x
Annonce
Aarhus

Afstemning: Er det rimeligt, at ansøgere om dansk statsborgerskab skal give hånd til borgmesteren?

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har tidligere udtalt, at han ikke er fan af loven om håndtryk. Han har ikke desto mindre tænkt sig at lave en festdag ud af det, når det nu skal være. Billedet her er fra en tidligere lejlighed, hvor han bød internationale studerende velkommen til Aarhus. Arkivfoto: Axel Schüt.
Et dansk statsborgerskab kræver respekt for grundloven såvel som et fast håndtryk. Er det nødvendigt med sådan en markering? Du kan deltage i afstemningen i bunden af artiklen.

AARHUS: Tirsdag 25. februar afholder Aarhus Kommune for første gang en såkaldt grundlovsceremoni, hvor 177 ansøgere kan se frem til at blive danske statsborgere.

Til ceremonien skal man skrive under på, at man vil overholde grundloven og derudover også udveksle håndtryk med en repræsentant fra kommunalbestyrelsen - i dette tilfælde borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Netop håndtrykket blev genstand for voldsom diskussion, da den tidligere VLAK-regering fremsatte lovforslaget om en ceremoni i 2018.

Annonce

Top 5: Her kommer ansøgerne fra

I alt 177 ansøgere om statsborgerskab er i denne omgang tilmeldt grundlovsceremonien i Aarhus.

Til sammen repræsenterer de ikke færre end 54 forskellige nationaliteter.

De fem nationer med flest repræsentanter er:

  • Storbritannien - 32 personer
  • Tyskland - 18 personer
  • Afghanistan - 14 personer
  • Polen - 13 personer
  • Tyrkiet - 7 personer

For eller imod?

Var det bare tom symbolpolitik designet til at skille stærkt troende muslimer fra?

Eller var det en nødvendig markering af, at hvis man ikke kan få sig selv til at give hånd til et andet menneske, så er man langt fra at have det danske sindelag, som bør følge med et dansk statsborgerskab?

Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti stemte for, mens Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF stemte imod.

Socialdemokratiet undlod helt at stemme, og dermed blev forslaget vedtaget i Folketinget og indført som lov.

Men det er helt sikkert et emne, som stadig deler vandene blandt danskerne. Hvad mener du?

Kast din stemme herunder

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Annonce