smide det hele på gulvet, lyder det fra Torben Dahl oven på en festuge, hvor teatret har spillet for fulde sale.

Samme holdning deler Katapults bestyrelsesformand Stefan Steenholdt.

- Som det ser ud nu, må vi i stedet lukke ned for store ambitioner og overveje, om det giver mening at fortsætte Katapult som ren gæstespilsscene. Og om det er interessant for Aarhus som kulturby, udtaler han.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Aarhus

Stor Aarhus-event i økonomisk krise: Classic Race tager en timeout i 2022

Annonce